Mariánské Lázně: Skvost českých lázeňských měst
V srdci Západočeského lázeňského trojúhelníku leží Mariánské Lázně, město, které svou elegancí a atmosférou láká návštěvníky...
Číst víceSvěží, zdravá, bohatá, aromatická. Taková je arabská kuchyně. Není divu, že se v posledních letech stala celosvětově velmi oblíbenou. Každý si v arabské kuchyni najde své milované jídlo. Jaké jsou nejlepší arabské recepty? A jak udělat bylinkovou omáčku na kebab?
Blízký východ od pradávna spojuje Východ a Západ, Středozemní moře a Indický oceán, Rusko a teplá moře. Zde se uskutečňují všechna obchodní a kulturní spojení mezi západním a východním světem.
Není tedy divu, že některé z nejvoňavějších a nejlahodnějších chutí světa mají svůj původ právě zde. Každá místní kuchyně má své vlastní delikatesy, od Bahrajnu přes Írán, Kuvajt a Katar až po Libanon, Jordánsko a Turecko.
Arabská kuchyně a stravování má dvě podoby – jedna je klasická po většinu roku a druhá je specifická pro měsíc Ramadán, kdy se muslimové během dne postí.
Arabská kuchyně a obecně kuchyně Blízkého východu se vyznačuje voňavým kořením, ořechy, olivovým olejem a smetanovými prvky. Tradičními druhy masa jsou skopové, jehněčí a kozí. Používá se také kuřecí, velbloudí, hovězí, rybí a v menší míře vepřové maso.
Arabská kuchyně se skládá z mnoha surovin. Těmi hlavními jsou datle, fazole fava, cizrna a ječmen. Další celosvětově rozšířenou základní surovinou je káva. Tento povzbuzující nápoj se vařil, aby lidem pomohl zůstat vzhůru při večerních bohoslužbách, zejména během ramadánu.
Některá arabská jídla vyžadují hodně času na přípravu, například plněné hroznové listy, plněné cukety, zelené papriky nebo zelí.
Muslimští Arabové nekonzumují vepřové maso ani alkohol. Na arabském trhu v mnoha arabských zemích, jako je Irák, Libanon, Egypt a Sýrie, se však prodává vepřové maso a různé likéry a alkohol, protože křesťanští Arabové tyto produkty můžou.
Často se lze setkat se slovem „halal„. Znamená „povolený“. Je to způsob označení masného výrobku, který byl rituálně poražen, podobně jako židovská „košer“ tradice.
Arabská kuchyně má mnoho pokrmů, které se staly světově proslulými. Některé z nich je možné si jednoduše připravit i doma. Jaké jsou neznámější jídla arabské kuchyně?
Pita – chléb je v arabské kuchyni dobrou přílohou téměř ke všem jídlům. Nejoblíbenějším druhem chleba je pita, jeden z nejstarších druhů chleba na světě. Pita je kvašený a plochý. V jednotlivých arabských zemích se pita liší technikou pečení a tvarováním.
Hummus – cizrnová pomazánka ochucená tahini, olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Lze ji namazat na cokoli od hamburgeru nebo pečených brambor až po tradiční horký pita chléb.
Falafel – je jednou z celosvětových ikon arabské kuchyně. Je to rozšířené pouliční jídlo, které si vychutnává mnoho lidí po celém světě. Připravuje se smícháním cizrnových placiček s různým kořením a smažením na oleji. Falafel je základem mnoha vegetariánských a veganských jídelníčků.
Halloumi – sýr vyrobený z kozího a ovčího mléka. Na rozdíl od jiných sýrů se při zpracování nepoužívají žádné kyseliny ani bakterie
Dolma – se připravuje obalováním různých ingrediencí, zejména bulguru nebo rýže, do zelí, morušových listů, třešňových listů nebo vinných listů.
Baklava – tradiční dezert arabské kuchyně. Vyrábí se tak, že se mezi vrstvy tenkého filo těsta vkládají nasekané vlašské ořechy, pistácie, mandle nebo lískové ořechy. Obvykle se sladí cukrovým sirupem nebo medem.
Neexistuje konkrétní a jednoduchá odpověď na to, co definuje arabského člověka a arabskou kulturu. V arabském světě je 21 zemí. Většina těchto zemí se nachází na Blízkém východě a v severní Africe.
21 arabských zemí je následujících: Alžírsko, Bahrajn, Džibutsko, Egypt, Irák, Jordánsko, Katar, Kuvajt, Libanon, Libye, Maroko, Mauretánie, Omán, Palestina, Saúdská Arábie, Somálsko, Súdán, Sýrie, Tunisko, Spojené arabské emiráty a Jemen.
V arabské kultuře je rodina na prvním místě. Rodinná pouta jsou velmi silná a většina aktivit je založena na rodině. Rozhodnutí se obvykle přijímají na základě toho, co je nejlepší pro rodinu, nikoliv co je nejlepší pro jednotlivce.
Hygiena je v arabské kultuře velmi důležitá. Před jídlem je nutné mít čisté a umyté ruce, protože k jídlu se neposkytuje nádobí. Příborem používaným při jídle je pravá ruka.
K jídlu lidé používají palec, ukazováček a prostředníček přitisknuté k sobě, aby vytvořili naběračku. Levá ruka je považována za nečistou a nesmí se používat k jídlu ani k pozdravu.
Navzdory všeobecnému přesvědčení není islám symbolem arabské kultury.
Jako host v arabské domácnosti se považuje za urážku odmítnout jídlo nebo pití. Na talíři by však mělo vždy zbýt malé množství jídla. Čaj a káva jsou v arabské kultuře považovány za projev přátelství.
Velkou roli v arabské kultuře hraje ramadán. Je to islámský svátek svou důležitostí podobný křesťanským Vánocům. Rodiny se scházejí, aby se navštívily, oslavily a vyměnily si dárky. Data ramadánu se každý rok mění. Muslimové se řídí lunárním kalendářem a ramadán začíná prvním dnem devátého měsíce.
Během měsíce ramadánu se muslimové postí od svítání do západu Slunce. Jídlo a nápoje (včetně vody) musejí být zkonzumovány před svítáním a nesmějí být znovu pozřeny až do západu Slunce.
Účelem ramadánu je, aby se muslimové soustředili na svůj vztah s Bohem tím, že odstraní rozptýlení. Íd al-Fitr, třídenní svátek a oslava přerušení půstu, označuje konec ramadánu.
Každý už určitě ochutnal nějaké arabské jídlo. Falafel, hummus nebo kebab nejsou v Evropě žádnou novinkou. Některé arabské recepty jsou skutečně složité a náročné na přípravu, ovšem mnoho arabských jídel lze jednoduše připravit i doma, například marocká harira polévka.
U arabských receptů navíc existuje spousta možností a variací. Jak plných masa, tak bezmasých. Arabská jídla jsou voňavá a delikátní. Kdo zkusí doma uvařit podle nějakého arabského receptu, nebude zklamán.
Začít lze třeba s jednoduchým arabským receptem na hummus. Připravuje se z pouhých pěti ingrediencí a je hotový za 10 minut. Podává s křupavou sezónní zeleninou nebo chlebem pita.
Cizrna z plechovky se propláchne pod tekoucí studenou vodou, spolu s 60 ml oleje přendá do kuchyňského robotu a rozmixuje téměř dohladka. Přidá se česnek, citron a tahini a 30 ml vody.
Směs se znovu mixuje, dokud není hummus hladký. Pokud je příliš hustý, přidává se po troškách voda. Před servírováním je možné hummus posypat trochou pálivé papriky.
Za vyzkoušení stojí i další arabské recepty, které lze ve velkém množství najít na různých kulinářských webech.
Arabské placky nebo spíš pita jsou tradiční celozrnné chlebové placky, které se jí samotné, nebo se plní masem či zeleninou.
Pro přípravu tradičních arabských placek se využívá zejména semolinová mouka. Ta se mele ze speciální odrůdy tvrdozrnné pšenice. Obsahuje více lepku, díky čemuž se arabská placka jednak lépe tvaruje a jednak déle vydrží pocit sytosti a stabilní hladina cukru v krvi.
Recept na arabské placky je velmi jednoduchý. Stačí umíchat těsto, nechte ho vykynout a usmažit na pánvi. Pita chléb je vhodný i do mrazničky. A těsto si lze připravit dopředu.
Suroviny na výrobu arabských placek:
V míse se smíchá 1 hrnek vlažné vody s droždím a cukrem, dokud se nerozpustí. Přidá se ½ hrnku mouky a prošlehá. Mísa se postaví na teplé místo a čeká se asi 15 minut (nebo dokud těsto nebublá).
Nyní se přidá sůl, olivový olej a zbývající mouka. Vše se zamíchá, zapráší trochou mouky a asi 1 minutu hněte v míse. Hladké těsto se nechá asi hodinu kynout.
Následně se rozdělí na 7 až 8 stejných dílů a vytvarují z nich kuličky. Každá z nich se potom rozválí a upeče na rozpálené pánvi s malým množstvím extra panenského olivového oleje. Arabská placka je hotová, když se nafoukne.
Zřejmě nejznámějším arabským jídlem všude ve světě je kebab. Asi není potřeba složitě vysvětlovat, o co se jedná. Z obyčejného pouličního jídla se stal fenomén.
Pořádná porce lahodného grilovaného masa se salátem v pita chlebu láká studenty, batůžkáře, dělníky, stejně jako „bílé límečky“ z kanceláří. V žádném kebabu ovšem nesmí chybět bylinková omáčka.
Jak udělat bylinkovou omáčku na kebab? Je to naprosto jednoduché a jsou potřeba pouze tyto suroviny:
Zakysaná smetana se smíchá s jogurtem a přidá se prolisovaný česnek. Omáčka se osolí a opepří. Bylinky se na jemno posekají a vmíchají do omáčky.
Kdo má radši jemnejší chuť, může česnek vynechat. Naopak ten, kdo holduje pálivému jídlo, ochutí si omáčku třeba chilli.
Kebab sice není nejzdravějším jídlem, ovšem bezesporu je jídlem chutným, které pořádně zasytí.
Libanonská kuchyně je arabské kuchyni hodně podobná. Libanonské jídlo představuje kaleidoskop smyslových prvků. Od aromatické, ostré vůně skořice, kmínu, tymiánu a pečeného masa až po čisté, osvěžující tóny zelených bylinek, pikantního citronu a česneku.
Ačkoli libanonské recepty obsahují velké množství masa (obvykle kuřecí, jehněčí a příležitostně hovězí nebo ryby), mnoho pokrmů je také veganských. Libanonci milují celozrnné obiloviny, luštěniny a čerstvou zeleninu.
Mnoho receptů libanonské kuchyně se soustředí na koncept mezze, což je styl stolování, který se skládá z různých druhů jídel rozložených na malých talířích.
Většina libanonských pokrmů vychází z jednoduchých a kvalitních základních surovin připravovaných jednoduchými způsoby jako je grilování, smažení nebo pečení.
Kombinace koření, tahini pasty a aromatických sladidel jako je růžová voda, pozvedne tyto ingredience do nových rozměrů.
Libanonskou kuchyni si nelze představit bez shawarma (šavarma). Je hodně podobá gyrosu. Shawarma jsou tenké plátky masa, například kuřecího, hovězího, kozího, jehněčího a někdy i krůtího, zabalené do velkého kusu placatého chleba nebo pity.
Do pity se přidává humus, tahini, okurky, zelenina a dokonce i hranolky.
Do tradiční libanonské kuchyně patří také tabbouleh, salát z nadrobno nakrájených čerstvých bylinek, rajčat, zelené cibulky a pšenice bulgur.
Stejně jako v arabské kuchyni je oblíbeným jídlem hummus, pita chléb a falafel.
TIP: Kdo už arabskou kuchyni vyzkoušel, může příště zkusit japonskou. A ani nemusí do Japonska cestovat. Příprava sushi doma totiž není nijak složitá.
Publikováno: 9. 6. 2022
© 2024 iCesty.cz. Všechna práva vyhrazena.
Nakódoval leoslang.cz