Jídlo ve světě

sushi-2

Jak na sushi – suroviny a příprava

Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet – říká jedno japonské přísloví. Je to tak se vším, sushi nevyjímaje. Namísto...

Číst více
syr

Cestování za jídlem III. – udělejte „sýýýr“. A čokoládu!

Dokola jsem opakovala (a stále opakuji), že Evropu si nechávám na důchod. A přiznejme si to, hlavním důvodem je, že na ni nemám. Dříve...

Číst více
cinske-kure

Jak se vaří „čína“

Čínská kuchyně proslula rafinovaností, barevností, rozmanitostí, nezaměnitelnou chutí a typickou vůní. Rozhodnete-li se nepochutnávat si...

Číst více
caj

Čaj – dar z Číny

Čaj je něco jako malý osmý div světa. Pijí ho prakticky všude. Někde se těší posvátné úctě, jinde ho konzumují v obrovském...

Číst více
caipirinha

Plantáže cukrové třtiny a brazilská pálenka

Říká se, že „alkohol je metla lidstva a metla patří do každé domácnosti“, a tak jako (téměř) všichni lidé na světě, i Brazilci...

Číst více
cokolada

Čokoláda – historie jihoamerického afrodiziaka

Je pro vás šálek kakaa nebo kostička čokolády každodenní samozřejmost? Už si bez toho neumíte život představit? Tak to buďte rádi,...

Číst více
kebab

Všechny chutě Turecka

Rozmanité, barevné a vonící – takové je Turecko a přesně taková je i jeho kuchyně. Gurmáni ji spolu s francouzskou a...

Číst více
indicka-kuchyne-2

Co se jí v Indii?

Indie je obrovská, takže mluvit o něčem jako „indická kuchyně“ je trochu scestné (přesto se o to pokoušíme třeba tady). Co region,...

Číst více
cokolada-tabulka

Pár faktů o čokoládě

Taky byste bez čokolády nemohli žít? Pak vás jistě nepřekvapí, že na počátku 21. století dosáhla světová produkce kakaových bobů...

Číst více