Před cestou začněte lékárničkou

Magazín

Chystáte se na dovolenou do hor, k moři, na turistické putování? Vždycky přemýšlejte nejen o ubytování, trase a výletech, ale taky o tom, abyste si cestu užili. A k tomu patří na prvním místě zdraví.

Itinerář na cesty by měl začínat lékárničkou. K ní je potřeba přistupovat podle typu výletu a destinaci, kam se chystáte. Nemusí být příliš rozsáhlá, pokud nejedete do pustiny, kde nenajdete lékárnu, ale měla by být maximálně funkční. 

Bolest z cesty

Čeká vás dlouhá jízda autem, vlakem nebo letadlem do místa pobytu? Hodiny sezení v omezeném prostoru přinášejí rizika: trpí páteř i klouby, ztuhnou vám svaly. Máme rady: když jedete autem, jste svobodní ve volbě přestávek, které využijte k protažení, zacvičení si nebo alespoň relaxaci. V letadle měňte každou půlhodinu polohu, rozhodně neseďte s nohou přes nohu! Vsedě zvedejte paty a špičky najednou i střídavě, projděte se.

Dodržujte pitný režim, hydratace páteře a plotének vám může ulevit od bolesti zad, kolenou a předchází ztuhlosti kloubů. Na cestách nekonzumujte kávu a alkohol, stav těla byste výrazně zhoršili. Tipy, jak si od bolesti pohybového aparátu ulevit, mohou být úplně jednoduché: záda ocení bederní opěrku v autě i v letadle. Stačí srolovat mikinu, opřít se o plastovou lahev v dolní části zad. Krk zafixujte cestovním polštářkem, snížíte tlak na páteř. 

Dlouhé stání

Ve frontě na letišti, u pokladny rozkládejte váhu do obou chodidel či ji přenášejte z jedné nohy na druhou. Když je v dosahu obrubník, ideální, podepřete se. 

Spánek: samostatná kapitola

Všichni se bojíme, když vstoupíme do hotelového pokoje, jaká bude matrace. Noc v cizí posteli může mít dlouhodobé následky. První pomoc proti bolesti zad máme. Když máte příliš tvrdou matraci, hledejte ve skříních, jsou tam rezervní deky nebo přikrývky a podložte se. U měkkých matrací je to podstatně horší. Spíte na boku? Vložte si preventivně mezi kolena rezervní polštář, v poloze na zádech si podložte kolena.

Kromě bolestí krku, zad a celého těla vám hrozí i jiná rizika – například svrab. Infekční onemocnění, které si většina lidí spojuje se špínou a nedostatečnými hygienickými podmínkami, může potkat klidně i vás. Stačí totiž přímý kontakt s nakaženou osobou (podání ruky nestačí, tato nemoc se přenáší pohlavním stykem), ale i používání ložního prádla v hotelu. Poznáte ho snadno – úporné svědění vám v noci nedá spát, po těle budete mít drobné ranky a škrábance jako protiútok. Řešením je navštívit lékaře, který vám předepíše masti a krémy, které obsahují látky na zahubení svrabu – permethrin nebo síra – možností zmírnění svědění při léčbě svrabu jsou i léky na alergii.

Drobné úrazy a zranění

Nejčastěji turisty potrápí odřeniny, puchýře a drobné popáleniny od ohně. První pomocí je ránu očistit čistou vodou, vydezinfikovat a po oschnutí překrýt polštářkovou náplastí nebo jiným vhodným krycím materiálem, aby se rána neinfikovala. Proto cestovní lékárničku určitě vybavte klasickým dezinfekčním přípravkem. Spreje se stříbrem vytvoří ochrannou vrstvu a podpoří hojení. Náplasti volte voděodolné, polštářkové a nezapomeňte na náplasťové stehy, které efektivně stáhnou drobné tržné rány. Turistům zachrání cestu hydrokoloidní náplasti na puchýře – mírní tlak na postižené místo a urychlují hojení.

Zdroj obrázku: RFBSIP / stock.adobe.com