Jak strávit dovolenou na Jižní Moravě?

Magazín

Jižní Morava je krásnou destinací plnou historie, kultury, gastronomie a přírody. Je to ideální místo pro strávení dovolené s rodinou, přáteli nebo samotného. Zde máte šanci relaxovat v příjemném prostředí, ochutnat místní vína a jídla a zároveň objevovat krásy tohoto kraje. Pokud hledáte dovolenou plnou zážitků a odpočinku, pak je Jižní Morava tou správnou volbou.

V tomto článku vám poradíme, jak strávit dovolenou na Jižní Moravě, a nabídneme vám mnoho tipů a nápadů na aktivity, památky a zážitky, které si zde můžete užít. Také se dozvíte, jak se na dovolenou připravit a co je nutné vzít v úvahu při plánování cesty. Připravte se na nezapomenutelný zážitek v krásném kraji plném možností.

Výběr destinace

Při výběru destinace na dovolenou je důležité zvážit své zájmy a potřeby. Jižní Morava je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají směs historie, kultury, gastronomie (zejména dobrého vína! 🙂 ) a přírody.

Důvody, proč strávit dovolenou právě zde?

Na Jižní Moravě se každý najde to své. Můžete zde ochutnat výborné víno a místní jídla, prozkoumat historické památky, objevovat krásnou přírodu a užít si sportovní aktivity (například Aquapark Moravia). Navíc je zde přátelská a uvolněná atmosféra, což činí z této destinace ideální místo pro strávení dovolené s rodinou nebo přáteli.

Plánování cesty

Při plánování cesty na Jižní Moravu je důležité zvážit termín, délku pobytu, ubytování, dopravu a cestovní pojištění. Doporučujeme také si předem projít různé možnosti aktivit, abyste si mohli naplánovat bohatý program na dovolenou.

Ubytování

Existuje mnoho možností ubytování na Jižní Moravě, od hotelů a penzionů až po kempy a chaty. Doporučujeme využít služeb online rezervačního portálu jako je například MegaUbytko.cz, kde si můžete vybrat z široké nabídky ubytování a rezervovat si svůj pobyt snadno a rychle.

  • (Poznámka autora) Z osobních zkušeností bych volil ubytování hlavně podle struktury cestovatelů. Jinými slovy, na Jižní Moravu jezdíme každý rok několikrát. Pokud jedeme s přáteli často volíme ubytování v kempu, kde postavíme stan a hrajeme si na trempíky. Tuto variantu volíme zejména v okolí Pavlova u Yacht kempu. A ještě další malá vsuvka. Mají tam výborný venkovní bufet, který je otevřen až do 3:00 a tedy pokud přijdete ze sklípků můžete se pobavit i tam. Toto ubytování bych doporučil zejména mladším skupinám, kterým nevadí delší cesta nahoru do Pavlova. 

Tipy na aktivity a památky

Jižní Morava je plná krásných měst a památek, které stojí za návštěvu. Tyto tipy vám pomohou najít ty nejzajímavější místa a aktivity v této krásné oblasti:

Prohlídka historických měst

Navštivte některá z historických měst, jako je například Brno, Mikulov a Znojmo, kde můžete vidět mnoho architektonických památek a dozvědět se více o jejich historii. 

Konkrétně to jsou pak v Brně

  • Špilberk: Tento hrad a pevnost byl postaven v 13. století a dnes slouží jako muzeum. (více informací)
  • Katedrála svatého Petra a Pavla: Tato barokní katedrála byla postavena v 17. století a je jednou z nejvýznamnějších památek města. (více informací)
  • Staré Město: Procházka po historickém jádru Brna vás provede nádhernými uličkami a památkami, jako je například Kapucínský klášter nebo kostel svatého Jakuba. (více informací

Konkrétně to jsou pak v Mikulově

  • Zámek Mikulov: Tento renesanční zámek byl postaven v 16. století a dnes slouží jako muzeum. (informace o prohlídkách
  • Kostel svatého Mikuláše: Tato barokní stavba z 17. století je jednou z nejvýznamnějších památek města. (více informací
  • Staré Město: Procházka po historickém jádru Mikulova vás provede malebnými uličkami a památkami, jako je například kostel svatého Petra a Pavla nebo Stará synagoga.
  • Židovský hřbitov: Tento hřbitov je jednou z nejstarších a nejlépe zachovalých židovských nekropolí v České republice. (více informací
  • Náměstí: Náměstí v Mikulově je centrem města a nabízí mnoho možností pro procházky a posedávání v kavárnách a restauracích.

Konkrétně to jsou pak ve Znojmě

  • Znojemský hrad: Tento hrad se nachází na vrcholu kopce a nabízí panoramatický výhled na město a okolí. Je to jedna z nejvýznamnějších památek Znojma. (více informací
  • Katedrála svatého Mikuláše: Tato gotická katedrála byla postavena v 14. století a je jednou z nejvýznamnějších památek města. (více informací
  • Vinný sklípek u Šobesů: Tento vinný sklípek je jedním z nejstarších v Moravském vinařském kraji a nabízí možnost ochutnat místní vína.

Vinařské trasy a ochutnávky vína

Projděte se po vinařských trasách a užijte si krásu Jižní Moravy. Tuto oblast tvoří vinicemi porostlé kopce a údolí, které tvoří jedinečnou kulisu pro procházky a degustace vína. Můžete se vydat na trasy, jako jsou vinařská stezka v Mikulově, vinařská trasa ve Znojmě nebo vinařská oblast Pálava.

Z osobních zkušeností na vinařské tratě doporučuji tu, která vede přes Lednicko Valtický areál. Tato cesta je ideální pro rodiny s dětmi. Tato trať z Mikulova má jen několik málo kilometrů a vede přes krásné turistické cesty a cyklostezky. Po cestě narazíte na spoustu dalších památek a zakončit to můžete krásně právě procházkou na zámku. Pokud máte děti. Můžete se podívat i na jejich oficiální stránky, protože často na tomto zámku je několik doprovodných programů pro děti, jako je večerní prohlídka a pod. 

Z cest, které bych doporučil spíše partě bez dětí je Znojemská cesta. Vede přes malebné vinařské vesničky, kde můžete koštovat. Navíc se můžete vykoupat u Dyje a osvěžit se tak, před strašným krpálem. 🙂

Redaktorova vsuvka: Nezapomínejte, že na kole nesmíte jezdit pod vlivem omamných látek. Proto heslo “Znojmo – vidím dvojmo” praktikujte až se vrátíte. Dalších z důležitých věcí je bezpečnost na silnici. jedním z nejdůležitějších kamarádu na kole je cyklistická helma. Ta musí být v perfektním stavu. Říká se, že pokud vám někdy spadla z výšky, nebo jsem již na ji “bouranec” zažili, je potřeba koupit novou. I Zde vám pomůžeme a našli jsme pro vás článek o srovnání cyklistických helem. 

Kam ale pokud si chcete užít opravdu jen víkend s dobrým vínem a moc daleko nechodit? 

V poslední části článku jsem Vám vybrali za nás výborná místa, kde může strávit nějaký ten den a myslet jen na krásy okolí a být v obležení dobrého vína a dobrého jídla! 🙂 Další podstatná informace. Vy asi určitě víte jak se obléknou, ale co pokud si sebou bude prát malé radosti? Podívejte se zároveň na kojenecké body pro děti ať jsem krásní nejen na dovolené. 

Mikulov: (a zde i opět další informace co dělat v Mikulově

  1. Sklep Pálava, kde si můžete vychutnat vína z Mikulova a okolí
  2. Sklep Vinný dům Mikulov, kde nabízejí široký sortiment vín z Mikulova a okolí
  3. Sklep Víno Mikulov, kde nabízejí ochutnávky vín a prohlídky sklepa

Valtice:

  1. Vinařství Nové vinařství, kde nabízejí široký sortiment vín a možnost ochutnávky
  2. Vinařství Pulec, kde nabízejí kvalitní vína a ochutnávky v historických prostorách
  3. Vinařství Špalek, kde si můžete vychutnat vína z Valtice a okolí

Znojmo:

  1. Sklep Špitálské sklepy, kde nabízejí široký sortiment vín a prohlídky sklepa
  2. Sklep Víno Znojmo, kde nabízejí ochutnávky vín a prohlídky vinného sklepa
  3. Sklep Vinařství Znojmo, kde nabízejí kvalitní vína a možnost ochutnávky

Velké Pavlovice:

  1. Vinařství J. H. Restaurant, kde nabízejí široký sortiment vín a možnost ochutnávky
  2. Vinařství Sklep Velké Pavlovice, kde nabízejí kvalitní vína a prohlídky sklepa
  3. Vinařství Vinice Velké Pavlovice, kde nabízejí ochutnávky vín a možnost prohlídky vinic

Pavlovice:

  1. Vinařství Alibernet Pavlovice
  2. Vinařství Víno J&M Holba
  3. Vinařství VINAŘSTVÍ U PÁLAVY

Vrbice:

  1. Vinařství Víno Znovín Znojmo
  2. Vinařství Valtické vinařství
  3. Vinařství Vinařství Černá Hora.

Článek připravil autor: Václav Brynda