Čaj o páté? Klidně už ve čtyři!

Proč se v severní Indii prohání opice po památnících britských králů? Proč jsou na Srí Lance domy z červených cihel a promenády s typicky anglickým pouličním osvětlením? Proč se tu hraje kriket a golf? Odpověď je nasnadě: protože čaj. Britský čaj o páté je fenomén. V těch nejluxusnějších restauracích Londýna vám ho číšníci v bílých rukavičkách naservírují na stříbrných podnosech. Za pětadvacet… Pokračovat ve čtení Čaj o páté? Klidně už ve čtyři!

Nepál IV: Pokhara aneb Jezero ve stínu Himálaje

Nezapomenutelné plavby ve vratkých bárkách nabízející výhledy na zasněžené štíty majestátních hor, poklidné hotely schované v zahradách plných květin, pestrobarevné pouliční festivaly, tradiční nepálský daal bhaat (rýže s čočkou), jeskyně plná netopýrů a vodopády s jezírkem, co plní přání – to a mnohem víc je Pokhara, druhé nejvýznamnější město Nepálu, které si však mnozí cestovatelé zamilují víc než Káthmándú.… Pokračovat ve čtení Nepál IV: Pokhara aneb Jezero ve stínu Himálaje

Nepál III: Džunglí a pralesem

Pod věčně zasněženým Himálajem leží krajina plochá jako kámen, sežehlá sluncem, zalitá kakaově hnědými řekami a pokrytá nejen rýžovými poli, ale i zachovalou džunglí. Národní park Chitwan je jedním z těch míst, kam přijíždějí turisté na safari a nakonec si krom zážitků s divokými zvířaty odnášejí i vzpomínky na domorodce, jejichž životy jsou prosté a romantické, nicméně často i velmi těžké.… Pokračovat ve čtení Nepál III: Džunglí a pralesem

Publikováno
V rubrikách Asie

Japonská kuchyně a jídlo

Kdo ví, co je sushi? Ptali jsme se téměř šesti set lidí ve věku od patnácti do devětapadesáti let a takhle to dopadlo: Asi dvě třetiny dotazovaných zodpověděly otázku vesměs správně, že je to pokrm ze syrové ryby nebo japonské jídlo. Některé odpovědi byly zasvěcenější, jiné méně. Asi každý desátý člověk uvedl, že sushi osobně jedl –… Pokračovat ve čtení Japonská kuchyně a jídlo

Čaj se solí, pepřem i rýží

Jak se pije čaj ve světě? Zatímco my si ho dáváme s cukrem, Tibeťané radši sáhnou po soli a Mongolové po máslu… Zásady pití čaje, které kdysi formuloval japonský čajový mistr Sen no Rikjú, nejspíš platí, ať už samotný nápoj připravujeme jakkoli. Prý máme upravit květiny ve váze tak, aby vypadaly jako na louce. Být připraveni na… Pokračovat ve čtení Čaj se solí, pepřem i rýží

Indická kuchyně? Miska rýže denně!

Hosté se usadí na měkkém koberci kolem nízkého stolku s pestrobarevnými ubrousky a zdobeným nádobím. V desítkách hliněných misek se kupí nejrůznější pokrmy z masa, zeleniny a ovoce. Ke kaším a pastám rozmanitých chutí přikusujeme chlebové placky, dokud nám kalhoty nepovolují ve švech… Podobným výjevem začíná každý druhý článek o indické kuchyni. Jsme informováni o tom, že většina Indů je vzhledem… Pokračovat ve čtení Indická kuchyně? Miska rýže denně!

Jak na sushi – suroviny a příprava

Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet – říká jedno japonské přísloví. Je to tak se vším, sushi nevyjímaje. Namísto abyste o něm donekonečna četli, ochutnejte ho. Nejlíp chutná to, které jste připravili vlastníma rukama. Sushi je plátek syrové ryby s rýží a (většinou) mořskou řasou. Původně tohle tradiční japonské jídlo nic víc neobsahovalo, přestože v moderních sushi-barech… Pokračovat ve čtení Jak na sushi – suroviny a příprava

(Nejen) o pákistánských ženách

Pákistán je daleko. O tom, jak tam lidé žijí, jak se mají a jaké mají potřeby, většina z nás nemá ani ponětí. Zato velmi přesně „víme“, že je to nebezpečná země plná fanatických islamistů, kterou je třeba nenávidět a bojkotovat. Přitom ti, kteří se tam podívali, často přijíždějí se zjištěním naprosto opačným. „Pákistánci jsou neuvěřitelně pohostinní,“ říká… Pokračovat ve čtení (Nejen) o pákistánských ženách

Neuvěřitelná Kalkata

Proč se hluk nazývá ,,bengálem” jsem plně pochopila až po pár dnech v Kalkatě. Když si člověk zvykne na smog a smrad, zběsilá jízda v protisměru mu začne připadat normální a zuřivé houkání aut přestane vnímat, překvapí ho mladíci zvracející z okének autobusu na kapoty okolních aut, jako by se nechumelilo. Kdyby bývaly British Airways nenechali Rosťovu krosnu… Pokračovat ve čtení Neuvěřitelná Kalkata

Čaj – dar z Číny

Čaj je něco jako malý osmý div světa. Pijí ho prakticky všude. Někde se těší posvátné úctě, jinde ho konzumují v obrovském množství. Někde obojí. O tom, že milujeme čaj, svědčí přeplněné regály obchodních domů, zakládání čajoven s orientální atmosférou a snad i prosperita firem, které vyrábějí rychlovarné konvice. Udělej lahodnou misku čaje. Urovnej dřevěné uhlí tak, aby se… Pokračovat ve čtení Čaj – dar z Číny