Cestování za jídlem I. – Afriko, díky za olivy!

Když se dívám zpětně na své zážitky z cestování – a že to (bohužel) už často dělám s jakousi nostalgií – většinou se dříve či později doberu k jídlu. U fotek se mi vybaví, co jsme tehdá měli na večeři. Suvenýrům dominuje nádobí: naběračka z cejlonského kokosáku, konvička z Darjeelingu a set keramických mističek z tureckého Avanosu. Když bych se ale měla podívat zpátky… Pokračovat ve čtení Cestování za jídlem I. – Afriko, díky za olivy!

Cestování za jídlem II. – Nepálská dieta

V Nepálu jsem pět měsíců žila a od té doby jsem s ním tři roky v prakticky každodenním kontaktu. Vracím se tam často a můžu snad říct, že ho poměrně znám. Občas se na mě proto turisté obracejí s žádostí o radu: na co se připravit, co si s sebou vzít, kam a jak se podívat. Mám všehovšudy jen dvě doporučení:… Pokračovat ve čtení Cestování za jídlem II. – Nepálská dieta

Čínská kuchyně – recepty

Co se oblíbenosti ve světě týče, čínská kuchyně se může směle řadit po bok kuchyně francouzské či italské. Kung Pao zdomácnělo takřka všude a abych řekla pravdu, připravuji ho dnes častěji než vepřo, knedlo, zelo. Čínská kuchyně má mnoho předností. Je zdravá, lehká, plná zeleniny a netučného masa. Její historie je barvitá. Nikdy se nebránila inovaci,… Pokračovat ve čtení Čínská kuchyně – recepty

Japonská kuchyně a jídlo

Kdo ví, co je sushi? Ptali jsme se téměř šesti set lidí ve věku od patnácti do devětapadesáti let a takhle to dopadlo: Asi dvě třetiny dotazovaných zodpověděly otázku vesměs správně, že je to pokrm ze syrové ryby nebo japonské jídlo. Některé odpovědi byly zasvěcenější, jiné méně. Asi každý desátý člověk uvedl, že sushi osobně jedl –… Pokračovat ve čtení Japonská kuchyně a jídlo

Arabská kuchyně – historie a tradice

Arabská kuchyně byla odpradávna ovlivněna především klimatem a možnostmi obchodování. Co je pro ni typické? Pokud se vydáváme ke kořenům historie arabské kuchyně, musíme se přenést do beduínských dob, kdy kočovné arabské kmeny křižovaly poušť v karavanách a jíst mohly jen to, co šlo přepravit. Z šátku v písku na evropský stůl Příprava jídel v arabských zemích zpočátku nebyla… Pokračovat ve čtení Arabská kuchyně – historie a tradice

Indická kuchyně? Miska rýže denně!

Hosté se usadí na měkkém koberci kolem nízkého stolku s pestrobarevnými ubrousky a zdobeným nádobím. V desítkách hliněných misek se kupí nejrůznější pokrmy z masa, zeleniny a ovoce. Ke kaším a pastám rozmanitých chutí přikusujeme chlebové placky, dokud nám kalhoty nepovolují ve švech… Podobným výjevem začíná každý druhý článek o indické kuchyni. Jsme informováni o tom, že většina Indů je vzhledem… Pokračovat ve čtení Indická kuchyně? Miska rýže denně!

Arabská kuchyně – přehlídka chutí

Řekne-li se „arabský svět“, člověk si vybaví písečné duny od obzoru k obzoru, snědé muže sklánějící se nad koránem, ženy zahalené v černých čádorech, mešitu se štíhlým minaretem a zvuk muezzina, který svolává k modlitbě. Co se týče jídla a pití, patrně nás napadne, že muslimové nesmí vepřové a snad si vzpomeneme na kymus, známý osvěžující nápoj z kobylího… Pokračovat ve čtení Arabská kuchyně – přehlídka chutí

Jak na sushi – suroviny a příprava

Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet – říká jedno japonské přísloví. Je to tak se vším, sushi nevyjímaje. Namísto abyste o něm donekonečna četli, ochutnejte ho. Nejlíp chutná to, které jste připravili vlastníma rukama. Sushi je plátek syrové ryby s rýží a (většinou) mořskou řasou. Původně tohle tradiční japonské jídlo nic víc neobsahovalo, přestože v moderních sushi-barech… Pokračovat ve čtení Jak na sushi – suroviny a příprava

Cestování za jídlem III. – udělejte „sýýýr“. A čokoládu!

Dokola jsem opakovala (a stále opakuji), že Evropu si nechávám na důchod. A přiznejme si to, hlavním důvodem je, že na ni nemám. Dříve peníze, teď čas. Zájezdy se slevou na člověka dneska odevšad blikají, ale před deseti lety to tak nebylo. Absolvovala jsem jich tedy jen pár. Jeden z nejlepších jsme podnikli za sýrem a čokoládou.… Pokračovat ve čtení Cestování za jídlem III. – udělejte „sýýýr“. A čokoládu!

Jak se vaří „čína“

Čínská kuchyně proslula rafinovaností, barevností, rozmanitostí, nezaměnitelnou chutí a typickou vůní. Rozhodnete-li se nepochutnávat si na ní jen v restauracích a barech, nýbrž se s kuráží postavíte za sporák, bude se vám možná hodit pár „rad“. Hned ze začátku si jmenujme hlavní suroviny čínské kuchyně. K vaření budeme potřebovat rýži, asijské nudle, vepřové a drůbeží maso, ryby a mořské… Pokračovat ve čtení Jak se vaří „čína“