Hraniční jsou 4 hodiny letu

Magazín

Chystáte se na exotickou dovolenou? Výlety za dobrodružstvím jsou adrenalin a výzva, ale aby zátěž nebyla příliš velká a neohrožovala vás na životě, je potřeba dodržet některé zásady a opatření. Zvlášť, když vás čeká dlouhý let letadlem.

Od chvíle, kdy si sednete do poměrně malého prostoru sedadla v letadle, zůstáváte desítky minut, ale často i řadu hodin ve stejné poloze. Tím se zpomaluje tok krve, především na cestě zpět z končetin směrem k srdci. Zpomalený tok krve způsobuje nedostatek pohybu a dehydratace, tedy nedostatek tekutin.

Vysoká nadmořská výška přirozeně rozšiřuje průsvit cév a žil dolních končetin, a tak vede ke zpomalení proudu krve v žilním řečišti. Když se tento jev spojí s některým z rizikových faktorů cestovatele, může mít člověk v kabině zdravotní problémy. Nejčastěji žilní trombózu. Té se také říká cestovní nebo syndrom ekonomické třídy, protože je typickým projevem obtíží při cestování nižší ekonomickou třídou, kde je méně místa na protažení nohou.

U tří a více hodinových letů zpozorněte

O jakých rizicích mluvíme? Křečové žíly, obezita, kouření, ale i třeba vysoký vzrůst, těhotenství, užívání hormonální antikoncepce nebo injekce na oddálení menstruace, abyste si užila dovolenou bez obtíží. Rizikem je již prodělaná trombóza, operace pánve a dolních končetin a kardiovaskulární choroby. U lidí, kteří trpí některým ze zmíněných rizikových faktorů totiž hrozí, že je postihne právě žilní trombóza. Hraniční pro vznik obtíží bývá let dlouhý 3,4 hodiny.

Že jsou žíly v nepohodě, poznáte otoky, únavou a pocitem tíhy nohou. Co se s žílami může stát? Zatuhlý začervenalý pruh v místě křečové žíly, který je bolestivý na pohmat může signalizovat zánět žil. Výrazný jednostranný otok končetiny, silná bolest lýtka, která se zhoršuje při došlapu, naznačuje hlubokou žilní trombózu.

Co tedy je žilní a případně plicní trombóza?

Stav, kdy se v žíle zpomalením toku krve objeví krevní sraženina. Ta nejčastěji postihne dolní končetiny a projeví se bolestí, otokem, pocitem napětí v končetině. Někdy může vaše noha mít modravý nádech. Hlavním rizikem žilní trombózy je plicní embolie, stav, kdy se krevní sraženina uvolní a krevním řečištěm se přesune do plic.

Příznaky tohoto život ohrožujícího stavu jsou obtížné dýchání, bolest na hrudi, závratě, zrychlený dech, vykašlávání krve. Je potřeba okamžitě kontaktovat personál letadla, aby zajistil první pomoc a případně další nouzová opatření.

POZOR: Ke vzniku žilní trombózy může dojít i se zpožděním. Rozpětí rizika jsou i dva týdny po absolvování letu. Při obtížích lékaře informujte, že jste cestovali letadlem.

Nejdůležitější: prevence

Pokud nemáte zdravotní potíže, ale budete cestovat 5-20 hodin, měli byste stejně myslet na ochranu svého cévního systému. Pravidla jsou jednoduchá: dostatečně se zavodňovat (samozřejmě ne alkoholem, kávou a kolovými nápoji či energy drinky). Čistá neperlivá voda, minerálky v množství 2,5 litru denně.

Pravidelné cvičení je jasnou volbou: jedná se o pravidelné protahování v průběhu celého letu. Alespoň jednou za hodinu se projděte po palubě letadla, 20x v hodině cvičte. Zvedejte paty od země, tím simulujete chůzi. Střídavě se opírejte o špičky a paty, pomalu propínejte a krčte chodidla. Nohy si masírujte od kotníků vzhůru, provádějte dechová cvičení, ta také zrychlují průtok krve žilami.

Rozhodně si oblékněte kompresní podkolenky nebo punčochy. Podle závažnosti obtíží. Koupíte je ve zdravotnických potřebách, kde vám poradí, jaký typ zakoupit. Stejně tak praktický lékař nebo váš specialista na angiologii, kam docházíte s kardiovaskulárními obtížemi, přesně určí, jak postupovat při dlouhém letu, jaké pomůcky a léky užít, abyste předešli komplikacím.

Obvykle se jedná o lék na ředění krve v injekční formě na recept, kterou si pacient aplikuje v den letu. Variantou dnes jsou i tabletové formy.

Léčba žilní trombózy

Pokud se jí nevyhnete, záleží na lékaři, jakou léčbu doporučí. Obvykle spočívá v kompresní bandáži, správném dávkování léků na ředění krve, u nejzávažnějších případů může dojít i na hospitalizaci. U žilního zánětu kromě kompresní punčochy budete na postižené místo aplikovat protizánětlivé masti, které obsahují i heparin a jiné léky na křečové žíly.