Jak zlepšit kvalitu obrázků online: Tipy a triky pro vytváření dobře vypadajících obrázků

Magazín

Věděli jste, že způsob komprese fotografie může být stejně důležitý jako fotografie samotná? Správná úroveň komprese pomůže vašim snímkům vyniknout, zejména pokud je zveřejňovat na internetu, kde je každý sleduje. I když máte skvělý fotoaparát a pořizujete kvalitní fotografie, ne všechny snímky jsou stejné. Pokud například nahrávat fotografie do online alba nebo na stránky sociálních médií, pravděpodobně se chcete ujistit, že vypadají co nejlépe, což znamená, že velikost souboru musí být malá při zachování vysoké kvality obrazu. Každý formát obrázku má své silné a slabé stránky. Formát JPEG je vhodný pro fotografie, PNG je lepší pro obrázky s textem a GIF může být lepší pro loga nebo jiné obrázky se stálými barvami a malou nebo žádnou průhledností.

Proč je kvalita obrazu tak důležitá?

Kvalita obrazu může ovlivnit více než jen estetiku vašich snímků. Pokud jsou vaše obrázky příliš velké, může načítání webu trvat déle. Pokud použijete špatný formát obrázku, obrázky se nemusí vůbec zobrazit – nejen na webu, na který je nahrajete, ale také na všech webech, které používají stejnou službu hostingu obrázků. Pokud je obrázek příliš malý nebo nekvalitní, může být váš web penalizován vyhledávači. Obrázky nízké kvality mohou také dodat vašemu webu laciný nebo neprofesionální vzhled, což může odradit potenciální zákazníky. Volba správného formátu obrázku také pomáhá potenciálním zákazníkům pochopit, o čem vaše obrázky jsou. Lidé se například mohou podívat, jak vypadá váš produkt nebo co dělá vaše služba, jednoduše kliknutím na obrázek. Dbejte tedy na to, aby vaše obrázky byly co nejkvalitnější.

Jak poznáte, že je obrázek příliš malý nebo špatně komprimovaný?

Zda je obrázek příliš malý nebo špatně komprimovaný, zjistíte porovnáním s jiným obrázkem, který má stejné rozměry. Pokud je obrázek příliš malý, bude rozpixelovaný. Pokud je obrázek špatně komprimovaný, může se zdát rozmazaný. Nejjednodušší způsob, jak porovnat dva obrázky, je vytvořit dvě kopie původního obrázku a poté změnit rozměry obou souborů tak, aby byly naprosto stejné. Pokud používáte WordPress, je v něm zabudovaná funkce pro změnu velikosti obrázku, kterou můžete použít. Nejprve nahrajte dvě kopie původního obrázku – jednu v původní velikosti souboru a druhou v menší velikosti. Poté klikněte na záložku „Obrázky“ na levé straně ovládacího panelu WordPressu a klikněte na „Editor“. Tam klikněte na první kopii obrázku a ve spodní části obrazovky se zobrazí vlastnosti obrázku. Kliknutím na „Soubor“ a poté na „Uložit jako kopii“ vytvořte kopii obrázku v jiné velikosti. Uvidíte, že název souboru a rozměry zkopírovaného obrázku budou naprosto stejné jako u původního obrázku, který jste vybrali. Klepněte na druhou vytvořenou kopii obrázku a porovnejte obrázky, abyste zjistili, který z nich je nejkvalitnější.

Vyzkoušejte bezztrátovou kompresi

Obrázky nemusí být vždy v plné velikosti. Například můžete mít fotografii, která je široká 4000 pixelů. Tato fotografie by byla obrovská, kdyby ji lidé mohli vidět celou najednou na obrazovce počítače. Bylo by lepší nahrát obrázek v menší velikosti a pak změnit jeho velikost, až bude na webu. Když se pak chystáte obrázek nahrát na web, budete chtít použít bezeztrátovou kompresi. Bezeztrátová komprese znamená, že při nahrávání obrázku chcete zachovat všechny informace, které jsou v původním souboru. Programy pro úpravu obrázků, jako je Photoshop, Malování nebo dokonce Microsoft Word, obvykle ve výchozím nastavení používají bezztrátovou kompresi. Když uložíte soubor v aplikaci Word a odešlete tento dokument, bude vypadat úplně stejně jako původní soubor.

Použijte formát PNG

Pokud je váš obrázek tvořen převážně textem, použijte formát PNG. Obrázky PNG jsou průhledné, což znamená, že obrázek PNG můžete umístit na bílé pozadí a bude průhledný. Pokud nahráváte obrázek ve formátu PNG na stránky pro hostování obrázků, jako je Flickr, ujistěte se, že jste zaškrtli políčko „Použít pole Popis jako název“. Tak se název obrázku a text v popisu zobrazí jako název obrázku. Pokud nahrávat obrázky do WordPressu, můžete použít funkci „Vložit obrázek“ a poté vybrat možnost „Vložit a upravit“, pokud chcete obrázek vložit jako příspěvek, nebo „Vložit a propojit“, pokud chcete obrázek nahrát, ale propojit s jinou stránkou.

Nepoužívejte pro fotografie formát JPEG

Pokud je vaším obrázkem fotografie, nepoužívejte formát JPEG. Obrázky ve formátu JPEG jsou nejlepší pro obrázky se stálými barvami. Komprese JPEG však může u fotografií způsobit problémy, protože snižuje množství informací v obrázku. Pokud do systému WordPress nahráváte obrázek ve formátu JPEG, nepoužívejte možnost „Vložit obrázek“. Místo toho nahrajte obrázek do počítače a při nahrávání do WordPressu klikněte na možnost „Vlastní“. Tímto způsobem můžete upravit vlastnosti obrázku, včetně typu souboru. Vzhledem k tomu, že fotografii nebudete komprimovat tolik jako při použití možnosti „Vložit obrázek“, bude váš obrázek větší a jeho odeslání na server bude trvat déle.

Použijte průhledné pozadí

Pokud máte obrázek s jednobarevným pozadím, změňte jej pomocí programu Malování nebo Photoshop na průhledné. K tomu můžete použít také stránky, jako je https://cz.depositphotos.com/bgremover.html . Pokud nahrajete obrázek PNG s jednobarevným pozadím, na většině webových stránek se nezobrazí. Pokud však nahrajete soubor obrázku s průhledným pozadím, bude se zobrazovat na všech webových stránkách, protože jste serveru webové stránky umožnili zvolit nejlepší formát obrázku. Pokud ve WordPressu nahráváte obrázek, přejděte na kartu „Příspěvek“ v části „Obrázek“ a poté klikněte na tlačítko „Vybrat obrázek“ a obrázek nahrajte. Zde můžete kliknout na tlačítko „Upřesnit“ a vybrat typ obrázku.

Závěr

Správný formát obrázku a úroveň komprese mohou mít zásadní vliv na estetiku vašich obrázků. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, vyzkoušejte bezeztrátovou kompresi a používejte obrázky PNG s průhledným pozadím. A nezapomeňte mít na paměti velikost obrázku, když se chystáte nahrát obrázek na webové stránky nebo sociální sítě. Několika úpravami vlastností obrázku můžete výrazně zlepšit kvalitu obrázků online. Je také důležité si uvědomit, že atraktivní fotografie je pouze jednou částí dobré marketingové strategie. Chcete-li z obrázků vytěžit maximum, potřebujete také solidní marketingovou strategii, která zahrnuje přesvědčivou výzvu k akci a dobré strategické umístění na webu nebo na stránkách sociálních médií.