Znáte nástrahy cestování, se kterými může pomoci životní pojištění?

Magazín

Cestování je sice do značné míry určeno k duševnímu odpočinku, přesto se minimálně po fyzické stránce jedná o poměrně náročné dny. Nouze ale nebývá ani o stresové chvilky. Právě pro rizikové okamžiky jsou stvořené nejrůznější pojistné produkty. Víte, jak vám na cestách pomůže životní pojištění?

Na cestách může dojít k úrazu

Je logické, že v neznámém prostředí, ve stresu nebo třeba při sportu, který vykonáváte jen jednou za čas, může dojít ke zranění. Nemusí přitom jít o nic fatálního – třeba podvrknutý kotník, zlomenou ruku. Máte-li sjednané životní pojištění, můžete i za podobné úrazy (a případně trvalé následky) dostat pojistné plnění. Budete-li navíc hospitalizováni, částka, kterou obdržíte, roste. Stejně tak pokud vás toto poranění na nějakou dobu vyřadí z pracovního života, můžete se dočkat částky odvíjející se od počtu dnů v neschopnosti a léčení.

Životní pojištění vám tak může pomoci vyhnout se nečekaným nedostatkům financí, kdy kvůli nižším příjmům najednou bude váš osobní či rodinný rozpočet deficitní. Právě pojistné plnění vám pomůže tyto díry „zalepit“ a ještě vám pravděpodobně zbydou finance navíc, které využijete třeba na nákladnější léčebné procedury nebo nákup léků a zdravotnictvích potřeb.

Zvýšené riziko závažné choroby

Bydlíte ve velkém městě, ale na dovolenou jezdíte do přírody? Pak právě na cestách se vystavujete riziku chorob přenosných hmyzem. Typickým příkladem jsou meningitida a klíšťová encefalitida, ale i některé nemoci přenosné bodnutím komárů a dalšího hmyzu. I v těchto situacích vám může životní pojištění po finanční stránce výrazně pomoci – a to nejen ve spojitosti s cestováním. Životní pojištění vám samozřejmě stejně dobře poslouží i doma a u chorob, jejichž propuknutí jen těžko ovlivníte, ať už jde o cukrovku, rakovinu, nebo desítky dalších vážných nemocí.

Časté cesty? Pozor na dopravní nehody

K cestování nevyhnutelně patří dopravní prostředky, ať už jde o automobil, vlak, autobus, letadlo, nebo třeba o kolo či motorku. Některé pojišťovny vám nabídnou dvojnásobné pojistné plnění u událostí, k nimž došlo během dopravní nehody. Zejména pro vášnivé cestovatele se tak jedná o velice atraktivní produkt.

Životní pojištění pamatuje i na nejhorší scénáře

Nejen na cestách, ale obecně v každodenním životě vám a vašim nejbližším může životní pojištění výrazně ulevit během vážných životních situací. Může jít o dlouhodobou hospitalizaci, fatální úraz, nebo dokonce smrt pojištěné osoby. V takových případech bývají pojištěné osobě či pozůstalým vypláceny zpravidla desetitisícové až milionové částky (v závislosti na konkrétní smlouvě a konkrétní životní situaci), s jejíž pomocí pravděpodobně nebude alespoň po finanční stránce daná situace dotčené osoby zásadně ohrožovat. Příkladem může být maminka na mateřské dovolené s malými dětmi, jimž během dopravní nehody zemřel manžel, resp. tatínek. Z titulu životního pojištění, které měl otec rodiny sjednané, bude rodina pravděpodobně schopna doplatit hypoteční úvěr a ještě něco uspořit na každodenní výdaje či na budoucí studium potomků na středních a vysokých školách.

Zdroj foto: Raquel / Adobestock.com