Poznejte památky Prahy 5: Co musíte vidět a poznat?

Magazín

Když se řekne Praha, většina z nás si představí Pražský hrad či Karlův most. Jenže jak se říká v jedné písničce, Praha není jenom most a hrad. Zveme vás na prohlídku Prahy 5. Nabídne zajímavé historické památky, přírodní rezervace, skvělé pivovary či vyžití pro rodiny s dětmi. 

Památky Prahy 5

Praha 5 je známá tím, že se tu nachází hodně šlechtických letohrádků s parky a zahradami. V jejich areálu si můžete odpočinout, případně se zúčastnit některé z kulturních akcí, které se tu pravidelně pořádají. 

  • Nejznámější je letohrádek Kinských a přilehlé zahrady. Nachází se na jižním svahu Petřína a dnes tu sídlí Národní muzeum.
  • Letohrádek Portheimka vás okouzlí honosnou barokní architekturou. Jedná se o dílo slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, který vilu postavil původně pro svou rodinu. 
  • V areálu letohrádku Klamovka najdete nejen příjemné posezení v místní restauraci, ale také nejstarší jinan dvoulaločný v Praze, který se pne do výšky 20 metrů. 
  • Pokud jste příznivci klasické hudby, doporučujeme také vilu Bertramku, tentokrát v klasicistním slohu. Pobýval zde Wolfgang Amadeus Mozart a pravidelně se tu pořádají zajímavé výstavy.

Parky a příroda

Krásným anglickým parkem se můžete projít v okolí hospodářského dvoru Cibulka. Kousek od hospodářské usedlosti je rozhledna, vyhlídková věž Cibulka – stará, tajuplná budova, docela jako z pohádky. Na vyhlídkovou plošinu vede 76 schodů. Rozhledna je celoročně volně dostupná.

Praha 5 nabídne hned několik přírodních památek. Například Prokopské a Dalejské údolí. Dříve se tu těžil vápenec, ovšem těžká technika naštěstí přírodu docela nezničila. Zároveň se jedná o naleziště kostí pravěkých zvířat a lidí. Najdete tu spoustu zeleně, lomů, skal a samozřejmě jezírek, včetně jezírka pod vápencovou skálou, kde se točila scéna z filmu Pelíšky.

A jestli rádi utíkáte do přírody, nesmíte minout ani park Košíře-Motol. Protíná ho několik turistických cest, které vás dovedou na vyhlídky, odkud uvidíte na Prahu. Kromě vyhlídek navštívíte různé přírodní památky a neobvyklé úkazy, například Motolský ordovik, Kalvárii v Motole či kopec Vidoule. Nedaleko se nachází Paví vrch, odkud je rovněž pěkný výhled, a již zmíněná usedlost Cibulka.

Za navštívení stojí i vyhlídkový kopec Děvín nad Zlíchovem, kde kdysi stával hrad. Zbytky hradu jsou téměř nepozorovatelné a tvoří terénní pozůstatky v reliéfu krajiny. Nicméně výhled z kopce opravdu stojí za to (místo se jmenuje vyhlídka nad Žvahovem), prohlédnete si Prahu z trochu jiné strany, než je běžné a uvidíte až na Pražský hrad.

Církevní památky Prahy 5

Novorenesanční budova chrámu svatého Václava na Smíchově stojí nedaleko Arbesova náměstí. Zajímavý je zejména povedený exteriér. K církevní architektuře patří i nejstarší památky na Praze 5, konkrétně kostel svatého Vavřince v Butovicích. Ten ale prošel renovacemi a v současnosti je přestavený v barokním slohu. 

Pokud zamíříte na vyhlídku nad Žvahovem, doporučujeme cestou navštívit kostel svatého Filipa a Jakuba na Zlíchově, odkud je moc pěkný výhled na Vltavu. Nahoru na kopec je to odtud už jen kousek. 

Kam za zábavou, dobrým jídlem a pitím

  • Pokud máte malé děti, vyrazte s nimi na Dětský ostrov. Najdete tu spoustu sportovních prvků, plochy pro míčové hry, hřiště či tenisový kurt.
  • V létě se osvěžíte na Koupališti Motol – přírodním koupališti, který je napájený Motolským potokem.
  • V případě, že holdujete dobrému pivu, nesmíte minout Pivovar Staropramen, Andělský pivovar či Pivovar Prokopák. 
  • Dobré jídlo ochutnáte v restauraci Potrefená husa Na Verandách, Plzeňské restauraci Anděl nebo v Café Savoy. Příznivcům zahraniční kuchyně doporučujeme srbský podnik Jelica nebo izraelské bistro Paprika. 

Kde se ubytovat?

Okolí Anděla a Smíchova je hodně vytížené – je tu velký provoz a spousta turistů i lidí. Preferujeme klidnější části Prahy 5, například okolí Bertramky a Motola. Do centra je odsud skvělé spojení, přesto to tu není tak hektické. Doporučujeme ubytování v Hotelu Golf. Mají vlastní parkoviště, restauraci, bar, wellness a zázemí pro děti. V létě si odpočinete na letní terase. Jsou vstřícní i k hostům s domácími mazlíčky a nabízí i pokoje pro vozíčkáře.