Asie

arabska-kuchyne-3

Arabská kuchyně – přehlídka chutí

Řekne-li se „arabský svět“, člověk si vybaví písečné duny od obzoru k obzoru, snědé muže sklánějící se nad koránem, ženy...

Číst více
sushi-2

Jak na sushi – suroviny a příprava

Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet – říká jedno japonské přísloví. Je to tak se vším, sushi nevyjímaje. Namísto...

Číst více
pakistan-zena

(Nejen) o pákistánských ženách

Pákistán je daleko. O tom, jak tam lidé žijí, jak se mají a jaké mají potřeby, většina z nás nemá ani ponětí. Zato velmi...

Číst více
cinske-kure

Jak se vaří „čína“

Čínská kuchyně proslula rafinovaností, barevností, rozmanitostí, nezaměnitelnou chutí a typickou vůní. Rozhodnete-li se nepochutnávat si...

Číst více
kalkata-pamatnik-viktorie

Neuvěřitelná Kalkata

Proč se hluk nazývá ,,bengálem" jsem plně pochopila až po pár dnech v Kalkatě. Když si člověk zvykne na smog a smrad, zběsilá...

Číst více
caj

Čaj – dar z Číny

Čaj je něco jako malý osmý div světa. Pijí ho prakticky všude. Někde se těší posvátné úctě, jinde ho konzumují v obrovském...

Číst více
tadz-mahal

Tádž Mahal – „slza na tváři věčnosti“

Ročně sem zavítá na čtyři miliony turistů, z toho dvě stě tisíc ze zámoří. Úchvatné mauzoleum ze sněhobílého mramoru je...

Číst více
kasmir

Kašmír aneb Dějiny bolavého ráje

Na světě jsou místa, která jsou krásná a přece tam nikdo nejezdí. Jsou tam totiž války a nepokoje, číhá tam nebezpečí. Za jeden...

Číst více
srinagar

Šrínagar – indické „Benátky“

Kašmír je jeden z nejkrásnějších koutů Indie, přitom neustále zmítaný nepokoji. Najdete tu zapomenutou perlu: Šrínagar –...

Číst více