Přeneste chutě světa na svůj talíř! Jak na to?

Magazín

Při cestování poznáváme nejen různá místa a kulturu, ale také chutě. Každá země má své typické pokrmy a k zálibám každého cestovatele patří jejich ochutnávání. Pokud také patříte mezi mlsné cestovatelské jazýčky a rádi byste si kousek kulinářské kultury dovezli i do své kuchyně, pak se nechte inspirovat našimi nápady.

Okořeňte svůj den Indií

Komu se při vzpomínce na Indii nevybaví kari, tak zřejmě nikdy nešel ani kolem indické restaurace. Vůně tohoto exotického oranžového koření je pro tuto zemi příznačná. Název kari nese také jídlo z masa nebo zeleniny v kari omáčce, které se servíruje nejčastěji s rýží nebo naanem.

A když mluvíme o naanu, s touto plackou skvěle doplníte nejen indické pokrmy. Lze jej snadno připravit z pšeničné mouky, vody, soli, droždí, případně s jogurtem či mlékem pro jemnější texturu. Těsto se nechá nakynout, rozdělí se na menší kousky a vyválí se na tenké plátky. Ty se pak v Indii pečou v horké peci, doma je ale snadno připravíte na rozpálené pánvi.

Jídla inspirovaná Mexikem

Chcete si na svém talíři připomenout Mexiko? Mexická kuchyně je slavná svou bohatou a pikantní chutí a nabízí opravdu mnoho výborných pokrmů. Mezi ně patří třeba mexický fazolový guláš, u kterého byste rozhodně neměli šetřit kořením chilli.

Nejznámější pokrmem je nejspíš tacos, malé obilné tortilly plněné různými druhy masa, omáčkami a zeleninou. Hned v závěsu je burrito, které se liší druhem mouky, ze které se tortilla vyrábí. Liší se také svou velikostí a servírováním. Tacos mají méně náplně a jsou servírované otevřené, zatímco burrito má bohatší náplň a je uzavřené podobně jako třeba turecký kebab.

Pokud jste spíše příznivci sýrových pokrmů, pak si naplňte tortillu sýrem, přehněte ji a zapečte na pánvi. Tomuto pokrmu se říká quesadilla.

Hlavně nesmíte zapomenout na omáčky, které jsou pro Mexiko příznačné. Výše zmiňované pokrmy jsou často servírovány s guacamole, kysanou smetanou anebo sladkokyselým chilli dipem.

Zdraví z Koreji

Byli jste někdy v Koreji? Pak vás do nosu jistě uhodil velmi výrazný závan kimchi. Kimchi je tradiční korejská potravina, která je vyrobená z kvašené zeleniny, především z čínského zelí a daikonu (bílé ředkve). Směs je ochucena pikantním kořením a fermentována několik týdnů nebo měsíců. Jedná se o národní pokrm Koreje a jedno z nejznámějších fermentovaných jídel na světě.

Jednoduchost Itálie

S kečupem na špagetách Itálii do své kuchyně nepřivoláte. Pokud si chcete vychutnat těstoviny na italský způsob, pak musíte kečup vyměnit za olivový olej, česnek, rajčata, čerstvou bazalku a kvalitní sýr.

Při přípravě omáčky nikdy nezapomeňte odlít tak 2 dl vody, ve které jste vařili těstoviny, a tu pak do chystané omáčky přidat. Zdá se to jako maličkost, ale výrazně to pomůže konzistenci a omáčka se tak snadněji spojí se špagetami či jinými těstovinami. Cannelonni recept je k tomu ten pravý.

S Itálií je také nerozlučitelně spojená pizza. I u její přípravy zapomeňte na kečup, místo něj si připravte rajčatový protlak. Při výběru ostatních surovin není dobré inspirovat se pejskem a kočičkou a naklást na pizzu vše, co nám chutná. 

Nejjednodušší Margherita je kombinací protlaku, mozzarelly a bazalky. Pizzu můžete doplnit o olivy, žampiony, prosciutto nebo kukuřici. Rozhodně na ni nepatří obyčejná šunka nebo sýr eidam.

Čas na sladké

Mlsným jazýčkům jistě chutná baklava nebo lokum, což jsou výrazně sladké turecké cukrovinky. Stejně tak se sladkými dobrotami naloženými v sirupu nešetří ani v Řecku nebo Bulharsku. 

Nám se však tyto pokrmy mohou zdát až přehnaně sladké, proto není na škodu upéct si také něco tuzemského. Využijte dary naší přírody a připravte si v létě třeba lehčí meruňkový dezert nebo klasickou českou bábovku. Vždyť ani za naši kuchyni se nemusíme ve světě stydět.