Dovolená u moře v zimě? Předcházejte oparům a nachlazení

Magazín

Rozhodli jste se letos strávit Vánoce jinak než v česku na blátě? Chladné a sychravé vánoční počasí posledních let zpravidla nepřipomíná Ladovskou zimu. O to lákavější je vytáhnout paty někam do tepla a užít si Vánoce trochu netradičně. Už je nejvyšší čas začít přemýšlet nad cílovou destinací. Zároveň je ale také potřeba připravit se na některé nástrahy, které by vysněnou dovolenou mohli trochu narušit třeba jako obyčejné nachlazení nebo opar. 

Nenechte nic narušit vaši dovolenou

Do pěkné tropické dovolené je nutné investovat nemalé finanční prostředky. Proto je vhodné se na ni po všech stránkách připravit, aby ji nepokazila nějaká nechtěná příhoda a vy jste místo na pláži neleželi na hotelu s teplotou.

Tropická dovolená a nachlazení

Tropická dovolená a nachlazení, tropy a chlad – že to nejde dohromady? Pozor! K nachlazení na cestě za sluníčkem můžete přijít ani nebudete vědět jak. Na co si dát pozor?

  • Vemte si pořádné oblečení do letadla. Během letu může být poměrně chladno a v letadle poběží klimatizace. 
  • Ve veřejných prostorách například v MHD nebo na letišti se pohybuje velké množství lidí. Předcházejte proto šíření infekcí a často si myjte ruce. 
  • Vyzrajte na teplotní šok. Když letadlo odstarutuje z nuly (myšleno z našich teplot okolo 0 °C) do veder přesahujících 30 stupňů, bude to pro organismus pořádná zátěž. Pokud je to možné naplánujte si let alespoň během noci, abyste do své cílové destinace nedorazili za poledních veder a teplotní šok tak byl o trošku méně šokující. 
  • Cestování, nezvyklé prostředí a nabitý večerní program vás na dovolené mohou okrádat o spánek. Nevyspalost ale nepodceňujte, protože významně oslabí obranyschopnost vašeho těla. Nezapomínejte, že si jedete na dovolenou odpočinout a dopřávejte si pořádný relax. 
  • I když je vám horko, odolávejte pokušení rychle se zchladit ledovým nápojem nebo snížit teplotu na klimatizaci. I takovéto teplotní rozdíly mohou být na počátku nachlazení. 

Něco na mě leze – jak se zachovat?

Pro případ nachlazení je vhodné nezapomenout si na dovolenou sbalit malou cestovní lékárničku. Obsahovat by měla alespoň lék na horečku, kapky do nosu proti rýmě, přípravek na kašel a pastilky na bolení v krku. Antibakteriální gel pro případ, že si nebudete mít kde umýt ruce, také určitě není k zahození. Nezapomínejte, že viry a bakterie se z rukou do očí nebo do úst přenesou velmi snadno. Úplně stačí například takový zlozvyk, jako je bezděčné dotýkání se obličeje. 

U moře pozor na opary

Je jasné, že když ze zimy míříte do tepla, budete se chtít nahřívat na sluníčku. Pozor ale na silné sluneční paprsky. Spálit mohou nejenom pokožku, ale také rty. Zatímco pokožku často důsledně chráníme opalovacími přípravky, na balzám na rty s ochranným UV filtrem se lehce zapomene. Na tenké kůži rtů po podráždění sluncem se ale velmi snadno může vytvořit bolestivý opar. I pro tento případ ale pro vás máme pár tipů, jak oparům na dovolené předejít.

  • Základem je používání už zmíněných přípravků na rty s UV filtry. Nezapomeňte aplikaci opakovat několikrát za den, ze rtů se přípravek může stírat.
  • Pozor na sklenice a příbory. Opary jsou nakažlivé, proto by nádobí mělo být vždy precizně čisté.
  • I v případě oparů je nepostradatelný zásah vaší imunity. Stejně jako u prevence nachlazení proto nezapomínejte na dostatečný spánek. Zabijete tím doslova dvě mouchy jednou ranou. Ani na dovolené se také nevzdávejte zdravého stravování a ke každému jídlu si dopřejte kousek zeleniny nebo ovoce. 

Víte, že na opary často trpíte? V takovém případě si před odjezdem do “teplých krajin” určitě nezapomeňte léčivou mast proti oparům, ať můžete zasáhnout hned jak se objeví první mravenčení na rtu věštící opar. Bolavé místo můžete také překrýt diskrétní náplastí na opary, která sníží jeho bolestivost a vytvoří podmínky pro rychlé hojení. Čím dřív s léčbou oparu začnete, tím větší máte šanci, že se opar nedostane až do stádia bolestivého vřídku. Pamatujte, že kdo je připraven, není překvapen. A kdo je připraven na nástrahy tropické dovolené, užije si ji v klidu a pohodě. 

Zdroj foto: Altug Galip / Shutterstock.com