Asie

indicke-jidlo

Indická kuchyně? Miska rýže denně!

Hosté se usadí na měkkém koberci kolem nízkého stolku s pestrobarevnými ubrousky a zdobeným nádobím. V desítkách hliněných...

Číst více
konya

Konya – největší město na světě

Západní Turecko nezapře islámskou tradici stejně jako vliv turismu. Když se tu žena projde v tričku na ramínka, kamenovat ji nebudou....

Číst více
arabska-kuchyne-3

Arabská kuchyně – přehlídka chutí

Řekne-li se „arabský svět“, člověk si vybaví písečné duny od obzoru k obzoru, snědé muže sklánějící se nad koránem, ženy...

Číst více
sushi-2

Jak na sushi – suroviny a příprava

Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet – říká jedno japonské přísloví. Je to tak se vším, sushi nevyjímaje. Namísto...

Číst více
nepal-zeny

Himaláje a Nepál – nejvyšší hory

Co by byl Nepál bez Himálaje? Jen další zapomenutá zemička třetího světa, kde každodenní život znamená boj o pitnou vodu, trochu...

Číst více
pakistan-zena

(Nejen) o pákistánských ženách

Pákistán je daleko. O tom, jak tam lidé žijí, jak se mají a jaké mají potřeby, většina z nás nemá ani ponětí. Zato velmi...

Číst více
kebab

Všechny chutě Turecka

Rozmanité, barevné a vonící – takové je Turecko a přesně taková je i jeho kuchyně. Gurmáni ji spolu s francouzskou a...

Číst více
islam

Islámské země aneb Velké překvapení

Islám je dnes Západu prezentován jako hrozba. Od 11. září 2001 se (nejen) mezi Američany usídlil strach. Nemálo lidí si muslimy...

Číst více
cinske-kure

Jak se vaří „čína“

Čínská kuchyně proslula rafinovaností, barevností, rozmanitostí, nezaměnitelnou chutí a typickou vůní. Rozhodnete-li se nepochutnávat si...

Číst více