Cestování na kole – jak se na něj připravit?

Magazín

/PR článek/ Jestliže se chystáte na cyklovýlet, bude dobré, když si na to pořídíte i kvalitní oblečení a vybavení. Pokud nevíte, jak na to, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte a inspirujte se společně s námi!

Jaké kolo zvolit na cyklovýlet?

Pokud se chytáte na výlet na kolo, musíte si pořídit kvalitní kousek, který vás na cestách podrží. Volit můžete silniční nebo horské kolo. Tato kola se liší konstrukcí, ale také pláštěm. V dnešních dnech je na vzestupu i tzv. elektrokolo. Momentálně ho využívají muži a ženy všech věkových kategorií. Jeho výhodou je zejména to, že za krátký čas můžete navštívit mnoho zajímavých věcí v okolí. Když už nemůžete, nemusíte zbytečně zastavovat a nabírat potřebnou sílu. Na kvalitní elektrokola se můžete podívat např. i tady: https://sportano.cz/jizdni-kola/elektrokola. Zde si vybere spolehlivý kousek i ten nejnáročnější cyklista. Kolo na výlet musí mít pohodlné sedlo. Vhodnou volbou jsou např. gelová sedla. Ta jsou příjemně měkká a zaručí vám tak maximální míru komfortu i na delších trasách.

Jaké oblečení a boty vybrat na toulání se na kole?

K toulkám na kole budete potřebovat i kvalitní oblečení a obuv. Oděvy na kolo by měly být dostatečně prodyšné. Mezi ženami i muži se těší velké oblíbenosti cyklo dresy. Ty mají často v zadní části našité i praktické kapsy. Vhodné jsou také kalhoty s tzv. gelovým vyztužením. Díky nim vás totiž nebude bolet pozadí ani po delším výletě. Na kolo jsou dále užitečné i lehké nepromokavé bundy. S přehledem je složíte i do menší cyklo tašky a zachrání vás v případě, že se setkáte s přeháňkou. Důležitou součástí výbavy jsou i boty na kolo. Ty by neměly klouzat. Stěžejní je tedy jejich podrážka. Některé kvalitní cyklo boty můžete k šlapkám přímo připnout. Pro inspiraci se můžete podívat např. i na e-shop Sportano. Konkrétně se koukněte např. zde: https://sportano.cz/cyklisticke-boty/cyklo-boty-pro-platformy. Tady s výběrem kvalitní obuvi na kolo nešlápnete vedle.

Jaké další vybavení bude dobré zařadit do cyklo výbavy?

Kromě kvalitního kola, oblečení a obuvi se vám bude na cyklovýlet hodit i pořádná přilba. Cyklistická helma zachránila nejeden život. Při sportování je vždy vhodná prevence a u cyklistiky tomu není jinak. Důležité je, aby vám přilba na kolo dobře padla. Budete-li ji nakupovat na e-shopu, zaměřte se na obvod vaší hlavy. Na pomoc si vezměte klasický krejčovský metr a za jeho pomoci změřte zmíněný obvod. Na závěr nezapomeňte naměřený údaj porovnat s velikostní tabulkou vybraného výrobce. Různé sportovní značky mají totiž nuance v číslování. Správným měřením a následným porovnáváním se snáze vyhnete nežádoucím reklamacím. Pro inspiraci se na cyklistické helmy můžete nakouknout i sem: https://sportano.cz/cyklisticke-helmy/silnicni-prilby. K výletům na kole pak upotřebíte i cyklo batoh nebo cyklo tašku. Tu můžete nainstalovat na konstrukci kola, ale také na nosič. Kousky na nosič toho pojmou opravdu velké množství. K cyklo toulání si obstarejte také kvalitní světla a blikačky. Jak jsme již zmínili, bezpečí by mělo být vždy na prvním místě.