Plánujete cestu autem do Slovinska? Zde je 5 tipů

Magazín

Plánujete výlet autem do Slovinska? Podívejte se na našich 5 tipů, které vám pomohou zajistit bezproblémový průběh cesty, ať vám nic neunikne a nic vás nepřekvapí!

Výlet do Slovinska

Plánujete výlet či dovolenou do Slovinska? Před výjezdem do jakékoliv cizí země je vždy lepší si vše o dané zemi podrobně zjistit. V případě jakýchkoliv problémů se tyto informace mohou hodit, nikdy nevíte, co se může přihodit! V tomto článku vám popíšeme všechny hlavní informace o vycestování do Slovinska, které je nutné vědět. Čtěte tedy bedlivě!

1. Ujistěte se, že máte platný řidičský průkaz a pojištění

Než se vydáte na cestu, nezapomeňte zkontrolovat, zda máte platný řidičský průkaz a zda máte dostatečné pojištění. Pokud plánujete přejezd do Slovinska z jiné země, nezapomeňte si tyto osobní věci pořádně prověřit.

2. Pořiďte si dálniční známku

Všechna vozidla projíždějící po slovinských dálnicích a rychlostních silnicích musí mít platnou dálniční známku neboli mýtnou nálepku. Dálniční známku si můžete zakoupit online, neboli e-známky. Tyto e-známky si můžete koupit online u ověřených prodejců elektronických dálničních známek. Celý nákupní proces je velice jednoduchý nezabere vám moc času. Zvládne jej tedy naprosto každý! Než vyrazíte na cestu, nezapomeňte si elektronickou dálniční známku aktivovat!

Kdo je ověřeným oficiálním prodejcem e-známek?

Mezi oficiální prodejce e-známek patří prodejce Vignetteslovenia. Najdete zde všechny typy dálničních známek, kterými jsou:

  • 1týdenní viněta pro Slovinsko
  • 1měsíční viněta pro Slovinsko (pro motocykly platí 6měsíční)
  • Roční viněta pro Slovinsko

Dále také dálniční známky dle typu vozidla, a to jsou:

  • auta
  • motocykly
  • víceúčelová vozidla

Proč byste si měli koupit slovinskou vinětu na Vignetteslovenia?

Jedná se o rychlý a snadný nákup bez nutnosti registrace:

Digitální dálniční známku si můžete koupit během minuty a zaplatit kreditní nebo debetní kartou, nebo dokonce přes PayPal! Celý proces nákupu je tedy velmi jednoduchý.

Na webových stránkách najdete vždy aktuální informace:

Najdete zde aktuální informace a rady a také odpovědi na nejčastější dotazy. Usnadníme vám výběr nejvhodnější e-známky pro Slovinsko.

Historie vašich všech již zakoupených dálničních známek:

Pokud se na stránce zaregistrujete, můžete si prohlížet historii nákupů a faktury ve svém profilu. Takto snadno budete mít ve všem pěkný přehled!

3. Znát pravidla silničního provozu

Ve Slovinsku platí téměř stejná pravidla silničního provozu jako ve většině Evropy, proto se s nimi před cestou seznamte. Obecně platí, že se jezdí po pravé straně vozovky a předjíždí se vlevo. Rychlostní limity jsou přísně dodržovány, proto je nezapomeňte dodržovat! Zde je několik tipů na bezpečnou jízdu na Slovinsku:

4. Omezení rychlosti jízdy

Osobní auta, motocykly:

  • v obci 50 km/h
  • mimo obec 90 km/h
  • na silnicích pro motorová vozidla 100 km/h
  • na dálnici 130 km/h

Osobní auta s přívěsy, karavany, nákladní vozidla do 7,5 t:

  • v obci 50 km/h
  • mimo obec 80 km/h
  • na silnicích pro motorová vozidla 80 km/h
  • na dálnici 80 km/h

Pamatujte, že všichni motoristé jsou povinni jezdit po celých 24 hodin s rozsvícenými světly!

4. Dávejte si pozor na divokou zvěř

Ve Slovinsku žije celá řada divokých zvířat, včetně jelenů, divočáků a rysů. Při jízdě buďte ostražití, zejména v noci nebo v lesích, a dávejte pozor na zvířata přecházející přes silnici. Pokud zvíře srazíte vozidlem, nezapomeňte to nahlásit policii.

5. Cestování s obytným autem a karavanem

Cestování s obytným autem nebo karavanem je stále oblíbenější, a to i ve Slovinsku. Slovinsko je bezpečná země s dobrým dopravním propojením a dobře udržovanými silnicemi dálnicemi. Abyste zde mohli řídit obytný vůz či karavan, nesmíte samozřejmě zapomenout na řidičský průkaz pro odpovídající kategorii.

Doufáme, že vám naše tipy pomohly při plánování cesty autem do Slovinska! Nezapomeňte jezdit bezpečně a vždy dodržovat pravidla silničního provozu. A hlavně se nezapomeňte bavit!