Mariánské Lázně: Skvost českých lázeňských měst
V srdci Západočeského lázeňského trojúhelníku leží Mariánské Lázně, město, které svou elegancí a atmosférou láká návštěvníky...
Číst víceKáva je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, hned po čaji. Tento lahodný nápoj milovali lidé už před pěti sty lety natolik, že si povídali legendy o tom, jak byl objeven. Jak to bylo ve skutečnosti? Odkud pochází káva? Jaký je původ slova káva a jaká je historie kávy v Čechách?
Francouzský literát Honoré de Balzac znal pevné pouto mezi kávou a kreativitou, údajně dokázal vypít až 60 šálků kávy denně. Káva pro něj byla doslova motorem myšlenek: „Jakmile se káva ocitne v žaludku, nastane obecné pozdvižení. Začínají se objevovat nápady, přirovnání se množí, papír je popsaný. Káva je tvůj spojenec a psaní přestává být bojem.“
Skladatel Johann Sebastian Bach začínal kávou každý den: „Bez své ranní kávy se cítím vyschlý jako pečená koza.“ Další skladatel Ludvik van Beethoven musel mít svůj šálek kávy připraven přesně ze 60 kávových zrn.
Také Napoleon Bonaparte si nedovedl představit život bez kávy: „Raději bych trpěl a měl kávu, než přišel o smysly.“
Největší šálek kávy na světě připravila 5. listopadu 2012 italská firma De’Longhi. Šálek kávy měl objem 13 200 litrů, na výšku 2,9 metrů a široký byl 2,65 metrů. Rekordní pití kávy předvedl Mr. Gemsock z Clevelandu. Během 24 hodin vypil neskutečných 85 velkých hrnků kávy.
Některým lidem může kofein obsažený v kávě působit zdravotní potíže. Řešením je káva bez kofeinu. Obsahuje lahodné látky vznikající pražením zrn a vůně je také téměř identická. Narozdíl od kávy kofeinové však nezatěžuje srdce. Ranní kávu si tedy není třeba odpírat za žádných okolností.
Dnes je již velmi snadné si dobrou kávu vyrobit. Pomocníkem je kávovar. Aby životnost kávovaru byla co nejdelší a zachovala se lahodná chuť čerstvě uvařené kávy, je třeba se o kávovar řádně starat. Jak odvápnit a vyčistit kávovar Dolce Gusto?
Odkud pochází káva? Existuje mnoho legend, které vypráví o objevení účinků kávy. Nejčastěji pocházejí z arabské části světa. Byli to právě Arabové sídlící v posvátné Mekce, kteří rozšířili konzumaci kávy do Evropy.
Podle legendy to byl arabský pastýř Kalim, kdo již v 15. století odhalil tajemství tmavočervených bobulek. Kalimovi kozy si jednoho odpoledne smlsly na nenápadném zeleném keři a po hostině najednou ožily a skotačily až do večera. Únava zvířat, která běžně provázela večerní cesty z pastvy do vesnice, byla pryč.
Kalim se toho večera vrátil do vsi ještě před setměním a vypověděl pozoruhodný zážitek opatovi z blízkého kláštera. Ten nelenil, natrhal lístky a bobule podivného keře a svařil z nich voňavý nápoj. A tak první káva spatřila světlo světa. Velmi dobře posloužila mnichům, kteří usínali při dlouhých nočních modlitbách.
Až později zjistili příznivci kávy, jak je dobré kávové plody před přípravou opražit a rozdrtit na prášek. První pražení kávových zrn se připisuje Africe a Blízkému východu, pražilo se v malém množství na perforovaných pánvích na otevřeném ohni.
Jiná legenda z 13. století hovoří o šejku Omarovi z Jemenu. Tento kněz a lékař byl vyhnán z rodné Mekky pro neshody s panovníkem. Na cestě do vyhnanství si náhodně uvařil odvar z bobulí kávovníku a objevil jeho povzbuzující účinky. Na další pouti lékař podával kávový nápoj nemocným. V brzké době se pověst o jeho léčivých schopnostech donesla i vladaři. Ten se rozhodl udělit Omarovi milost a vyzval ho k návratu do země.
Vzhledem k tomu, že legendy pocházejí z arabského světa, je historie kávy pravděpodobně historií kávy Arabica. Přibližně sedmdesát procent světové produkce kávy poskytuje kávovník arabský, jehož domovina leží v Etiopii a jižní Africe. Zbytek připadá na kávovník statný a kávovník liberský.
Kávu jako osvěžující nápoj znali i představitelé klasické arabské medicíny. Proslulý učenec Abu Bakr Muhammad ibn Zakariya El Razi z přelomu 9. a 10 století, uvádí ve svém spise kávu pod termínem bunchum. Zmiňuje se o tom, že je to tekutina hořká, ostrá a velmi dobrá na žaludek. Věhlasný polyhistor 11. století Ali ibn Sína, zvaný latinsky Avicenna, o kávě píše: „Osvěžuje paměť, čistí kůži a vytahuje uhry. Nejlepší je žlutá, dobré vůně, zpočátku je hořká a ostrá“.
K původu slova káva se váže rovněž řada legend. Podle jedné z nich pochází slovo káva z arabské poezie ze slova qahwa – vyjadřující slovo víno. Vzhledem k islámské prohibici alkoholu bylo toto slovo převzato pro kávu. Podle druhé legendy toto slovo pochází z Ethiopie z regionu Kaffa. V prastarém jazyce Egypťanů toto slovo znamená rostlina nebo také půda bohů.
TIP: Egyptská kuchyně nabízí nejen ahwu, nýbrž také lahodné orientální delikatesy, nové vůně a koření.
Než se káva rozšířila z východu do Evropy, získala svůj název v dnešním Turecku. Tam se kávě říká kahve. Od tohoto pojmu jsou poté odvozeny názvy v dalších státech. V Turecku se káva tradičně svařuje v džezvě, takto připravenou kávu lze dnes ochutnat například v Mostaru v Bosně a Hercegovině.
Dnes se dá kvalitní a perfektně připravená káva popíjet po celém světě. Vyhlášené jsou mimo jiné italské kávy. Popíjet šálek silného voňavého nápoje v kavárně v přístavu Portofino je krásný zážitek. Stejně tak posezení v kavárně v centru Vídně nad vídeňskou kávou a Sacher dortem. A šálek kávy s dortem Red Velvet je vrcholem blaha.
Kávu zná svět asi tisíc let, nicméně teprve od 15. století dochází k masovějšímu rozšíření konzumace. Přelomovou událostí v pěstování kávovníku přineslo vyšlechtění jeho kulturních odrůd. Po tomto mezníku se popíjení kávy šíří v Egyptě a později na Arabském poloostrově.
Na konci 17. století se kávová semena dostávají do východní Indie. Tam se ovšem příliš mnoho kávových plantáží nedochovalo. V podhůří Himálaje a stejně tak i na Srí Lance nahradilo kávu pěstování čaje.
Největšími dodavateli kávy jsou dnes jihoamerické a středoamerické země. Nejvíce kávových zrn putuje do Evropy zejména z Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Venezuely, Peru, Kostariky, Mexika a Kuby. Káva se pěstuje také na africkém kontinentu, mezi hlavní pěstitele zde patří Pobřeží slonoviny, Angola a Guinea. K dalším důležitým vývozcům kávy se řadí Indie a Indonésie.
Vůbec první kavárna s osobitou atmosférou vznikla na počátku 16. století v Káhiře. Popularita kávy dále stoupala díky podnikům, které vznikaly v oblasti kolem Mekky a Medíny. První loď s velkou dodávkou kávových zrn přistála u italských břehů v roce 1615. První evropskou kavárnu zřídili o deset let později v Benátčané.
Díky pařížské kavárně s názvem Stará francouzská komedie si káva získala přízeň intelektuálů. V polovině 17. století se zde nad šálky podmanivé vůně scházeli slavní herci, skladatelé a spisovatelé.
V Londýně se první kavárenský podnik objevil roku 1652, koncem 17. století už jich ve městě nad Temží fungovalo více než tři stovky. Staly se centrem kulturního a společenského života. Zpočátku sloužily kavárny výhradně mužům, později je začaly navštěvovat také ženy.
První kavárna v Čechách byla založena v Praze. Historie kávy v Praze se píše od konce 17. století. Tehdy začal provozovat pouliční prodej kávy podnikavý Arab Gorgos Hatalah il Damaški, česky zvaný Jiří Deodat.
Zpočátku vařil kávu ve svém bytě a celé kavárenské zařízení, které tvořil kbelík s uvařenou kávou, třtinový cukr, pár koflíků a naběračka, nosil na cestách pražskými ulicemi s sebou. Roku 1714 získal měšťanské právo a mohl si pod malostranskou Mosteckou věží otevřít kavárnu.
Druhou českou kavárnu založil v Brně Turek Achmet. Obliba kávy rostla a jen v Brně se počet kaváren na konci 18. století vyšplhal k devadesátce.
Na přelomu století byly kavárničky a kavárny považovány za nedílnou součást společenského života. A tak je tomu dodnes. Kam zajít v Praze na kávu? Za návštěvu stojí například Kavárna Pražírna Praha – Vinohrady. Skvělým tipem je také Kavárna Bez konceptu v Liberci.
Velký výběr té nejlepší kávy nabízejí také české e-shopy. Z pohodlí domova lze nakoupit kávu například v internetových obchodech Oxalis a Tchibo. Oxalis nabízí také pravé čaje ze Srí Lanky i z jiných koutů světa.
Skvělý tip na dárek pro všechny milovníky kávy je knížka. Na trhu je celá řada knih o kávě, kde se dá dočíst zajímavé informace o její historii či přípravě. Historií kávy se zabývá například kniha Kávologie: Historie nejoblíbenějšího nápoje na světě nebo Ze zámoří do Čech – Čokoláda, čaj a káva v raném novověku. Historie čokolády a čaje je také velmi poutavé téma ke čtení.
Publikováno: 11. 7. 2021
© 2024 iCesty.cz. Všechna práva vyhrazena.
Nakódoval leoslang.cz