Jak bezpečně vyjmout kontaktní čočky?

Magazín

Kontaktní čočky jsou skvělým řešením pro lidi, kteří potřebují korigovat svůj zrak, ale nechtějí nosit brýle. Avšak i přes všechny jejich výhody se mnoho uživatelů stále obává manipulace s nimi, zejména když jde o jejich nasazení či vyjmutí. V tomto článku vám krok za krokem ukážeme, jak kontaktní čočky správně a bezpečně vyndat, abyste předešli jakýmkoliv možným komplikacím.

Předtím, než začnete

Umyjte si ruce! Před jakoukoliv manipulací s kontaktními čočkami je nezbytné důkladně si umýt ruce. Použijte mýdlo a vodu. Nezapomeňte si umýt i mezery mezi prsty a pod nehty. Po umytí si ruce důkladně osušte čistým ručníkem.

Krok za krokem:

  1. Zkontrolujte polohu čočky: Než začnete čočku vyjímat, zkontrolujte, že je na oku správně umístěna. Pokud je čočka posunutá nebo nalepená na víčku, nejdříve ji musíte opatrně dostat zpět do správné pozice.
  2. Roztáhněte víčko oka: Rukou si jemně roztáhněte horní a dolní víčko. Držte víčka tak, aby nemohla mrkat a nepřekážela vám při vyjmutí čočky. Následně použijte palec a ukazováček druhé ruky, abyste jemně stiskli čočku z obou stran. Představte si, že chcete čočku trošku stlačit.
  3. Vyjměte čočku: Po stlačení čočky ji jemně vytáhněte z oka. Pokud to nejde snadno, možná budete potřebovat zvlhčit oko pomocí zvlhčujících kapek.
  4. Vložte čočku do pouzdra nebo ji vyhoďte: Pokud používáte jednodenní kontaktní čočky, rovnou je můžete vyhodit do koše. Pokud používáte čočky s delší dobou nošení, vložte ji do příslušného pouzdra s čistým roztokem. Ujistěte se, že je čočka plně ponořená v roztoku a že je pouzdro řádně uzavřené.
  5. Celý postup opakujte i na druhém oku

Co dělat, když čočka nejde z oka vyjmout?

Občas se může stát, že i přes správný postup a dostatečnou opatrnost se kontaktní čočka z oka nedaří vyjmout. V takovém případě je důležité zůstat v klidu a dodržovat několik základních pravidel, abyste předešli možnému poranění oka.

Prvním krokem je uklidnit se. Zbytečný stres a napětí mohou situaci zhoršit. Vyhněte se násilnému mrkání, které může čočku ještě více zafixovat. Pokud máte pocit, že je oko suché nebo že je čočka přilepená k rohovce, použijte oční kapky na zvlhčení očí (umělé slzy). To může pomoci uvolnit čočku a usnadnit její vyjmutí. 

Pokuste se několikrát pomalu mrknout. Tím můžete pomoci přesunout čočku do středu oka, odkud ji budete moci snáze vyjmout. Pokud máte k dispozici speciální pomůcky pro vyjmutí kontaktních čoček, můžete je vyzkoušet. Tyto pomůcky jsou navrženy tak, aby usnadnily vyjmutí čoček a minimalizovali riziko poškození oka. K dostání jsou například pinzety vyrobené ze zdravotně nezávadných materiálů.

Zdroj foto: Freepik.com