Na Pálavský gulášfest

Magazín
gulas

V sobotu 19. října provoní areál mikulovského hotelu Zámeček guláše. Bude se tu konat největší gulášový festival na jižní Moravě – Pálavský gulášfest. Uvedla to Lenka Křivánková manažerka z Mikulovské rozvojové.

Poprvé se kulinářské klání konalo v Mikulově v roce 2008. Tehdy se guláš vařil v patnácti kotlích. Na letošní ročník se podle pořadatelů chystá přijet více jak padesátka soutěžních týmů. „V kotlích amatérští i profesionální kuchaři z České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska i Rakouska přímo před zraky návštěvníků a konzumentů navaří kolem čtyř tisíc porcí národních pochoutek,“ řekl Josef Ševčík, ředitel festivalu a majitel hotelu Zámeček.

K ochutnání budou mj. guláše jelení, daňčí, kozí, vinařský, prezidentův či mexický. I letos se bude udělovat „Řád zlaté vařečky“, odvážlivci budou „gůlat“ sudy na čas, svou výdrž poměří i největší jedlíci a opět poteče víno z kašny. „Gůlání sudu na čas je naší specialitou a je zařazeno jako mistrovství České republiky,“ prozradil ředitel festivalu. Klání vypukne ve tři hodiny odpoledne.

Součástí gulášového festivalu bude také košt mladých vín ročníku 2013 pod ochrannou známkou moravské „beaujolais“. „Pod kotli soutěžní týmy škrtnou už ráno v osm hodin. Odborná komise pak bude v poledne hodnotit nejenom chuť, křehkost a konzistenci guláše, ale také design stánku a náladu týmu,“ doplnil ředitel festivalu. Vyhodnocení a předání cen nejlepším kuchařům je plánováno na 19. hodinu. Pálavský gulášfest zakončí ohňostroj. Více informací na www.zamecekmikulov.cz.

Jídlo ve světě