Lago di Garda – dovolená, informace, ubytování

Evropa
lago-di-garda-5

Lago di Garda, jak se mu říká v italštině, je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací severní Itálie. Je známé také pod názvem Benaco nebo v češtině jako Gardské jezero. Jaké aktivity toto největší italské jezero nabízí? A kde je nejlepší se ubytovat?

Gardské jezero se nachází v severní Itálii a je rozděleno mezi tři italské regiony. Jezero Lago di Garda je rozděleno mezi regiony Benátsko, Lombardii a Trentino Alto Adige. Všechny tři regiony spojuje každodenní trajektová doprava, takže jsou snadno dosažitelná i po vodě.

Lago di Garda dovolená

Jezero Lago di Garda spolu s 25 malebnými vesničkami je bohaté na historické památky, hrady a pevnosti. Důvodů, proč si jezero Lago di Garda vybírají cestovatelé z celého světa jako svou oblíbenou dovolenkovou destinaci je hned několik. Dovolenou tu rádi tráví také slavní spisovatelé, malíři a herci.

TIP: Historické památky nabízí také Siena, která leží v srdci Toskánska. Co v Sieně vidět?

Jezero Lago di Garda měří od severního konce k jižnímu břehu něco přes 50 kilometrů. Od východního k západnímu břehu je široké necelých 20 kilometrů. Celková rozloha jezera je přibližně 370 km2, což z něj činí největší jezero v Itálii.

Jezero Lago di Garda se nachází v nadmořské výšce 65 metrů, délka břehu jezera je kolem 160 kilometrů. Mezi nejvyhledávanější a nejnavštěvovanější vesničky patří Sirmione, Peschiera del Garda, Bardolino, Limone sul Garda a Malcesine.

Počasí Lago di Garda

Podnebí jezera Garda je po celý rok mírné. Letní měsíce jsou teplé a zimní měsíce se vyznačují deštivými dny. Toto klima je ideální pro pěstování místních produktů, jako jsou olivy, citrony, pomeranče, vína a lanýže. Jde o celosvětově známé produkty, které jsou velmi ceněny místními obyvateli i návštěvníky.

Počasí na jezeře Lago di Garda se může od jednoho konce jezera k druhému značně lišit. Jižní konec jezera nebývá tolik ovlivňován silnými ranními a odpoledními větry jako letoviska na severu jezera. I přes to je celé jezero Lago di Garda ideální celoroční destinací.

TIP: Po cestě do Lago di Garda je možné navštívit Vídeň nebo krásné malebné rakouské městečko Hallstatt.

Nejlepší dobou pro návštěvu jezera Garda je léto, kdy teploty jen zřídka klesají pod 25 °C. Počasí je ideální pro šortky a trička, sluneční brýle a dostatek opalovacího krému. Ve špičkách dne mohou teploty dosahovat až 29 °C. Počasí Lago di Garda je ideální v jakémkoliv ročním období.

V zimě může být v noci poměrně chladno, ale přes den teploty obvykle dosahují nízkých až středních hodnot. Pro mírnější teploty je nejvhodnějším obdobím pro cestu k jezeru Garda jaro. Jde o jedno z nejklidnějších a nejspokojenějších období roku. 

Tím, že Lago di Garda leží v severní Itálii, tak jako další dvě známá italská jezera Lago di Como a Lago Maggiore, zde nejsou přes léto tak vysoké teploty jako například ve městech jižní Itálie jako je Neapol nebo Bari. Proto je oblast Lago di Garda vhodné navštívit kdykoliv během roku.

Lago di Garda ubytování

Nabídka ubytování Lago di Garda je rozmanitá kolem celého jezera, aby uspokojila všechny potřeby a požadavky jeho návštěvníků. Škála možného ubytování sahá od komfortních čtyřhvězdičkových hotelů přímo na břehu jezera až po útulné, známé penziony.

lago-di-garda-2
Kolem jezera Lago di Garda je velký výběr ubytovacích zařízení.

Milovníci přírody mají k dispozici četné agrofarmy, které nabízejí idylickou dovolenou na statku. Na druhou stranu kempy poskytují možnost užít si zcela nezávislou dovolenou. K dispozici jsou také prázdninové apartmány a kromě toho i další ubytovací zařízení k dlouhodobému pronájmu.

Ceny jednotlivých ubytování Lago di Garda se liší dle období, ve kterém se člověk rozhodne tuto oblast navštívit. Přes zimu jsou ceny o něco nižší než přes letní měsíce. Ubytování Lago di Garda je tak rozmanité, že si zde určitě vybere každý.

Kempy Lago di Garda

Dovolená Lago di Garda v kempu je jednou z nejoblíbenějších forem dovolené v severní Itálii. Největší italské jezero má značný podíl návštěvníků z evropských zemí, z nichž mnozí podnikají zdlouhavou, ale relativně jednoduchou cestu po dálnicích ze severu ve vlastních obytných vozech a karavanech.

Kempy Lago di Garda nabízejí dostatek místa pro obytné vozy, nové mobilní domy a odpovídající volný prostor pro slunečné dny. Kromě toho jsou kempy vybaveny restauracemi, pračkami, dětským hřištěm a dalšími službami. Je to jeden z mnoha způsobů jak strávit svou Lago di Garda dovolenou.

Vhodným místem pro kempování je Peschiera del Garda. Město je snadno dostupné z dálničního uzlu u Verony a má vlastní vlakové nádraží. A co je možná ještě důležitější, je to jedno z nejbližších letovisek u jezera Lago di Garda, odkud se dostanete do zábavního parku Gardaland.

Cyklostezky Lago di Garda

Jezero Lago di Garda nabízí velmi dlouhý seznam aktivit. Od windsurfingu u severních břehů až po cyklistiku po rovinaté krajině na jižním břehu jezera. Od poznávání vinic a olivových hájů na východním břehu až po vily a zahrady na západní straně jezera.

Gardské jezero je jednou z nejzajímavějších destinací pro cykloturistiku. Jeho území je rozlehlé a bohaté na cyklostezky, které uspokojí každou potřebu. Cyklostezky Lago di Garda jsou označovány za jedny z nejlepších lokalit pro jízdu na kolech v Evropě.

Snad jedinými negativy jsou horko a tisíce cyklistů, kteří se po celý rok hrnou na severní břehy jezera, aby si užili dovolenou na hřbetě svého kola. A které jsou nejoblíbenější cyklostezky Lago di Garda?

1. Stezka Valtenesi

Cyklotrasa Valtenesi je trošku náročnější, ale je to nejlepší způsob jak strávit odpoledne objevováním hradů a kopců západní části jezera Lago di Garda. Stezka má celkem 48 kilometrů. Oblast Valtenesi je zasvěcena také výrobě stejnojmenného vína.

Stezka začíná v Cunettone, vesničce Salo, vede na jih přes Manerbu a Monigu až do Maguzzana, pak na západ k hradu Drugolo, pak na sever, přes Polpenazze a Puegnago, a opět dorazí do Cunettone. Skvělá volba jak udělat něco pro zdraví a zároveň prozkoumat krásy tohoto místa.

lago-di-garda-3
Během jízdy na kole si lze užít krásné výhledy na jezero.

2. Cyklo-pěší stezka Lazise-Punta san Vigilio

Cyklistická stezka z Lazise do Punta san Vigilio je velmi nenáročná. Dá se po ní jít také pěšky. Začíná v Lazise a vede podél jezera na sever, přes Cisano, Bardolino a Gardu. Přijíždí do Punta San Vigilio, nádherné zátoky s malým přístavem a kostelíkem.

Na tomto místě člověka přepadne pocit, že je to tu jako na obraze. A skutečně tomu tak je. Punta San Vigilio je dějištěm jednoho z nejslavnějších Tizianových obrazů, Láska posvátná a profánní. Stezku je ideální absolvovat na jaře, kdy slunce už krásné svítí, ale není zde tolik turistů.

3. Malcesine a Monte Baldo

Jedná se pravděpodobně o jednu z nejobtížnějších tras na Gardském jezeře, ale také o jednu z nejpozoruhodnějších. Výškový rozdíl je náročný, protože cesta stoupá a klesá z Monte Baldo. Dosahuje nadmořské výšky přes 2 000 m a proto je doporučeno tuto trasu absolvovat od května do listopadu.

Stezka začíná v Tratto Spino, poté stoupá přes Bocca di Navene a Bocca del Creer až na Monte Altissimo. Poté trasa klesá směrem k Navene, přes Prati di Nago, Dosso dei Roveri a Dos Spirano. Poté následuje krásná cyklostezka Malcesine, která vede podél jezera.

Lago di Garda na kole

Lago di Garda na kole je jednou z možností jak zde strávit dovolenou. Projížďka na kole po některé z cyklostezek Lago di Garda je velkým zážitkem. Asi nejznámější ze všech je cyklistická stezka pro pěší v Limone sul Garda. Stezka je velmi krátká a nenáročná, ale kvůli úchvatné krajině opravdu stojí za návštěvu.

Stezka byla otevřena v roce 2018 a je označována jako nejkrásnější cyklostezka v Evropě. A je k tomu dobrý důvod. Tato stezka je vybudována nad jezerem, zavěšená mezi oblohou a vodou. Trasa je poměrně krátká, takže se dá projít i pěšky.

Již brzy by se ale měla stát součástí většího projektu nazvaného Garda na kole. Celé jezero Lago di Garda bude v budoucnu možné objet na kole pouze po cyklotrasách. Na internetu je k nalezení velké množství dalších cyklostezek v této oblasti.

Ferraty Lago di Garda

Ferrata nebo italsky via ferrata znamená v překladu zajištěná cesta. Tato cesta umožní dostat se na nepřístupná místa i bez vynikajících horolezeckých schopností. Vyžaduje určitou dávku úsilí a energie k dosažení vrcholu, ale zaručuje maximální bezpečnost.

lago-di-garda-7
Ten výhled za to úsilí a energii rozhodně stojí.

Začátečníkům se doporučuje začít postupně s lehkými via ferratami a první z nich zvládnout v doprovodu horského vůdce nebo zkušeného kamaráda. A proč nevylézt na první ferratu v životě zrovna u jezera Lago di Garda? Překrásný výhled a také pocit svobody a klidu se dostaví ihned po výstupu.

Ferraty Lago di Garda jsou různé. Nacházejí se zde lehké ferraty vhodné pro rodiny s dětmi, středně lehké ferraty, které se odvděčí krásnými výhledy, a obtížné až velmi obtížné ferraty, jako je via ferrata delle Taccole na Monte Baldo nebo R.Pisetta v Sarche.

Ferraty lze najít i v České republice, zde jsou tipy na ferraty v ČR.

Poznávací zájezd Lago di Garda

Jezero Lago di Garda je lehce dostupné po dálnici vedoucí z Milána kolem Verony až do Benátek. Je tedy možné do jednoho z těchto tří měst doletět a poté si půjčit auto nebo se do oblasti Lago di Garda dopravit vlakem či autobusem.

Je tu ale ještě i další varianta a tou je poznávací zájezd Lago di Garda. V České republice tento poznávací zájezd nabízí hned několik cestovních kanceláří a agentur. Součástí těchto zájezdů je většinou návštěva i několika dalších míst.

Velmi oblíbeným poznávacím zájezdem jsou italská jezera. Kromě Lago di Garda do tohoto trojúhelníku patří také Lago di Como a Lago Maggiore. Spousta poznávacích zájezdů má v programu také návštěvu okolních měst jako jsou Benátky, Miláno, Bologna či Verona. Samostatně pak může člověk navštívit město Brescia vzdálené necelých 30 km.

Délka poznávacích zájezdů se liší v závislosti od programu. V nabídce jsou zájezdy od 3 dnů a více. Odjezd je většinou z několika větších měst v České republice. Cena poznávacího zájezdu zahrnuje dopravu, ubytování a někdy i stravování.

Itálie Lago di Garda

Když se řekne Itálie Lago di Garda většina lidí si vybaví městečko Sirmione. Tento klenot jižního pobřeží, je bezpochyby nejoblíbenějším městem jezera Garda. Největším lákadlem je malebné centrum města a zřícenina římské vily. Je zde nádherný výhled na jezero.

Na východním břehu se nacházejí další dvě krásná místa na jezeře, Bardolino a Garda. Bardolino je proslulé festivalem vína, který se koná koncem léta, a oblast za oběma městy je plná farem s vinicemi a háji, v nichž se vyrábí zdejší proslulý olivový olej.

Jezero Lago di Garda je oblíbeným cílem turistů z celé Evropy. Kombinace jezer, hor, italské kuchyně a slunečního svitu představuje pro mnohé ideální dovolenou.

DovolenáInformace