Jak bezpečně zakoupit dálniční známku u našich nejbližších sousedů?

Magazín

Cestování přes do zahraničí a objevování nových míst může být vzrušující dobrodružství. Ale co se stane, když se vydáte na silnice svých sousedů a potřebujete dálniční známku? Zákony a postup koupě dálniční známky se často liší, což může způsobit zmatek a starosti. Nicméně, zakoupit dálniční známky u našich sousedů není tak obtížné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Dálniční známka Slovensko

Slovensko vyžaduje dálniční známku pro všechna motorová vozidla s hmotností do 3,5 tuny. Známky lze zakoupit na hraničních přechodech, čerpacích stanicích nebo dokonce online. Požadovanou délku platnosti vyberte předem podle plánované délky vašeho pobytu. Slováci mají kromě roční známky za 60 EUR také varianty na 10 dní za 12 EUR a 30 dní za 17 EUR.

Dálniční známka Rakousko

V Rakousku platí povinnost dálniční známky pro všechna motorová vozidla na dálnicích a rychlostních silnicích. Dálniční známka Rakousko 2024 lze zakoupit na hraničních přechodech, čerpacích stanicích, poštách i předem online. Rakouské dálniční známky jsou k dostání s platností na 1 den za 8,60 EUR 10 dní za 11,50 EUR, 2 měsíce za 28,90 EUR  nebo 1 rok za 96,40 EUR.

Dálniční známka Německo

I v roce 2024 jsou dálnice v Německu stále bezplatné pro osobní vozy. Nicméně, zpoplatnění německých dálnic je na obzoru a je možné očekávat jeho zavedení v blízké budoucnosti. V současné době je povinné platit za jízdu po německých dálnicích pouze pro nákladní automobily s hmotností nad 7,5 tuny.

Dálniční známka Polsko

Polské dálnice jsou stejně jako ty v Česku zpoplatněné. Narozdíl od naší dálniční známky, je platba realizována skrze mýtné brány. Proces vybírání mýtného je jednoduchý. Před vjezdem do zpoplatněného úseku je umístěna první brána, kde si pouze vezmete lístek. Při opuštění úseku na vás čeká druhá mýtná brána, kde na základě předložení lístku zaplatíte cenu za ujetou vzdálenost.

Dálniční známka Maďarsko

V Maďarsku je dálniční známka povinná pro všechna motorová vozidla na dálnicích. Známky lze zakoupit na hraničních přechodech, čerpacích stanicích a na vybraných dalších prodejních místech, ale i online. Platnost Maďarsko dálniční známka je 10 dní, 1 měsíc nebo 1 rok.

Ať už se letos o letních prázdninách vydáte kamkoliv, doporučujeme koupit potřebnou dálniční známku předem online, abyste se vyhnuli zbytečným problémům.