Co vidět v Chorvatsku: TOP 5 nejkrásnějších ostrovů

Evropa

Může se zdát, že nejpopulárnější destinace Čechů za ta léta trochu zevšedněla. Chorvatsko má ale stále co nabídnout. Kromě historických uliček, azurového moře, nádherné přírody, živelných promenád nebo modravých jezer jsou to i rozmanité ostrovy, kterých je v Jadranském moři nepočítaně. Jaké z nich stojí za to navštívit?

Na dovolenou, na kterou budete dlouho vzpomínat, nemusíte do exotiky. Ta největší dobrodružství mnohdy čekají blíž, než se na první pohled může zdát. Chorvatsko láká na blízkou vzdálenost, širokou nabídku služeb i nádherné scenerie. Navíc je to ideální lokalita i v případě, že létání není zrovna vaší oblíbenou činností.

5 nejkrásnějších ostrovů kam vyrazit v Chorvatsku

Míst, která stojí za to navštívit, je spousta. Některé jsou profláklejší, některá méně. Nechceme se proto držet jen klasického seznamu – Hvar, Brač, Krk. Podívejme se na to z trochu jiné perspektivy. Které z nich byste rozhodně neměli minout? A které Chorvatské ostrovy a ostrůvky vám nabídnou méně turistů a vytoužený klid?

Vis

Ostrov Vis se nachází na jižním Jadranu a přestože se jedná o ostrůvek poměrně malý, je plný přírodních krás i historických památek. Dříve sloužil jako vojenská základna, po roce 1989 byl však znovu zpřístupněn turistům. Dnes je většina původních vojenských objektů přístupna veřejnosti. Navštívit můžete ale také jednu z mnoha malebných menších pláží. Vis je rovněž rájem pro potápeče, kdy se můžete ponořit do hlubin moře objevovat dávno potopené vraky lodí.

Rab

Rab je ostrov uprostřed Kvarnerského zálivu a autem ho přejedete z jednoho konce na druhý za necelou půl hodinku. Přesto nabízí nespočet turistických míst, pláží i historických památek. Perlou Rabu je stejnojmenné město Rab, kterému se přezdívá Malý Dubrovník. Procházet se můžete množstvím menších uliček s kamennými domy, navštívit přístav, romanskou katedrálu a kostely a příznačnými věžičkami.

Ve skupině severodalmatských ostrovů leží Iž, ostrov plný krásných výhledů na okolní souostroví. Kromě výletů na četné ostrůvky v okolí si můžete vychutnat i návštěvu městečka Velký Iž, což je největší městečko ostrova. Zajít můžete do kavárny nebo na oběd a užívat si klid a pohodu, kterou ve velkých turistických letoviscích těžko nenajdete.

Šipan

Kousek od Dubrovníku se nachází ostrov Šipan – největší ostrov ve skupině Elafitských ostrovů. Hojně se zde pěstují olivovníky, vinná réva, mandloně nebo marhaníky. Právě olivový olej ze Šipanu je považován za ten nejkvalitnější v přímoří. Ostrov nabízí ale i bohaté historické zázemí, zejména z renesančního období. Kromě toho má ostrov výborné podmínky pro vodní sporty – zejména jachting a sportovní rybolov.

Susak

Stranou od turistického ruchu stojí také ostrůvek Susak, který se nachází na severním pobřeží Jaderského moře. Na ostrově hojně roste oregano, podle kterého je také pojmenován (z řeckého slova sansegus). Pláže jsou tvořené jemným pískem na rozdíl od oblázkových pláží, které jsou pro Chorvatsko typické.

Na co nezapomenout před cestou do Chorvatska?

Ať už do Chorvatska cestujete poprvé nebo po desáté, je dobré se připravit i na nenadálé situace, které mohou v případě vaší dovolené nastat. Dovolenou si tak mnohem víc užijete. Co je potřeba zajistit ještě před cestou?

  • Cestovní doklady – postačí vám platný občanský průkaz nebo pas. Platnost si zkontrolujte dostatečně dopředu, abyste nové doklady nemuseli řešit na poslední chvíli. Vyhnete se tak expresnímu poplatku.
  • Zdravotní rizika – do Chorvatska nepotřebujete speciální očkování. Ničemu ale neuškodí, pokud si s sebou přibalíte základní léky, které vám pomohou v případě mírnějších obtíží, jako je průjem, bolest hlavy nebo horečka.
  • Cestovní pojištění – kryje vám záda, pokud se vám na cestě přihodí nepříjemná situace. Může se jednat o úraz, zrušení zájezdu nebo třeba ztracené nebo odcizené zavazadlo.

Na cestu je dobré se pojistit

Než se vydáte na cestu, nezapomeňte na cestovní pojištění. Času není nazbyt, naštěstí si ho ale můžete sjednat on-line klidně večer před odjezdem. Cestovní pojištění nabízí třeba ERV pojišťovna, která nabízí několik balíčků cestovního pojištění podle toho, jak daleko se chystáte a jak aktivní dovolenou plánujete mít.

Kromě jednorázového cestovního pojištění se můžete pojistit i celoročně na opakované cesty nebo využít pojištění storna, pokud by bylo potřeba zájezd zrušit. Doplňkové cestovní pojištění můžete využít zase na mobilní telefon, foťák, dron nebo kolo. Pojištění se vztahuje nejen na krádež, ale také na poškození při přepravě nebo při neopatrném zacházení.

Pojištění máte zařízené na pár kliknutí, teď už stačí jen vybrat vaši vysněnou destinaci a pomalu se začít těšit na vytoužený týden klidu. Nebo aktivit. Záleží jenom na vás, Chorvatsko vám nabídne oboje. 

Zdroj foto: Wikipedia, Envato Elements