Elektrokola: Zlepšete svůj cyklistický zážitek s mnoha výhodami moderní technologie

Magazín

Všudypřítomný pokrok a inovace se nevyhýbá ani něčemu tak konzervativnímu, jako je cyklistika. Prodej elektrokol zažívají v posledních letech boom a důvod, proč tomu tak je, lidé zpravidla pochopí při první jízdě. Pokud jste ovšem ještě neměli to štěstí a vaše povědomí o fungování elektrokol je nízké, ba až žádné, pak Vás právě tento článek s tímto skvělým vynálezem seznámí. Zároveň se pokusí odpovědět na nejčastější otázky, které se elektrokol týkají. Nohy na pedály, jedeme na to.

Jak to vlastně celé funguje?

Princip elektrokol je velmi prostý – vypadá to jako kolo, jezdí to jako kolo a… je to kolo.
Akorát s tím rozdílem, že při šlapání do pedálů člověk dostává podporu od elektromotoru – v praxi tedy má člověk pocit, že jede neustále v klidu a po rovině, bez ohledu na skutečnost, že zrovna třeba zdolává nepříjemný „krpál“. Intenzitu výpomoci si pak volíte sami, v závislosti na vlastní potřebě a chuti. V případě, že Vaše cesta je přívětivá, lze pak přípomoc i zcela vypnout.

Na paměti je však potřeba mít, že se stále jedná o elektrokolo, nikoliv o skútr či „babetu“. Elektromotor zásadně zcela nenahrazuje motor lidsky (tedy nohy) a je tak potřeba stále šlapat do pedálů, třebaže jen velmi zlehka.

Nejlepším způsobem, jak pochopit fungování elektrokola, je ovšem samozřejmě jeho osobní vyzkoušení. Seriózní prodejci pak mají obvykle několik testovacích modelů k vyzkoušení, pro dlouhodobější otestování se nabízí využít služeb rozšířených půjčoven.

Spojení příjemného s užitečným

Kouzlo elektrokola nespočívá pouze z lépe procítěného požitku z jízdy. Kromě skutečnosti, že člověk se při šedesátikilometrovém výletu nestrhá z kůže, totiž nabízí i další výhody. A tou možná ze všech nejdůležitější, je zdravotní stránka věci. To někoho překvapí, vždyť elektrokolo je mnohými dodnes vnímáno jako prostředek těch méně pohyblivých. Toto tvrzení není zcela pravdivé, ale přistupme na něj. Pro člověka, který odmítá jezdit na klasickém kole tak existuje výrazně zdravější alternativa než sezení doma u televize. Pravidelný pohyb na elektrokole pak zajišťuje stabilní tepovou frekvenci, což je faktor, za který vaše srdce rádo poděkuje.

Na co se při výběru elektrokola soustředit?

Nejdůležitějšími komponenty elektrokola jsou samozřejmě motor a baterie. Obé je samozřejmě tím prvním, co by Vás mělo při výběru kola zajímat. U baterií je to snadné, vyšší číslo v kapacitě je lepší. Za nějaký minimální standard dnes považujeme baterie o kapacitě 500 Wh a více, resp. 14 Ah a více.

U motorů je situace trochu rozmanitější. Za absolutní špičku jsou obecně považovány motory značek Bosch a Yamaha, nicméně téměř jakýkoliv motor s umístěním uprostřed lze považovat za slušnou variantu. Naopak doporučujeme se spíše vyhýbat motorům tzv. nábojovým, umístěným zpravidla ve výpletech kol. Jsou slabší, méně efektivní a kolo je kvůli nim nevyvážené a náročnější na spotřebu energie.

Prodej elektrokol je dnes velmi rozšířen a není divu, že se mu věnují kromě specializovaných prodejen i např. prodejci sekaček nebo elektrického nářadí. Ti pak prodávají „své“ produkty pod privátními značkami, zpravidla se však jedná o přeznačkované produkty s původem kdesi ve východní Asii.

S tím je samozřejmě spojena nižší kvalita užitých komponent, ať už mechanických nebo elektronických. Zároveň je u takových prodejců nižší pravděpodobnost, že Vám budou schopni poskytnout řádný servis. Základní doporučení tedy zní: Elektrokola kupovat raději u specializovaných prodejců.