indicka-kuchyne-2

Co se jí v Indii?

Indie je obrovská, takže mluvit o něčem jako „indická kuchyně“ je trochu scestné (přesto se o to pokoušíme třeba tady). Co region, to vlastní způsob upravování jídla, to originální recepty. Jedno ale mají společné: hrozně to pálí!

Střední Indie se nemůže chlubit velkou rozmanitostí. Většina obyvatel snídá placky s jogurtem, mlékem a čajem. Chleba je většinou nekynutý a jí se čerstvý pár minut po upečení. K obědu a večeři bývá prostá kaše, dušená zelenina nebo khirčí – směs ze zrnin a luštěnin.

západní Indii jsou oblíbená zeleninová a luštěninová rizota, avšak v pouštních oblastech Rádžasthánu je zelenina velmi vzácná. Skopové, drůbeží i vepřové maso tu doplňují placky, luštěniny, brambory a kaše.

Severní Indie s chladným podnebím se pyšní rozmanitější kuchyní, která je obohacená o máslo ghí a pokrmy připravované v tradiční pícce tandoor. Suší se zde meruňky, švestky, jablka a hrušky. Místní stloukají smetanu a čas od času si dají výborný sýr panýr. Neodmyslitelnou součástí jídelníčku je horký, slazený nebo solený čaj.

Východoindická indická kuchyně je jednoduchá, obzvlášť pak v Ásámu, kde se většina lidí spokojí s jediným prostým jídlem denně: rýží, bramborami či rybou. Ve zbytku oblasti je oblíbené skopové a drůbeží maso.

Jih Indie je horký a dusný, tak si zde získávají přízeň lehké pokrmy. Důležitou úlohu hraje kokosový ořech a rýže, zalívaná všelijakými omáčkami. Známé jsou zdejší vydatné, kořeněné polévky. Jihoindické sladkosti jsou opravdovými kalorickými bombami plnými tuku a cukru, ale podávají se jen o svátcích.