Za hranicemi všednosti: Co darovat někomu, kdo má všechno

Magazín

Nejlepší jsou lidé, kteří si sami řeknou, co by si k narozeninám, svátku, Vánocům či jiným příležitostem přáli. Takových je ovšem málo. Čím starší totiž člověk je, tím méně toho potřebuje – všechno už má. Co tedy někomu takovému darovat?

Jsou lidé, kteří opravdu všechno potřebné mají. Jsou tací, již rádi žijí s málem a nechtějí shromažďovat věci. Nebo ti, o nichž vlastně zase tolik nevíte a nejste si úplně jistí, jakou věc jim pořídit. Ve všech těchto případech přijdou vhod zážitkové dárky.

V životě bychom měli sbírat zážitky, ne věci

Zážitky jsou to, co nás v životě formuje, co nás činí opravdu bohatými, nikoliv věci. Není tedy divu, že zážitkové dárky pro muže i ženy mají v posledních letech velký úspěch. Každý chce zažívat netradiční věci, zkoušet něco nového. S dárkem tohoto typu tedy určitě nešlápnete vedle.

Na zážitky si odnášíme daleko větší vzpomínky než na věci. A není to jen domněnka, existují na to vědecké výzkumy potvrzující, že lidé si na zážitky vytvářejí bohatší a silnější vzpomínky než na hmotné předměty. Jen si sami vzpomeňte – nový notebook ve vás vyvolá krátkodobý příliv radosti, ale na dobrý zážitek nostalgicky vzpomínáte daleko déle.

Těšení se na zážitek je polovina radosti

Zážitkové dárky pro ženy a muže přináší radost vlastně dvakrát. Poprvé ve chvíli, kdy je darujete – obdarovaný bude nadšený a začne se na svou unikátní zkušenost těšit. Podruhé ve chvíli, kdy bude danou aktivitu skutečně prožívat.

A pak možná i potřetí. Nezřídka se totiž stává, že zážitek odstartuje novou vášeň. Vyberete dárek pro tátu zážitkovou střelbu a on se rozhodne dodělat si zbrojní průkaz. Zvolíte jako dárek pro maminku kurz líčení a ona si nakonec otevře kosmetický salon. Nehmotný dárek může mít nečekaně velký dopad.

Zážitkový dárek je i o společně stráveném čase

Spoustu dárků můžete darovat pro dva, u některých je to dokonce vhodné – třeba takové gurmánské zážitky. Kdo by šel rád na večeři o devíti chodech sám? Některé zážitky jsou individuální, například seskok padákem. I tam ovšem obdarovaného můžete přijít podpořit. Váš čas je to nejcennější, co lze darovat, tak ho k dárku přidejte.

A co vlastně si pod zážitkovým dárkem představit? Je toho opravdu spousta. Může to být jízda rychlým luxusním vozem, relaxační masáž, dovolená v Římě, lekce flyboardingu, let horkovzdušným balónem, via ferrata s instruktorem, poukaz na lymfodrenážní masáž, úniková hra, hodina lyžování bez sněhu, karikatura na míru, sjezd na koloběžkách na Sněžníku. Možností je skutečně řada. Více inspirace najdete na portálu Bombadar.