Čaje ze Srí Lanky – druhy, účinky na zdraví, jak se pěstuje

Asie
caje-ze-sri-lanky-2

Srí Lanka je země proslulá pěstováním čaje. Leží na ostrově Cejlon, který propůjčil název jednomu z nejznámějších čajů světa. Kdo by neznal černý cejlonský čaj? Kde se nachází Cejlon? Jak poznat kvalitní čaje ze Srí Lanky? Jaký je zelený čaj ze Srí Lanky?

Tradice pěstování čaje na Srí Lance sahá do 2. poloviny 19. století a je spojována s Brity, kteří Cejlon spravovali. Původně se na ostrově Cejlon pěstovala káva, často přezdívaná jako ranní droga. Ta však byla v 19 st. plošně vyhubena devastující houbou Hemileia vastatrix.

Nepomohlo ani šlechtění a boj se zákeřnou plísní Britové prohráli. Místo kávy začali tedy na plantážích pěstovat čaj – dar z Číny, který se ukázal jako odolnější a vhodnější plodina.

Ostrov Cejlon

Cejlon je ostrov v Indickém oceánu mezi Lakadivským mořem a Bengálským zálivem. Někdy se mu říká „Perla Indického oceánu“. Ostrov byl dříve spojen s přední Indií, od indického subkontinentu se oddělil přibližně v 6. – 4. století př. n. l.

caje-sri-lanka-2502308
Centrální vysočina Srí Lanky je plná čajových plantáží. Čaj roste i ve výšce nad 2 000 metrů.

Ostrov Cejlon má rozlohu 65 610 km². Od severu k jihu je Cejlon dlouhý 445 km, ze západu na východ je široký 225 km. Cejlon je 25. největší ostrov světa.

Cejlon byl od začátku 16. století evropskou kolonií, vystřídali se zde Portugalci, Holanďané a Britové. Ostrov se stal nezávislým teprve v roce 1948. Cejlon byl oficiálním názvem ostrova i země až do roku 1972, kdy byl stát přejmenován na Svobodná, suverénní a nezávislá republika Srí Lanka.

Čaje ze Srí Lanky – historie pěstování

Čaj se na Srí Lance poprvé objevil v rámci botanické výstavy v roce 1824, jeho pěstování se však na Cejlonu rozšířilo až o 50 let později.

caj-sri-lanka-6425228
Cejlonský čaj je známý po celém světě, roční produkce čaje ze Srí Lanky přesahuje 350 000 tun.

Průkopníkem byl James Taylor na plantáži Loolecondera. Poté, co plísňová choroba zlikvidovala úrodu kávy a ukončila tak historii kávy na Srí Lance, rozhodl se Taylor zkusit štěstí s čajem. James Taylor osobně dohlédl na první osévání čajových plantáží v roce 1867. Bylo oseto 7,5 hektarů.

James Taylor vypěstoval a zpracoval čaj vynikající chuti, který se velmi dobře a levně prodával na čajové burze v Londýně. Tím začala tradice pěstování čaje na Srí Lance.

Další významnou osobností čajového průmyslu na Srí Lance byl sir Thomas Lipton. Obchodník ze Skotska využil rostoucí poptávky po čaji mezi méně majetnými vrstvami. Roku 1890 navázal spolupráci s Jamesem Taylorem, majitelem čajových plantáží na Cejlonu. Díky zajištěnému přísunu suroviny se Lipton obešel bez překupníků a mohl tak čaje ze Srí Lanky prodávat levněji než konkurence.

cejlon-2058209
Typická žlutá krabiča s červenou nálepkou a nápisem Lipton

Sir Thomas Lipton zavedl nové praktické balení čaje do typických žlutých krabiček opatřených červenou nálepkou s nápisem Lipton. Toto zjednodušení přepravy a skladování umožnilo čaji, aby si déle uchoval chuť i vůni. Lipton se zajímal také o vliv tvrdosti vody na kvalitu čaje. Nechal si zjistit, jaká je v kterém kraji voda, a podle toho vybíral pro místní zákazníky nejvhodnější sorty. 

Čaje Cejlon – pěstování čaje na Srílance dnes

Ve prospěch čaje byla na Srí Lance ve velkém vykácena džungle. Dnes čajové plantáže pokrývají území o rozloze 1 900 km². Keře se zařezávají do výše jednoho metru a čajové lístky sklízejí výhradně ženy, obvykle Tamilky.

Tamilské sběračky ručně otrhávají první dva lístky a pupen, během dne nasbírají až 20 kg čajových lístků. Práce sběraček je velmi špatně placená. Čas od času zaměstnanci čajových plantáží stávkují za zvýšení platů. V roce 2018 srílanská vláda zvedla platy sběraček na 1 000 rupií denně, což je asi 108 korun. Tamilové patří k nejchudším obyvatelům Srí Lanky.

cerny-caj-sri-lanka-4930177
Předky tamilských sběračky na Srí Lanku přivezli Britové z Indie jako levnou pracovní sílu.

Čaj se po sběru okamžitě přesune do továrny, kde následují složité procedury sušení, fermentace, drcení a svinování. Poslední částí procesu je prudké zastavení fermentace a dosušení proudem horkého vzduchu. Na závěr se čaj třídí a zbavuje nečistot. Výroba dobrého čaje je skutečným uměním, zdokonaluje se desítky let.

Každá čajová plantáž má vlastní továrnu, na cejlonské vysočině je jich velké množství. Mnohé jsou staré více jak 100 let a historické stroje v nich odvádí dobrou práci dodnes. Například továrnu Dambatenne nechal roku 1890 postavit Sir Thomas Lipton, jedna z nejznámějších postav v dějinách pěstování a výroby cejlonského čaje. Nedaleko továrny je vyhlídka nesoucí Liptonovo jméno, kde si obchodník rád pochutnával na čaji o páté.

ostrov-cejlon-9381932
Sběračky denně otrhají 15 – 20 kilogramů čajových lístků.

Do roku 1971 byly čajové továrny převážně ve vlastnictví Britů, po roce 1990 se stát snaží rozdělit čajový průmysl mezi státem vlastněné továrny a továrny soukromé.

Centrální vysočina Srí Lanky má ideální podmínky pro založení čajových plantáží a dnes je Srí Lanka po Číně, Indii a Keni čtvrtým největším producentem čaje na světě. Čaj je nedílnou součástí čínské kuchyně, neobejdou se bez něj typická indická jídla, japonská jídla ani arabská jídla. Některé národy k čaji rádi mlsají, například Turci si ke sklenici černého čaje rádi dopřejí turecké sladkosti.

Černý čaj Srí Lanka

Na Srí Lance se pěstuje převážně černý čaj. Cejlonský černý čaj je klasika, bez které se neobejde žádná anglická snídaně. Charakteristická je svěží, mírně svíravá a v závěru ovocná plná chuť.

caje-ze-sri-lanky-3872196
Firma Mlesna naízí čaje nejvyšší kvality z ekologických čajových plantáží.

Čaje Cejlonu se pěstují v různých lokalitách a nadmořských výškách, které mají výrazný vliv na konečnou chuť nálevu. Na Srí Lance je šest hlavních oblastí pěstování čaje:

  • Galle – jih Srí Lanky
  • Ratnapura – 80 km východně od hlavního města Colomba
  • Kandy – plantáže poblíž bývalého hlavního města v centru země
  • Nuwara Eliya – nejvyšší oblast s plantážemi čaje, která produkuje nejlepší čaj
  • Dimbulla – západní část hor v centrální části Srí Lanky
  • Uva – plantáže východně od Dimbully

Tyto oblasti jsou ideální pro pěstování čaje díky příznivým klimatickým podmínkám. Pro čaj jsou nezbytné celoroční jemné srážky a půda bohatá na minerály, které zajišťují růst čajovníku. 

cejlon-ostrov-7098922
Cejlonský černý čaj povzbuzuje, navozuje fyzickou svěžest a pomáhá se soustředěním a pamětí. 

Údajně nejlepší a nejchutnější čaj Cejlonu pochází z provincie Nuwara Eliya. Potěší svěží vůní i pozitivními účinky na lidský organismus. Mnozí vědci i léčitelé tvrdí, že černý čaj z Nuwara Eliya je zárukou pevného zdraví i dobré nálady. Obsahuje tein, vitamíny, minerály i antioxidanty.

Kvalita a síla čaje se liší podle nadmořské výšky, ve které se čajové plantáže nacházejí. Nejkvalitnější černý čaj roste v nadmořské výšce nad 1 800 metrů, což je i případ plantáží v Nuwara Eilya.

Zelený čaj ze Srí Lanky

Zelený čaj vyrábí na Srí Lance jen jedenáct producentů. Pro své blahodárné účinky na lidské zdraví je zelený čaj stále více populární. Zelený čaj podporuje trávení a doporučuje se při redukční dietě, když se člověk snaží rychle zhubnout.

zeleny-caj-ze-sri-lanky-6334182
Zelený čaj ze Srí Lanky má střední množství teinu a nálev harmonické chuti. Hodí se k celodennímu popíjení.

Na rozdíl od černého čaje neprochází zelený čaj fermentací. Po převozu do továrny se surové lístky zváží a nechají lehce zavadnout. Během 18 – 24 hodin čaj ztratí vlhkost, pak je válcován a rolován. Délka závěrečného sušení se pohybuje mezi 20 minutami a pěti hodinami. Lístky jsou rozprostřeny na stolech a vzduchem dosušeny.

Zelený čaj ze Srí Lanky má světle oranžový nálev a jemné přírodní aroma. Chuť je mírně květinově-ovocná, svíravost příjemná a osvěžující.

Kromě černého a zeleného čaje je na Srí Lance k sehnání také polofermentovaný žlutozelený čaj s plnou chutí a velmi jemný bílý čaj, který se suší přímo na slunci.

Čaj Srí Lanka – jak poznat kvalitu?

Kvalitu pravého cejlonského čaje chrání logo lva s mečem. Na světě se totiž našla řada prodejců, kteří se pokusili slavné čaje Cejlonu falzifikovat.

caje-cejlon-3565914
Na krabičce pravého cejlonského čaje je vždy logo lva s mečem.

Pravý cejlonský černý čaj sypaný i v nálevových sáčcích lze běžně sehnat v supermarketech. Kdo si potrpí na degustaci čajových specialit, může sehnat na internetu nebo ve specializovaných prodejnách čaje z konkrétních oblastí Srí Lanky. Například český e-shop Oxalis nabízí černý i vzácnější zelený čaj ze Srí Lanky.

Jídlo ve světě