Pronájem plachetnice: Aneb jak si zpříjemnit dovolenou u moře

Magazín

Už vás neláká klasická dovolená u moře? Přesuny z hotelu na pláž a z pláže zase do hotelu vám připadají nudné? Ne každému sedí takovéto trávení volného času. Zřejmě potřebujete něco dobrodružnějšího. Máme pro vás skvělý tip! Vydejte se na plachetnici. Dovolená na lodi vám umožní poznat vaše milované moře ze zcela jiného úhlu, užít si klid, krásnou přírodu i jedinečnou kulturu navštívené země.

Vyzkoušejte dovolenou na lodi

Vydat na plachetnici na moře, ale také na sladkovodní hladinu, můžete na řadě míst v Evropě i po celém světě. Chce to ale kapitánské zkoušky a někde dokonce prokázané předchozí jachtařské zkušeností.

Pokud vás neláká dělat si kapitánské zkoušky hned teď a chcete si dovolenou na lodi nejdříve vyzkoušet, prozkoumejte různé facebookové jachtařské skupiny, kde posádky často hledají další nadšence do party. Společně se to lépe táhne a také cena pronájmu plachetnice se pak rozpočítá mezi více lidí.

Zdroj: Unsplash.com

Takto zjistíte, zda je dovolená na plachetnici pro vás to pravé ořechové. Vyzkoušíte si, zda vám nevadí pobyt ve stísněné kajutě, zda nebudete mít mořskou nemoc a zblízka uvidíte, co všechno pobyt na lodi obnáší a jaké jsou povinnosti kapitána.

Jde to také bez kapitánských zkoušek

Pokud ale chcete na loď vyrazit rovnou s celou vaší rodinou, třeba i s dětmi, můžete se poohlédnout raději po pronájmu hausbótu, na který většinou žádné kapitánské zkoušky nepotřebujete. Skvělou destinací na hausbot jsou například Meklenburská jezera či Mazurská jezera v Polsku

Možností je také pronajmout si loď s kapitánem nebo rovnou celou posádkou. V případě takové služby ale za pronájem zaplatíte mnohem víc. Tato možnost je však skvělá například jako teambuilding pro menší tým. 

Charterové společnosti vybírejte obezřetně

Pronajmout loď v dnešní době už není žádný problém. Vše zařídíme online přes různé charterové společnosti. Tu si vyberte podle recenzí, abyste měli z její strany bezchybný servis a byli si jistí kvalitou a bezpečností pronajímaných plavidel. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že přijedete do mariny a vaše loď tam nebude, nebo bude v tak strašném stavu, že se s ní budete bát vyplout.

Objevte nekonečné možnosti plachtění

Díky dovolené na plachetnici, ale také na jiném druhu plavidla budete mít z dovolené zcela jiný a jedinečný zážitek. Objevíte jedinečné přírodní krásy i historické památky, na které byste se jinak nedostali. Velkou výhodou je také poznávání místní kultury, jídla a pití. Přesně to byste v profláklém turistickém resortu jen těžko hledali.

Zdroj: Bigstockphoto.com

Vyhledáte si klidná místečka, kde nikdo jiný není, budete si užívat večeře při západu sluníčka se skleničkou v ruce. Nouzi nebudete mít ani o párty, pokud po tom toužíte. Podle recenzí je možné si dopředu zjistit, jaká marína je spíše klidnější a jaká zase přeje večernímu životu. Proto je lepší si cestu dopředu naplánovat, abyste vždy věděli, že budete v místě, které je pro vás jako dělané.

Kam se na plachetnici vydat?

Snad nejoblíbenější destinací u českých jachtařů je Chorvatsko, které má obrovské bohatství v krásných ostrovech v Jaderském moři. Můžete se ale také vydat do Itálie, Španělska, Řecka. Pokud máte na dovolenou vyhrazeno více financí i času, zkuste například Francouzskou polynésii či Britské panenské ostrovy a další destinace po celém světě.

Zdroj: Bigstockphoto.com

Půjčit si plachetnici ale klidně můžete také u nás v Česku, třeba na Slapech, Orlické přehradě či na Lipně. Máte tak jedinečnou možnost zkusit si pobyt na vodě ještě před delším a dražším výletem do zahraničí.

Zdroj hlavní foto: Pixabay.com