Objevte lahodnou Kostariku: cesta za kávou, čokoládou i exotickým ovocem

Magazín

Kostarika, zelený ráj ve Střední Americe, je nejen domovem ohromující přírody a úchvatných pláží, ale také místem, kde se můžete ponořit do světa chutí. Pokud jste milovníkem kávy a čokolády, není lepšího místa. Pojďme se společně podívat na to, jak můžete prozkoumat tajemství kostarické kávy. 

Historie kávy v Kostarice

Historie pěstování kávy v Kostarice sahá až do 18 století. Příchod kávovníku do této části Střední Ameriky byl spojen s koloniální érou a španělskou nadvládou. Kávovník byl do této krásné země přivezen z Karibiku. První kávové plantáže v Kostarice byly zakládány v údolích středního a západního regionu země. Půda a klima se ukázaly být ideální pro pěstování kávy a rychle se rozrostly rozsáhlé kávovníkové plantáže. Kostarická káva brzy získala uznání pro svou kvalitu a chuťové vlastnosti. 

V průběhu 20. století se Kostarika stala jednou z předních zemí v oblasti udržitelného a ekologicky šetrného zemědělství. Kávové farmy přešly na organické a fair trade praktiky, což posílilo udržitelnost a kvalitu. Pěstitelé se tak zaměřili na inovace ve zpracování kávy a na vylepšení technik pěstování. 

Ve které části země navštívit kávovou plantáž

Kávové plantáže se rozprostírají po celé zemi, zejména v regionech jako je Tarrazú, Poás a Valle Central. Najdete zde rodinné farmy i nadnárodní firmy. Jedním z nejzajímavějších míst k návštěvě je La Hacienda Alsacia, plantáž společnosti Starbucks. Navštívit můžete například plantáže Doca Estate, Don Juan Coffee nebo El Toledo Coffee Tour.

Jedna z nejlepších káv na světě je káva z oblasti Tarazzu, která se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách na svazích vyhaslých vulkánů. Kávy z této oblasti patří mezi nejjemnější kávy vhodné pro přípravu prvotřídního espressa. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, můžete ji vyzkoušet ještě před odjezdem. Kvalitní kávu si můžete nechat rovnou namlít zde. V e-shopu je káva balena do certifikovaného vzduchotěsného obalu s vnitřní AI vrstvou, která ochraňuje kávu proti pronikání vlhkosti a UV záření.

Jak probíhá návštěva plantáže

Během návštěvy plantáže se seznámíte s celý procesem výroby kávy od začátku až do konce. Obvyklým průběhem návštěvy je:

  1. Přivítání a seznámení s historií kávy v Kostarice, kde se mimo jiné seznámíte i s faktory, které ovlivňují kvalitu kávy jako je klima, půda a pěstitelské techniky.
  2. Prohlídka plantáže zahrnuje seznámení s kávovníky, kdy vám vysvětlí péči o ně a ukáží způsob sběru plodů. Pokud budete na prohlídce v době sklizně, budete mít možnost vyzkoušet si práci farmářů.
  3. Ukázka zpracování plodů různými metodami. Dozvíte se také, jak probíhá sušení a pražení plodů a jak celý proces zpracování ovlivňuje výslednou chuť a kvalitu kávy. 
  4. Na konci dostanete šanci ochutnat kávu z místní plantáže. 

Pokud káva nestačí

V případě, že vám nebude prohlídka plantáže stačit, vyražte i na čokoládovou tour, kde vám naopak místní ukáží, jakým způsobem zpracovávají kakaové boby a dopřejí vám ochutnávku vysoce kvalitní čokolády. Proces zpracování kakaového bobu obsahuje fermentaci, při které dochází k odstranění bakterií a dalších nežádoucích látek. Poté je na řadě sušení, drcení a mletí na pastu. Čokoláda je poté několikrát temperována pomocí tepla a chlazení. V Kostarice můžete ochutnat celou řadu jiný dobrot od šťávy z třtinového cukru po sušený ananas nebo banány.