Tunisko: dovolená, informace a zajímavosti

Magazín

Jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Africe je bezesporu Tunisko. V zemi na severu kontinentu najdete hory, kilometry krásných písečných pláží i tajuplnou poušť. Za bohatou historii i kulturu vděčí Tunisané mnoha národům, od Féničanů přes Kartagince a Římany až po Turky a Francouze. Proč stojí za to vydat se do Tuniska? Co si zde nenechat ujít a na co dát pozor?

Proč si Tunisko zamilujete

Slovní spojení Tunisko dovolená k sobě patří jako pepř a sůl. Jakmile si tuto zemi jednou zamilujete, bude to láska na celý život. Jednak pro její azurově čisté Středozemní moře, nádherné pláže, kulturu a kvalitní služby. Lví podíl však na tom mají sami Tunisané a jejich přátelská povaha. V neposlední řadě je pomyslným plusem na seznamu i fakt, že se sem dostanete za krásné 2,5 až 3 hodiny letu.

Kdy vyrazit do Tuniska?

V podstatě kdykoli. Tunisko je destinací, která uspokojí nejrůznější typy cestovatelů v různých ročních obdobích. Pro relaxaci na písčitých plážích jsou však nejvhodnější termíny od května do října. Samotné léto je zde horké a suché a zaprší jen málokdy.

Kde to stojí za to?

Mezi nejznámější destinace Tuniska patří Hammamet, Mahdia, Port El Kantaoui, Monastir, Sousse, Nabeul, Zarzis, Tabarka a pochopitelně i malebný ostrov Djerba, ležící až při hranicích s Libyí. 

Každé toto místo má své benefity. Například Tabarka je oblíbená potápěči, Mahdia zase vyhlášená svými krásnými plážemi. Z Nabeulu a Hammametu lze podniknout výlet do blízkého Kartága či do filmaři oblíbené andaluské vesničky na skále sto metrů nad mysem Cap Carthage – Sidi Bou Said. Pro lenošení je jako stvořený ostrov Djerba se svými bílými plážemi. Tato destinace je také perfektním výchozím bodem pro výlet na poušť Sahara.

Na co si dát v Tunisku pozor?

Tunisko je arabská země, ve které se 98 % obyvatel hlásí k islámu. Při pohybu mimo hotelové resorty je dobré mít to na paměti. Během objevování této země je potřeba myslet i na zákaz fotografování vládních, policejních a vojenských objektů, nádraží, letišť a budov s tuniskou státní vlajkou. 

Tabu by při pobytu v Tunisku měla zůstat i kohoutková voda. Jídlo ovlivnila turecká a francouzská kuchyně, takže se na jídelníčku často objevuje kuřecí, skopové a hovězí maso s rybami. Velice oblíbený je kuskus a zelenina. Malou pastí na mlsné turisty mohou být dezerty, které jsou v Tunisku až příliš sladké s velkým množstvím medu a ořechů.

Co je dobré vědět před cestou do Tuniska?

Hlavní město: Tunis
Oficiální jazyk: arabština (bez problému se domluvíte francouzsky a anglicky)
Měna: tuniský dinár (TND)
Časové pásmo: středoevropský standardní čas (GMT +1)
Mezinárodní předvolba: +216
Vízum: pro cestu kratší než 90 dnů není třeba
Očkování: není potřeba
Zákaz vývozu: tuniských dinárů

Zdroj obrázku: Romas_Photo / shutterstock.com