Oblíbené destinace na horské treky v Evropě

Magazín

Milujete treky v horách, kde na vás čekají úžasné výhledy na známé i neznámé vrcholy? Pak jsme právě pro vás vybrali několik vícedenních horských treků, které se řadí mezi ty nejkrásnější v Evropě. V závěru pak najdete jeden tip na nenáročnou túru v severní Itálii, která nezabere ani celý den a je vhodná i pro rodinný výlet.

Tatranská magistrála

Parádní trek lze podniknout i u našich východních sousedů. Tatranská magistrála je nejdelší souvislá stezka ve Vysokých Alpách. Je ideální i pro méně zkušené turistické nadšence – trasa není příliš technicky náročná, když okolo nejkrásnějších míst v Tatrách vede upravený chodník. Pochopitelně není dlážděný jako ve městě, tvoří ho hlavně štěrk nebo seskládané větší kameny, ale přesto se po této stezce jde pohodlně. To však neznamená, že byste se na ní nudili a nebylo se na co dívat. Při cestě ze západu na východ magistrála začíná v Podbánském (950 m n. m.) a končí u Veľkého Bieleho plesa (1615 m n. m.). Mezi těmito body vás zavede například ke Štrbskému, Popradskému, Batizovskému, Velickému nebo Zelenému plesu. Nejvíce se zapotíte při výstupu v serpentinách nad Popradským plesem, technicky nejnáročnější částí pak je úsek před Zeleným plesem, když vede strmými serpentinami dolů a musíte překonat řetězem jištěný úsek na mokré skále. Projít celou Tatranskou magistrálu od Podbanského k Veľkému Bielemu plesu byste měli zvládnout za zhruba 15,5 hodiny chůze. Den vám tedy na celou trasu stačit nebude.

GR 20

Za nezapomenutelnou túrou se můžete vydat také na ostrov, na Korsiku. Stezka vedoucí horami přes velkou část ostrova, známá pod názvem GR 20, měří asi 180 km a její zdolání obvykle trvá zhruba dva týdny. Turisté však často absolvují pouze severní polovinu trasy od obce Calenzana do osady Vizzavona, kde je vlakové nádraží. Trasa je dobře značená, takže se na ní jen tak neztratíte. Ani tady nepřijdete o úchvatné výhledy na pohoří a průzračná jezera, která doplňují potoky a vodopády. Jistě potěší i to, že zde typicky panuje slunečné počasí. Trasa je velmi náročná zejména kvůli velkému převýšení, takže by se na ni měli vydávat pouze dostatečně fyzicky zdatní dobrodruzi. Chaty v některých částech trasy bývají plné, a proto je dobré mít s sebou stan a přespávat v kempech. Kempování na divoko je na ostrově zakázané.

Tip: Pokud chcete celou svou výbavu na vícedenním treku nést maximálně pohodlně, je důležité si vybrat správný turistický batoh.

Fagarašský hřeben

Fagarašské hory jsou nejvyšším a nejrozsáhlejším pohořím v Rumunsku. Ačkoliv zde poměrně často panuje deštivé počasí, turisté si tuto rumunskou oblast velmi oblíbili, protože za pěkného počasí stojí zdejší příroda za to. Populární je v této oblasti hřebenový přechod. Ten je vzdušnou čarou 70 km dlouhý a vyplatí se na něj vyhradit minimálně 5 dní, ale raději týden, abyste si ho vychutnali opravdu naplno. Byť tu nenarazíte na žádné ledovce, krajina je jimi výrazně vytvarována. Po cestě se budete moci kochat výhledy na neobyčejně krásná horská jezera a rozlehlé lučinaté planiny. Ve Fagaraši se skrývá 96 jezer a spousta vysokých hor – nejvyšší hora Moldoveanu má vrchol ve výšce 2544 m n. m. a hned 150 vrcholů se vypíná do výšky nad 2300 m n. m. Většina turistů na túře přespává ve stanu, který si s sebou nesou na zádech, ale přespávat je možné také v chatách pod hřebenem, případně v útulnách vybudovaných na hlavním hřebenu jako skrýš před nepříznivým počasím. Ty jsou ovšem v sezoně docela vytížené. Pokud máte vedle nedotčené přírody v oblibě i zakroucené horské silnice, jistě si nenechte ujít pohled, nebo dokonce jízdu po Transfagarasan, jedné z nejkrásnějších silnic na světě.

Zdroj obrázku: Tatry.cz

Via delle Bocchette

Via delle Bocchette patří mezi nejznámější klasické ferraty vůbec. Trasa zajištěná lany, žebříky a kramlemi vám ukáže ty nejúžasnější části italských Alp, konkrétně zavítáte do masivu zvaného Brenta. Výpravu by sem neměl podnikat nikdo, kdo se bojí výšek, protože na cestě vás bude doprovázet strmý sráz do hlubin zapomnění. Samozřejmě zde nesmíte podcenit výbavu – potřebujete helmu a kompletní ferratový set. Obdivovat na této ferratě můžete kolmé stěny, ostré skalní hřebeny a skalní věže. Na via delle Bocchette navazují další ferraty, sice kratší, ale neméně působivé. Přechod celého masivu Brenta po ferratách ze sedla Grosté, do kterého se lze nechat vyvézt lanovkou, až do obce Pinzolo většinou zabere tři dny. Ideální je přespávat v horských chatách. Vhodné období pro trek v této oblasti je od července do září, na začátku léta však stále můžete na trase narazit na větší množství sněhu.

Tip: Nejsou pro vás náročné ferraty to pravé, ale přesto si chcete užívat nerušené výhledy na horské velikány? S plánováním trasy bez ferrat vám pomohou Mapy.cz.

Piz Boè

Na závěr jsme si nechali jeden speciální tip na túru, která vás (oproti ostatním možnostem) nepoloží na záda svou náročností. Na měsíční krajinu se můžete vydat i s menšími dětmi – odveze vás sem lanovka.

Zdroj obrázku: Krauzovinacestách

Za návštěvu rozhodně stojí samotný Piz Boè s výškou 3152 m n. m, kde už budete muset po svých, navíc se jedná o trasu, která je značená jako ferrata bez jištění. S dětmi sem tedy nevyrážejte. 🙂 

Tento vrchol ležící v italských Dolomitech, relativně nedaleko od populárního zimního střediska Cortina d’Ampezzo, je nejvyšší horou horské skupiny Sella a je proslulý výhledem připomínajícím měsíční krajinu.