Budapešť – co navštívit, počasí, cesta vlakem

Evropa

Maďarské hlavní město se pyšní majestátními paláci, nádhernými chrámy a úžasnými stavbami. Budapešť je právem nazývána královnou Dunaje. Co je zde možné vidět a jaké památky si nesmí nechat žádný cestovatel ujít? Kam v Budapešti?

Při návštěvě Budapešti má člověk možnost poznat úžasné město s bohatou historií, jedinečnou gastronomickou scénou a několika památkami zapsanými na seznamu světového dědictví UNESCO. Jedním z těchto památek je také systém metra, který je jako jediný na světě na tomto seznamu.

Vlakem do Budapešti

Budapešť je hlavní město Maďarska a zároveň největší a nejlidnatější město země. Je politickým, kulturním, obchodním, průmyslovým a dopravním centrem. Počet obyvatel Budapešti je téměř 1,8 milionu. Již při pohledu na mapu Budapešti je zřejmé, že je město rozděleno řekou Dunaj na budínskou a pešťskou stranu.

Na pravém břehu řeky se rozkládají Budínské vrchy, zatímco na levém břehu se rozprostírají Pešťské pláně. Dunaj, který je největší řekou střední Evropy, protéká hlavním městem v délce 30 km od severu k jihu. Budapešť leží v srdci střední Evropy.

TIP: Maďarským sousedem je mimo jiné i Srbsko. Jaká je vlaková doprava v Srbsku?

Je snadno a rychle dostupná po silnici, železnici i letecky téměř z každého evropského velkoměsta. Z Prahy i Brna se dá vlakem do Budapešti dostat za několik málo hodin. Z Prahy létá také přímá linka společnosti Ryanair. Samozřejmě se dá dostat do Budapešti i autem. Kam na výlet autem?

Parkování v Budapešti

Tak jako ve většině evropských metropolí není parkování v Budapešti vůbec jednoduché. Budapešť je rozdělena do několika parkovacích zón a podle toho, ve které zóně auto zaparkujete, se platí různé hodinové poplatky za parkování. Několik málo hotelů má vyhrazena parkovací místa pro svoje klienty.

Bohatá historie, jedinečné architektonické a kulturní dědictví činí z města, kterému se také říká královna Dunaje, atraktivní turistickou destinaci. Pěší procházky v této metropoli každého uchvátí. Měnou v zemi je maďarský forint. Ceny v Budapešti jsou velmi podobné těm v Praze.

Kam se podívat v Budapešti

Cestujícím do Budapešti se doporučuje vzít si s sebou eura a směnit je na forinty ve směnárnách hlavního města. Samozřejmě je běžné platit i debetní nebo kreditní kartou, pokud člověk u sebe nerad nosí hotovost, nemusí se obávat. A kam se podívat v Budapešti?

Hlavní město Maďarska hraje v cestovním ruchu země výjimečnou roli. Budapešť každoročně navštíví kolem 4,5 milionu turistů, kteří obdivují architektonické a historické dědictví, a přírodní poklady. U toho ochutnávají výborné maďarské víno a místní speciality. Ceny v Budapešti jsou velmi příznivé.

budapest-2
Budapešť je úžasná také v noci.

Počasí v Budapešti

Budapešť se nachází v srdci střední Evropy. Návštěvníci by se měli připravit na horké léto a chladnou zimu. Hlavní město Maďarska vykazuje skutečnou rozmanitost čtyř ročních období. Ať už si člověk vybere jakékoliv období pro návštěvu tohoto města, vždy to bude stát za to.

Teplé léto od května do září je tím pravým obdobím, pokud má člověk rád festivaly. Je to také hlavní turistická sezóna, která přináší vysoké teploty a vyšší ceny. Živý festival Sziget, který se koná v srpnu na ostrově Óbuda, je pravděpodobně nejznámější párty ve městě.

Zima zase přináší do Budapešti sníh a mráz. Teploty pod nulou nejsou žádnou vzácností. Ti, kteří chtějí do hlavního města cestovat v zimě, by si měli přibalit čepice, šály a rukavice. Ale i pošmourné počasí v Budapešti, kouzelná zimní světýlka či vánoční jarmark mají něco do sebe.

Metro v Budapešti

Jeden z nejbohatších systémů veřejné dopravy ze všech evropských hlavních měst lze vidět právě v Budapešti. V rámci města lze cestovat bez omezení na více než 200 autobusových, 32 tramvajových, 15 trolejbusových a 4 linkách metra. Na výlet na budínské kopce se lze vydat ozubnicovou železnicí.

Metro v Budapešti má čtyři linky a je poměrně snadno pochopitelné. Tři ze čtyř linek metra se kříží pouze jednou, a to na náměstí Deák Ferenc. Před nástupem do metra je nutné si jízdenku ověřit v některém z oranžových validačních automatů dopravního podniku.

Mapa Budapešti

Jednotlivá jízdenka platí pouze pro jednosměrnou nepřerušenou jízdu. To znamená, že se nesmí přestupovat. Pokud člověk potřebuje jet jinou linkou metra, měl by si nechat potvrdit další jednorázovou jízdenku.

Žlutá linka zastavuje u mnoha pamětihodností a muzeí, takže je pro turisty velmi užitečná. Prochází Andrássyho třídou a zastavuje u Maďarské státní opery, křižovatky Oktogon, náměstí Hrdinů a Městského parku. Zastavuje také v těsné blízkosti Řetězového mostu.

Červená linka projíždí Budapeští od budínského nádraží Déli k pešťskému náměstí Örs vezér. Turisticky nejužitečnějšími stanicemi jsou Kossuthovo náměstí, kde sídlí maďarský parlament, náměstí Batthyány, kde je zastávka metra Rybářská bašta, a Astoria, nejbližší stanice k Velké synagoze.

budinsky-hrad
Budínský hrad stojí také za návštěvu.

Modrá linka je nejvíce využívaná, pokud jede člověk z letiště do centra města autobusem. Konečnou stanicí autobusu je Köbánya-Kispest, což je první stanice metra této linky. Významnou zastávkou této linky je také Kálvin Tér u Velké tržnice.

Zelená linka metra byla otevřená teprve v roce 2014 a je dlouhá pouze 7 km. Spojuje dvě hlavní železniční stanice ve městě: Nádraží Keleti a Nádraží Kelenföld. Budapešťské metro se otevírá každý den ve 4:30 a jezdí až do 23:00. Vlaky projíždějí každé 2 až 15 minut v závislosti na denní době.

Ubytování v Budapešti

Bez ohledu na preference si každý jistě najde v Budapešti ubytování, které splní jeho potřeby. V posledních letech se Budapešť stala jednou z nejatraktivnějších evropských destinací pro turisty a město na tuto vysokou poptávku reagovalo rozšířením počtu dostupných ubytovacích možností. Zde je několik ubytovacích možností:

Hotel Margitsziget

  • Na ostrově Margit ležící hotel nabízí klidné a odpočinkové prostředí, ideální pro ty, kteří hledají relaxaci a pohodu v srdci města.

Onyx Luxury Budapest

  • Hotel Onyx Luxury přináší kombinaci luxusu a elegance, což je skvělá volba pro ty, kteří si přejí vychutnat sofistikovaný pobyt v centru Budapešti.

Broadway Budapest Superior

  • Tento superior hotel spojuje moderní design s vynikající lokalitou, což z něj činí stylovou základnu pro prozkoumávání města.

Astoria Boutique Suites

  • Boutique suitky Astoria nabízejí nejen výbornou lokalitu, ale také stylové a pohodlné ubytování pro náročné hosty.

Das Nest Budapest

  • Das Nest, skrytý poklad v centru města, nabízí útulné a moderní ubytování s osobním přístupem, což je ideální pro ty, kteří hledají jedinečný zážitek v Budapešti.

TIP: Po cestě do Budapešti je možné navštívit také Vídeň, hlavní město Rakouska, nebo Bratislavu, hlavní město Slovenska.

V současné době si může každý najít ideální ubytování v Budapešti. Ať už se jedná o pětihvězdičkový luxusní řetězec, butikový hotel, hostel nebo penzion. Budapešť nabízí také téměř 400 apartmánů s vlastním stravováním, které se nacházejí v centru města nebo stejně tak v klidnějších oblastech.

Co vidět v Budapešti

Velká část maďarského hlavního města získala status světového dědictví UNESCO a mnoho návštěvníků považuje město za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Ve městě se úspěšně mísí fascinující historie s brilantním, uvolněným současným uměleckým stylem.

Návštěvníci zde mohou navštívit celou řadu různých akcí, od muzeí až po termální lázně, takže každý by si měl najít něco, co ho zaujme. Prohlídky a vstupenky je lepší zarezervovat předem. Hlavně pokud se jedná o turistickou sezónu, která trvá od května do září. A co vidět v Budapešti?

Kam v Budapešti

Za zvážení stojí pořízení Budapešťské městské karty. Kromě více než 30 služeb, které jsou součástí karty zdarma, je zde také transfer z letiště, plavba po Dunaji, volný vstup do Matyášova chrámu nebo jízda lanovou dráhou na Budínský hrad, a to vše zdarma.

Kromě toho si návštěvníci můžou prohlédnout více než 100 atrakcí, památek, lázní a kulturních památek a zažít bohaté programy a maďarskou kuchyni. Na spoustu dalších památek a atrakcí lze s Budapest Card totiž uplatnit různě vysoké slevy.

Co navštívit v Budapešti

Budapešť je skutečně městem tisíce tváří. K vidění je toho opravdu hodně, a proto záleží od času, který se zde člověk rozhodne strávit. Každopádně zda sem přijedou návštěvníci pouze na víkend či na celý týden, určitě mi neměli vynechat několik zajímavých míst. Co navštívit v Budapešti?

1. Maďarský parlament

Budova maďarského parlamentu je bohatě zdobená zvenčí i zevnitř. Byla inspirována budovou parlamentu v Londýně. Byla navržena v novogotickém stylu, ale nese i renesanční a barokní stylistické prvky. Je třetím největším parlamentem na světě.

Přestože impozantní budova vypadá fantasticky z každého úhlu, aby si ji mohl člověk prohlédnout v celé její kráse, vyplatí se podívat se na ni z druhé strany Dunaje. Prohlídky některých částí budovy jsou k dispozici denně a probíhají v různých jazycích. Délka prohlídky je 45-50 minut.

budapest-parlament
Maďarský parlament je dominantou města.

2. Rybářská bašta

Ačkoli Rybářská bašta vypadá jako středověká památka, ve skutečnosti byla postavena koncem 19. a počátkem 20. století. Postavena byla v novogotickém stylu, a to speciálně proto, aby sloužila jako vyhlídková plošina na Dunaj, Markétin ostrov a Pešť.

Je pojmenována po cechu rybářů, který byl ve středověku zodpovědný za obranu tohoto úseku městských hradeb. Sedm věží bašty představuje sedm maďarských kmenů, jež založily národ. Nachází se na Hradním vrchu, kam se lze dostat například lanovkou.

TIP: Krásné a zachovalé bašty s fatastickým výhledem se nachází také v Itálii v toskánské Pienze.

Tato lanovka, která byla poprvé otevřena v roce 1870, je druhou nejstarší lanovkou svého druhu na světě. Při zvedání vozů do kopce a z kopce dolů se používá systém závaží a protizávaží. Je mimořádně oblíbená díky panoramatickému výhledu na Dunaj.

budapest-basta
Rybářskou baštu si lze prohlédnout zdarma.

3. Řetězový most

V době svého vzniku na konci 19. století byl Řetězový most největším visutým mostem v Evropě. Spojuje Budín s Peští a je rozhodně nejpůvabnějším z mostů ve městě. Procházka po něm nabízí pohled na město zase z jiné perspektivy.

Řetězový most je vyrobený z litiny. Díky své velkoleposti a pevnosti se stal symbolem pokroku v Budapešti a také symbolem národní hrdosti. Dva impozantní a neoklasicistní pilíře umístěné ve stejné vzdálenosti od obou břehů řeky podpírají jeho konstrukci.

Impozantní je večerní procházka po Řetězovém mostě. Je krásně osvětlený a celé město se odráží nad Dunajem. Zejména budova parlamentu působí velmi půvabně. U mostu na březích Dunaje lze najít útulné kavárničky a bary, které lákají k posezení u vody.

budapest-most
Nejhezčí pohled na most je v noci, když je nasvícený.

4. Náměstí Hrdinů

Na náměstí Hrdinů (Hosök tere), které je zakončením Andrássyho třídy, se nachází ikonický památník s vyobrazením sedmi náčelníků Maďarů, kteří podle pověsti vedli maďarský národ ze střední Asie do Karpatské kotliny. Náměstí je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Na vrcholu ústředního sloupu je archanděl Gabriel, který drží maďarskou korunu. Po obou stranách centrálního sloupu jsou dvě stejné kolonády, které zobrazují řadu dalších historických maďarských postav. Působivé budovy po obou stranách náměstí jsou umělecké galerie.

budapest-namesti
Náměstí hrdinů je významným historickým místem.

5. Bazilika sv. Štěpána

Tato bazilika je jednou z nejvýznamnějších církevních staveb v Maďarsku a návštěvníci v ní mohou spatřit údajně pravou ruku Štěpána, prvního uherského krále. Jelikož se jedná o posvátné místo, jsou návštěvníci, kteří plánují vstup do kostela požádáni, aby si zakryli kolena a ramena.

Ti, kteří mají rádi výšky, se mohou vydat až k základně kopule a rozhlédnout se po městě. Za jasného počasí je to skvělá vyhlídka, odkud si lze prohlédnout Budapešť ze vzduchu. Uvnitř baziliky se pravidelně konají koncerty vážné hudby a varhanní koncerty, které se někdy přelévají i na venkovní náměstí.

budapest-kostel
Nejhezčí a nejvýznamnější kostel v Budapešti.

6. Matyášův chrám

Chrám vznikl mezi 13. a 15. stoletím. Na konci 19. století byl pak kompletně zrekonstruován. Má převážně novogotický sloh. Jsou zde pohřbeni Béla III. uherský a jeho manželka Anežka Antiochijská. Matyášův kostel byl svědkem několika královských svateb a korunovací, včetně svatby Karla I. v roce 1916, posledního panovníka Rakouska-Uherska.

Díky působivé akustice se v Matyášově kostele poměrně často konají varhanní koncerty a koncerty klasické hudby. Matyášův chrám se nachází na Hradním vrchu hned vedle Rybářské bašty. Nachází se zde také Budínský hrad, který také stojí za návštěvu.

budapest-matyas
Stojí vedle Rybářské bašty na Hradním vrchu.

Termální lázně v Budapešti

Po celodenní prohlídce památek je nasátí klidu v městských lázních a koupelích tím pravým, jak zakončit den. V maďarském hlavním městě je kultura koupání stará už od dob Římanů až po současnost. Termální lázně v Budapešti jsou jedinečné a každé z nich nabízí vedle relaxace i spoustu dalších služeb. Která jsou ty nejlepší z nich?

1. Lázně Széchenyi

Széchenyiho lázně jsou jedním z největších komplexů termálních lázní ve střední Evropě a jsou zdaleka nejznámějším budapešťským lázeňským místem. Díky výjimečné kulise klasických sloupů a kanárkově žlutých stěn je snadné strávit ve 13 vnitřních a třech venkovních bazénech klidně celý den.

2. Gellértovy lázně

Tyto secesní lázně, které se nacházejí na úpatí kopce Gellért a přiléhají ke stejnojmennému hotelu, zachycují zlatý věk Budapešti 20. století svými krytými termálními bazény s mořskou dlažbou a složitě vyřezávanými sloupy kolem vnitřního bazénu.

V exteriéru se nacházejí menší bazény a velký plavecký bazén, proslulý svým strojem na vlny z 20. let minulého století, který se spouští každou hodinu.

3. Lázně Rudas

Tento okouzlující komplex je rozdělen na tři části: parní lázně z osmanské éry, bazén a nedávno otevřené wellness centrum. Turecké lázně kryté kupolí s osmibokým hlavním bazénem pocházejí z 16. století. První kroky by v těchto lázních měli směřovat do střešní vířivky s výhledem na Dunaj, a ihned poté do bazénu v římském stylu.

Jedny z hojně populárních termálních lázní lze navštívit i mimo maďarské hlavní město. Severněji, zhruba 2 a půl hodiny vlakem, leží město Eger, které si svoje místo na turistickém výsluní zatím hledá, ovšem velmi úspěšně.

O trochu bližší je lázeňské město Ostřihom. Leží zhruba 50 kilometrů od Budapešti a rozkládá se na řece Dunaj, která je faktickou hranicí mezi Maďarskem a Slovenskem.

Co navštívitInformaceZajímavosti