Vše, co potřebujete vědět o bikepackingu

Magazín

Co je to bikepacking?

Bikepacking je způsob dálkové cyklistiky, při kterém se veškerá výbava a zásoby vozí na kole. Cyklisté obvykle používají speciálně navržené brašny, které se připevňují k rámu kola, řídítkům a sedlovce, aby s sebou mohli vozit vše, co potřebují na cestu. Bikepacking umožňuje cestovat s vlastní podporou, což vám dává svobodu prozkoumávat odlehlé oblasti a podnikat vícedenní dobrodružství. Je to skvělý způsob, jak spojit radost z jízdy na kole se vzrušením z putování s batohem a kempování. Jako bonus a mnohdy i důvod, proč si cyklisté zamilují bikepacking, je možnost zapomenout na starosti s přepravou, noclehem a další problémy, které při jednodenních výletech řešíte. Jednoduše to zabalíte ve chvíli, kdy se vám to hodí.

Co byste měli vědět než vyrazíte na první výlet?

Jak vybrat jízdní kolo?

Výhodou bikepacking je, že můžete použít jakékoliv kolo. Avšak některé typy kol jsou pro tuto aktivitu vhodnější. Horské nebo cestovní kolo s robustními a spolehlivými komponenty a pohodlnou vzpřímenou jízdní pozicí je často dobrou volbou. Ovšem chybu neuděláte ani s klasickou silničkou.

Jak připravit kolo před první vyjížďkou?

Mimo základní údržbu po zimě, kterou provádějte velmi pečlivě, v ideálním případě svěřte kolo do servisu. Také před vícedenním výletem se vyplatí  kolo zkontrolovat. Tato údržba by měla zahrnovat kontrolu a dotažení všech šroubů a kontrolu duší. Díky tomu můžete mechanická poškození, případně sjetý vzorek odhalit ještě před jízdou. Ušetříte si tak mnoho starostí. V rámci průběžné údržby by se vždy měly důkladně zkontrolovat brzdy na kolo a brzdové destičky. Vždy kontrolujete, zda jsou čisté a zda fungují tak, jak mají. Mimo to je dobré vyzkoušet, jestli přehazovačka na kolo pracuje, případně kouknout i na kazetu na kolo, zda-li nemá některé z koleček vylámané zuby. Určitě byste měli zkontrolovat i samotný řetěz a promazat ho. Nakonec se koukněte na bezpečnostní prvky na kole jako jsou světla a odrazky.

Jak vybrat brašny na kolo

Pro přepravu vybavení na kole budete potřebovat specializované brašny. Je velmi důležité, abyste si ověřili, že jsou brašny nepromokavé. Je to asi jediný parametr, podle kterého byste brašny na kolo měli vybírat. I zkušení cyklisté ví, že nezáleží, kolik do brašen investujete či jaké značky jsou. I značkové a drahé brašny zničíte, tak to prostě je. A kolik zhruba za brašny na kolo zaplatíte? Kdekoliv seženete brašny okolo cca 2 tisíc korun. Můžete koupit i dražší, ovšem to už záleží na tom, kolik chcete do bikepackingového vybavení investovat. A jaké brašny potřebujete:

  • brašnu na řídítka,
  • brašnu pod sedlo.

Tyto dvě brašny vám poskytnou cca 25 l prostoru, do kterého umístíte vše, co potřebujete na vícedenní výlety.

Co si sbalit do brašny?

  1. Vybavení pro kempování – V závislosti na trase a délce výletu budete možná potřebovat ultralehký stan, spací pytel, podložku a další kempingové vybavení.
  2. Nářadí a vybavení pro opravy – Je důležité být připraven na případné mechanické problémy, které se mohou během cesty vyskytnout, proto si s sebou nezapomeňte vzít základní sadu nářadí, pumpičku a náhradní díly, které budete potřebovat (např. náhradní duši).
  3. Oblečení a osobní věci – Nezapomeňte si s sebou vzít oblečení vhodné pro dané počasí a další osobní věci, které můžete potřebovat.
  4. Jídlo a vodu – Ujistěte se, že máte dostatek jídla a vody, abyste zvládli během cesty doplňovat pitný režim a energii. To bude záviset na délce vaší cesty a dostupnosti zásobovacích míst na vaší trase. Je důležité si rozmyslet, jakou láhev na vodu  budete brát.

Ostatní – Mimo výše uvedené byste s sebou na vícedenní výlety neměli zapomenout další věci jako mapu, lékárničku či opalovací krém.

Zdroj obrázků: unsplash.com