Cestujete do studených destinací? Posilte včas svou imunitu

Magazín

Cestování do studených destinací může být kouzelné, ale také může znamenat vyšší riziko nachlazení nebo chřipky. Je důležité učinit několik opatření, abyste měli jistotu, že vaše imunita je silná a schopná bránit se před infekcemi.

Jezte zdravě

Vyvážená strava plná ovoce, zeleniny, bílkovin a zdravých tuků je nezbytná pro udržení dobré imunity. Vyhněte se konzervantům a umělým sladidlům a snažte se jíst co nejčerstvější potraviny. Přidejte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Tyto potraviny jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mohou pomoci posílit vaši imunitu. Snažte se jíst co nejvíce barevného ovoce a zeleniny, abyste získali co nejširší škálu nutričních látek.

Zahrňte do své stravy více proteinů. Bílkoviny jsou nezbytné pro udržení dobré imunity, takže je důležité zajistit, abyste získávali dostatečné množství těchto živin ze své stravy. Můžete zahrnout do jídelníčku maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a obiloviny, které patří mezi kvalitní zdroje proteinu.

Pijte dostatek tekutin

Dostatečný příjem tekutin je důležitý pro udržení dobrého zdraví a imunity. Voda je nejlepším zdrojem tekutin. Dostatečný pitný režim zajistí tělu dostatek tekutin pro boj s infekcemi. Skvělou volbou jsou také ovocné šťávy. Ty totiž nejen hydratují, ale také poskytují řadu vitamínů a minerálů, které mohou posílit váš imunitní systém.

Doplňky stravy

Než vyrazíte do studených krajin, je dobré zvážit užívání doplňků stravy. Právě ty jsou totiž dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, které vám mohou chybět. Jde přitom o významné látky pro posílení imunitního systému. Dostupné jsou různé doplňky stravy, přičemž mohou obsahovat jeden prvek, či kombinaci více vitamínů a minerálů pro efektivní účinky nejen na imunitu. O užívání suplementů se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Mezi ty nejdůležitější vitamíny na imunitu lze zařadit vitamín C a vitamín D. Vitamín C je antioxidant, který zabraňuje poškození buněk, zvyšuje odolnost proti infekcím a přispívá k posílení imunitního systému. Je klíčový pro tvorbu bílých krvinek, které nás chrání před infekcí. Vitamín D je také důležitý pro správné fungování imunitního systému, v zimě přitom bývá méně sluníčka, proto hrozí jeho nedostatek.

Pravidelný pohyb

Pravidelný pohyb může pomoci posílit vaši imunitu a zvýšit odolnost proti infekcím. Zkuste se každý den projít nebo cvičit, abyste posílili své tělo před cestou. Je důležité, abyste si vybrali aktivitu, která vás baví, abyste měli motivaci ji pravidelně dělat. Může to být chůze, běh, plavání, taneční lekce nebo jiné cvičení. Pokud vyrážíte s přáteli či rodinou, můžete začít cvičit spolu. Budete tak mít větší odhodlání. Nemusíte rovnou vyrazit do posilovny, zacvičit si můžete klidně i doma.

Zdravá životospráva

Bohatý jídelníček, dostatek tekutin a případně doplňky stravy jsou skvělým základem. Ovšem nabízí se i další způsoby, jak podpořit svůj imunitní systém. Důležitý je zdravý životní styl. Měli byste se tedy vyhnout kouření a nadměrné konzumaci alkoholu. Tyto neřesti totiž mohou výrazně oslabit imunitu a celý organismus.

Vyhněte se stresu

Stres patří mezi další faktory, které mohou zvýšit riziko infekce. Snažte se vyhnout stresovým situacím a najít způsoby, jak se uklidnit. Vhodné jsou různé relaxační techniky – například jóga, meditace či dechová cvičení. Je také dobré si najít čas na odpočinek a spánek, dostatek spánku udrží vaši mysl a tělo v dobré kondici a sníží míru stresu.

Cestování do studených destinací může být skvělým způsobem, jak si užít zimu a vychutnat si nové kulturní zážitky. Je však důležité přijmout opatření k posílení vaší imunity, abyste se vyhnuli infekcím a mohli si užít svou cestu plnými doušky.