Arabská kuchyně – přehlídka chutí

Jídlo ve světě
arabska-kuchyne-3

Řekne-li se „arabský svět“, člověk si vybaví písečné duny od obzoru k obzoru, snědé muže sklánějící se nad koránem, ženy zahalené v černých čádorech, mešitu se štíhlým minaretem a zvuk muezzina, který svolává k modlitbě.

Co se týče jídla a pití, patrně nás napadne, že muslimové nesmí vepřové a snad si vzpomeneme na kymus, známý osvěžující nápoj z kobylího mléka.

Ale rozumíte výrazům jako pita, hummus, kebab, falafel nebo kinaafu? Pakliže ne, nastal ten pravý čas seznámit se s vynikající arabskou kuchyní!

Vegetariánský ráj

Arabskou kuchyni si zamilují především ti, kteří dávají přednost zelenině a ovoci před masem. Množství arabských vegetariánských pokrmů je ohromující.

Používá se zde zelenina jako cibule, česnek, rajčata, okurky, zelí, kapusta, mrkev, papriky, salát a pórek. Jedí se olivy, kapary, baklažány či ibišek zvaný okra. Mezi oblíbená koření patří šafrán, zátar a summak.

Základem většiny jídel, obzvlášť těch ze severní Arábie, je kuskus – drobné kuličky z pšeničné krupice, které se vaří v mléce nebo páře. Můžeme je podávat jako přílohu k hlavním jídlům, pak by se dalo říct, že kuskus je arabská obdoba „naší“ rýže.

Kuskus je ale možné připravit s ovocem jako dezert, zahustit jím saláty nebo ho podávat s vařenou zeleninou, luštěninami či masem.

V některých zemích výraz „kuskus“ znamená jídlo obecně. Vyrábí ho zkušené hospodyně ve speciálních kotlících, kde se krupice kropí slanou vodou a prsty se z ní žmoulají drobné kuličky.

Placatý chleba

Pokud se rozhodnete ochutnat něco z arabské kuchyně doma, pak bude nejjednodušší vyzkoušet arabský chléb pita, který je v našich supermarketech běžně dostupný. Prodává se již upečený a stačí jej jen trochu přihřát na pánvi nebo v troubě.

Pita – tradiční arabský chléb.
Pita – tradiční arabský chléb.

Pita se v arabských zemích konzumuje většinou plněná anebo slouží jako „lžička“, kterou se nabírají nejrůznější krémy, omáčky a kaše.

Jednou z nejchutnějších náplní je hummus, tedy pyré z cizrny. Pokud tento krém ochutíte tím správným kořením, věřte, že vás čeká opravdový gastronomický zážitek.

Cizrně se říká „římský hrách“ a jde o luštěninu z čeledi bobovitých. Mezi dalšími luštěninami, které arabská kuchyně využívá (hrách, čočka, fazole) má své nezastupitelné místo.

Karbanátek bez masa

V neposlední řadě vám doporučujeme ochutnat falafel. Jde o typické arabské jídlo, které by běžný Čech (přinejmenším na první pohled) asi označil za „karbanátek“. Ovšem od těch našich karbanátků má velmi daleko už tím, že neobsahuje žádné maso.

Hlavní ingrediencí je cizrna, dále potom falafel obsahuje množství různých druhů zeleniny. Smažené kuličky se koření česnekem a dochucují koriandrem, pepřem a kmínem.

Falafel slouží jako náplň do chleba, výtečně chutná spolu s rajčaty, cibulí, ředkvičkami, okurkami, lilkem nebo chilli papričkami. Je bohatý na proteiny a vitamíny a pokud chcete jeho blahodárný účinek na tělo ještě podtrhnout, doporučuje se konzumovat s jogurtem.

Něco málo pro „masožrouty“

Arabská kuchyně oplývá pokrmy z jogurtů, sýrů, okurek, lilků, česneku, oříšků, sezamových semínek či bylinek. Nezastupitelnou roli zde hraje petržel a máta stejně jako citrónová šťáva a olivový olej.

Ale kam se podělo maso? Je pravda, že to v Arábii není každodenní záležitostí. Přesto zná arabský kebab celý svět.

Maso v Arábii není každodenní záležitostí, ovšem arabský kebab zná celý svět.
Maso v Arábii není každodenní záležitostí, ovšem arabský kebab zná celý svět.

Pravověrní muslimové nevezmou vepřové do úst, proto se s ním v arabských zemích nesetkáte. V letadlech arabských společností dostanete k jídlu upozornění, že „neobsahuje vepřové“, a tento fenomén vaši stravu neopustí, dokud nepřekročíte hranice islámské země.

Nejvíc se konzumuje maso jehněčí a skopové, méně potom hovězí. Důležitou roli hraje také drůbež. Maso je pro Araby něčím slavnostním a luxusním, tedy není součástí každodenního jídelníčku.

Ryby jsou považovány za jeden z nejvzácnějších druhů mas, proto se zde konzumují jen zřídka. Pokud se ale k pokrmu z rybího masa dostanete, nenechte si ho ujít. Překvapivě jsou arabští kuchaři v tomto ohledu přeborníky.

Pokud se maso jí, tak ve formě kebabu, ačkoli jeho pojetí je napříč zeměpisnou šířkou a délkou rozmanité. V Turecku se rožní okořeněné plátky drůbežího nebo jehněčího masa, jinde se kebab připravuje z mletého masa.

Nejběžnější kebab jsou osolené masité kostky, opékané a dušené ve vlastní šťávě spolu s cibulí. Ani v masitém pokrmu nemůže chybět zelenina. Do kebabu se přidávají brambory s česnekem a podává se se saláty.