Jak chránit rty před UV zářením: nejlepší balzámy na rty

Magazín

Obvykle, když se chystáme trávit čas venku na přímém slunci, namažeme si tělo a obličej opalovacím krémem. Často však vynecháváme rty, i když je jejich ochrana také důležitá. Kůže na rtech je velmi tenká a citlivá, proto musí být chráněna před škodlivými paprsky UVA a UVB. A pamatujte, ultrafialové paprsky mohou mít negativní dopad i když je zataženo.

Pokud jsou vaše rty vystaveny slunečnímu záření po delší dobu, mohou se stát dvě věci. Za prvé, UV paprsky štěpí kolagen, který pomáhá vaší pleti zůstat pružná a mladistvá, což může vést ke ztenčení rtů. Vyhlazení rtů a ztráta výrazného obrysu je tedy jedním z příznaků fotostárnutí, kterému byste se mohli vyhnout použitím balzámů na rty s SPF. Za druhé, jsou citlivější k potenciálním kožním onemocněním způsobeným sluněním. Stejně jako pokožka kolem očí je i pokožka na rtech velmi jemná a vyžaduje kvalitní péči. Protože se rty nepotí a nemají mazové žlázy, které vylučují ochranný kožní maz, nezapomeňte je během dne hydratovat. 

V internetovém obchodě MAKEUP najdete ten nejlepší balzám na rty s UV filtrem, který bude dokonale chránit jemnou pokožku rtů.  

Odborníci doporučují vybrat si přípravek na rty s SPF, který obsahuje dva typy hydratačních složek: zvlhčující (jako je kyselina hyaluronová, glycerin, aloe vera) a změkčující (vazelína, kokosový olej, bambucké máslo). Zvlhčující komponenty pomáhají vlhkosti proniknout do horních vrstev rtů, zatímco změkčující udržují vlhkost uvnitř. Nezapomeňte, že i v zimě byste měli používat balzám na rty s SPF. Vyhněte se však těm přípravkům na rty, které obsahují mentol, kafr a fenol, protože mohou pokožku vysušovat.

La Roche-Posay Anthelios XS Lipstick SPF 50+

Balzám na rty s výjimečně vysokou ochranou před UV zářením je speciálně navržena pro citlivou a jemnou pokožku. Tento snadno aplikovatelný přípravek v tyčince poskytuje velmi vysokou a fotostabilní UVA/UVB ochranu s optimálním SPF 50+, hydratuje citlivé rty a má voděodolnou formuli. Technologie XL-ProtectTM založená na patentovaných fotostabilních filtrech, obohacených o antioxidanty poskytuje širokospektrální ochranu proti UVA a UVB paprskům a neutralizuje negativní vliv volných radikálů. Ricinový olej a termální voda ve složení vyživuje, zjemňuje, regeneruje pokožku.

Neutrogena Norvegian Formula Lip Moisturizer SPF15

Faktory vnějšího prostředí nepříznivě ovlivňují pokožku rtů a způsobují pocit intenzivního nepohodlí. Formule Norwegian Formula Lipcare SPF 20 byla vytvořena odborníky společnosti Neutrogena tak, aby intenzivně hydratovala a vyživovala rty. Má navíc regenerační a hojivé účinky. Přípravek vytváří na povrchu rtů neviditelný ochranný film, který poskytuje spolehlivou ochranu před vlivem vnějších faktorů po dlouhé hodiny. Balzám na rty obsahuje UV filtry, které chrání rty před slunečními paprsky. Složení rtěnky zahrnuje cenné rostlinné složky, vosky a oleje, díky čemuž získají vaše rty úžasnou hebkost a stanou se ještě svůdnějšími. Bisabolol předchází zánětům a zklidňuje popraskané a poškozené rty. Ricinový olej účinně vyživuje a zvlhčuje rty, odstraňuje loupání a pocit pnutí.

Carmex Classic Lip Balm SPF15

Balzám na rty je produkt americké značky, který se hodí pro péči o suché a popraskané rty. Komponenty přípravku chrání před negativními účinky větru, studeného vzduchu a slunce, hydratují a vyživují jemnou pokožku rtů. Balzám je navíc skvělou bází pod rtěnku a má hojivé vlastnosti. Základem balzámu je lanolin, vazelína, včelí vosk a kakaové máslo. Tyto složky mají vyživující, zvlhčující a změkčující účinek, obnovují a chrání pokožku rtů před škodlivými účinky faktorů životního prostředí. Rostlinné extrakty ve složení balzámu zmírňují záněty a působí antisepticky, zklidňují pokožku rtů, vyhlazují ji a podporují regeneraci tkání. 

Jak často byste si měli nanášet přípravek s SPF na rty?

Vaše rty jsou více vystaveny slunci než zbytek těla a právě proto potřebují více péče a pozornosti. Balzám na rty proto opakovatelně aplikujte každých pár hodin, možná i každou hodinu, pokud je ven extrémní horko.