Neobvyklé venkovní aktivity v Praze

Magazín

Výlet do Prahy. Tak to máme Pražský hrad, Karlův most, Staroměstské náměstí, možná Národní muzeum, Národní technické muzeum,… Jako když plánujete školní exkurzi. Jenomže Praha nejsou jen architektonické památky a muzejní exponáty. Když se chcete bavit aktivně nebo venku, uspokojí vás také.

Sportování a zážitky

Jasně, Praha je českým a středoevropským centrem kultury a vzdělání. Tím to tady však rozhodně nekončí. Možná ji nemáme spojenou se sportovními zážitky, ale právě těch nabízí víc než jakékoli jiné české město. Lanová centra samozřejmě najdete i jinde, i když tak rozsáhlá jako v Praze asi ne.

Napadá vás ale, kde jinde byste mohli spojit surfování, jízdu na bobech a zážitky z prvotřídní střelnice v jednodenní výlet? Vedení města i městských částí znají požadavky svých obyvatel, a tak se na spoustě míst objevují i inline dráhy nebo workoutová hřiště. Dokonce ani milovníci horských kol nemusejí z Prahy vyrážet nikam daleko. Traily rostou jako houby po dešti i tady, a to i ty upravené. Zkuste třeba letňanský lesopark.

Muzea pod širým nebem

Jistě, na každý, kdo chce trávit čas venku, musí nutně sportovat. Začněme tedy procházkami. Se spoustou lesoparků a otevřených zahrad, a to i v centru města, je Praha ideálním místem i pro ně. A nemusí jít jen o špacírování, ale i o poučení. Ano, i v Praze můžete projít celou řadu naučných stezek. Některé dokonce vedou unikátními lokalitami. Obora Hvězda nebo Barrandovské skály jimi zcela bezpochyby jsou.

Nebo špacírování vynechte a vyrazte do některých muzeí, kde se exponáty neschovávají pod střechu. Že taková nejsou? Tak to jste nebyli v leteckém muzeu ve Kbelích. Velká část exponátů v prostoru bývalého vojenského letiště Praha – Kbely má nad sebou jen modrou oblohu.

Když je řeč o letišti, lze se zabavit také na letišti Ruzyně v Praze. Stačí si do mobilu stáhnout aplikaci letecký radar a sledovat na obrazovce i v reálu, kterak jednotlivé airbusy přistávají a odlétají. Sledování letů podle čísla je zábavné a člověk tak získá větší přehled o tom, jaké množství letadel je aktuálně ve vzduchu.

Aktivity s dětmi

A co když potřebujete venku zabavit i děti? Pak i vám Praha nabízí spoustu míst, kde se vaše ratolesti vyřádí. Jedno z nich třeba hned v centru. Naproti Národnímu divadlu z hladiny Vltavy vystupují dva ostrovy. Žofín je všeobecně známý, Dětský ostrov už méně. Přitom právě tady rodiny s dětmi mohou strávit dlouhé hodiny, aniž by si vzpomněly na slovo nuda. Jednotlivé atrakce jsou tu rozděleny podle věku od těch pro nejmenší až po ty pro puberťáky. A kdyby si pak vše děti chtěly zařádit poněkud historicky, Dinopark na střeše obchodního centra v Libni jim to umožní. A pokud by nešlo až o takovou exotiku, ZOO to jistí. Praha je prostě ideálním místem pro každého, kdo chce nějaký čas strávit venku.