Bolzano – zajímavosti, co navštívit, cestování

Evropa

Bolzano je město, které leží na úpatí Dolomit v severní Itálii. Je uhnízděné mezi nádhernými horami. Toto městečko je tak malé jako málokteré jiné v Itálii. Je to ideální místo, kde si lze vychutnat pravou jihotyrolskou atmosféru. Jak se sem dostat a co vše je tu možné vidět?

Historie, kultura a tradice města Bolzano v průběhu let určily jeho charakter. Je živé, mnohojazyčné a neustále se měnící. Skutečnost, že město je dvojjazyčné, německo-italské, dodává místu zvláštní atmosféru. Pěkné centrum města, vynikající pekárny a nádherné výhledy jsou požitkem bez ohledu na roční období.

Ubytování – Bolzano

Od luxusních hotelů až po prázdninové farmy a penziony. Bolzano nabízí ubytování, které uspokojí všechny potřeby. Vysoký standard a pohostinnost překvapí každého návštěvníka. I přes to, že je město malé, je zde široký výběr ubytovacích zařízení. Níže je pár tipů na nejlépe hodnocené ubytování v Bolzanu:

Your Stay in Bolzano
Ubytování je pohodlné a vkusně zařízené, s výhledem na město.

Pixner Apartments
Apartmány nabízejí moderní a útulné prostředí s kompletně vybavenou kuchyní.

Villa Jasmine
Vila s půvabem a krásnou zahradou poskytuje klidný pobyt v blízkosti přírody.

Brandlgut
Ubytování na statku s rustikálním šarmem a výhledem na malebnou krajinu.

Dají se zde pronajmout plně vybavené apartmány, kde si bude člověk připadat jako doma. Kdo ale nechce mít starosti se stravováním, může si samozřejmě najít ubytování například se snídaní. Ty nejlepší hotely disponují také vnitřními bazény, restaurací a spoustou dalších služeb.

Bolzano Booking.com

V případě, že člověk neví, které ubytování si vybrat, stačí na internetu zadat ubytování Bolzano a ihned se objeví nejlépe hodnocené hotely. Po zadání „Bolzano Booking.com“ se lze prokliknout na jednu z největších agentur pro online rezervaci ubytování.

Na Booking.com si lze nastavit vlastní parametry a požadavky. Od těch cenových až po konkrétní potřeby. Poté je možné vyfiltrovaná ubytovací zařízení seřadit dle různých parametrů jako je poloha, cena či oblíbenost u cestovatelů, kteří zde byli ubytovaní.

Službu Booking.com je doporučeno využívat přes cashbackový portál Tipli.cz, díky kterému lze získat 4 % z ceny ubytování zpět na účet. Navíc jsou zde návody, jak v této službě vyhledávat či jak ušetřit na rezervaci ubytování. Jsou zde popsané platební podmínky, jak na storno rezervace nebo jak funguje mobilní aplikace Booking.com.

Ubytování přes portál Booking.com je možné sehnat také v Portugalském Portu. Díky již zmiňované stránce Tipli.cz lze získat zpět 4 % z ceny ubytování.

Bolzano Itálie

Bolzano je místem, kde se tradice minulosti prolínají s výzvami budoucnosti. Inovace a udržitelnost jsou klíčovými slovy nového rozvoje města, které je schopno hledět do budoucnosti a zároveň si zachovat silné vazby na své kořeny a hodnoty.

Tím, že se Bolzano nachází přibližně hodinu jízdy autem od německých hranic, mísí se zde německá kultura s tou italskou. Občas si člověk připadá jako v Německu a občas zase v Itálii. I zdejší obyvatelstvo mluví většinou oběma jazyky.

Bolzano

Město každého návštěvníka okouzlí architektonickými styly, obchodním srdcem starého města či procházkou po jedné z mnoha promenád za zvuků přírody. Na kole lze prozkoumat více než 50 kilometrů cyklostezek.

A pokud se člověk vydá z centra města jednou z lanovek, ocitne se během několika minut v okolí jihotyrolské metropole. Setkává se zde sever a jih, Středomoří a Alpy, což vytváří neodolatelnou a jedinečnou kombinaci.

Provincie Bolzano

Autonomní provincie Bolzano je mimořádně hornatou provincii, která se celá nachází v Alpách. Na jejím území se nachází několik horských masivů. Nejvyšším vrcholem s výškou 3 905 metrů je Ortler. Krajina je velkolepá s dramatickými horskými scenériemi, hlubokými údolími a vesnicemi jako z obrázkové knihy.

Provincie Bolzano je jednou z nejrozvinutějších a nejbohatších provincií Itálie. Díky vysoké životní úrovni a množství pracovních příležitostí byla označena za jedno z nejlepších míst k přestěhování nejen v Itálii, ale také v Evropě.

Bolzano – mapa

Když se řekne Bolzano Itálie, málo kdo ví, kde toto malé městečko hledat na mapě. Je to hlavně z toho důvodu, že v Itálii jsou mnohem větší a známější města jako je Bolzano. Žádné z nich ale není stejné. Mapa Bolzana sice vypadá maličká, městečko a také jeho okolí mají však rozhodně co nabídnout.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak poznávat hory v Bolzanu, je využít místní lanovky. Jsou zde tři. Lanovka Renon, lanovka Colle a lanovka San Genesio. Renon je náhorní plošina těsně nad městem Bolzano s nádhernými vinicemi a výhledy na okolní města.

Lanovka vyveze návštěvníky až na plošinu. Odtud je pak možnost si plošinu prohlédnout pomocí malého místního vláčku Trenino del Renon. Vláček má směs starých a nových vozů a je to úzkorozchodný vlak. Je to skvělá volba pro dospělé a zaručená zábava pro děti.

V případě, že sem návštěvník zavítá na delší dobu, lze z Bolzana navštívit i některá známá italská města. Mezi ně patří například město Bologna, které je velmi jednoduše dostupné z Bolzana vlakem za několik málo hodin.

Bolzano – jezera

Okolí města Bolzano nabízí také překrásná horská jezera. Kolem půl hodinky autem se nachází jezero Caldaro či jezero Carezza. První jmenované je zasazené do okolních kopců a vinic a lze k němu dojít podél vinařské stezky Alto Adige.

Jezero Carezza nabízí úžasné scenérie.

Jezero je však vhodné nejen ke koupání, ale také k veslování, jízdě na šlapadlech a paddleboardu. Podél pobřeží se nachází spousta příjemných restaurací a barů, kde si můžete vychutnat místní jídlo nebo odpolední aperitiv.

Stejně krásné je i jezero Carezza, kterému se říká duhové jezero. Za slunečného dne se voda jeví v zářivé smaragdově zelené barvě. Když je hladina klidná, lze zde pořídit dokonalý záběr a zachytit odraz Dolomit Latemar Rosengarten tyčících se v pozadí jezera. V jezeře není povoleno koupání.

Letiště Bolzano

Letiště Bolzano je pouze malé regionální letiště, na které nelétá žádná z větších leteckých společností. Celoročně se sem lze dostat například z Berlína a přes sezonu třeba z Bruselu, Kodaně či Londýna. Letenky však nejsou nejlevnější.

Jednou z variant, jak se do Bolzana dostat je doletět do Verony a zde si půjčit auto. Z Verony je to již pouhých 150 kilometrů do Bolzana. Další možností jsou samozřejmě vlaky. Itálie má výbornou síť železnic a také příznivé ceny jízdenek.

Vlakem do Bolzana

Výborné spojení vlakem do Bolzana je od našich německých sousedů. Z Mnichova jezdí denně několik přímých spojů, přestup z jakéhokoli jiného místa v Německu je rychlý a snadný. Deutsche Bahn, která tuto trasu obsluhuje, je největším německým železničním dopravcem.

Další skvělé spojení vlakem do Bolzana je také z jiných italských měst. Z Verony trvá cesta vlakem do Bolzana pouhé 2 hodiny. Spoje jezdí každých 40 minut. Z Benátek trvá cesta vlakem 4 hodiny a z Milána 3 hodiny. Do Benátek či Milána provozuje lety z Prahy denně několik dopravců.

Pokud by se někdo rozhodl dojet si do Bolzana autem čeká ho něco málo přes 700 kilometrů. Po cestě je možné navštívit Vídeň, hlavní město Rakouska nebo jedno z nejmalebnějších městeček v Rakousku, a tím je Hallstatt.

Počasí Bolzano

Nejlepším obdobím pro návštěvu Bolzana je čas od března do června. Červenec a srpen jsou velmi horké, vlhké a dusné měsíce s teplotami nad 30 °C. Nejteplejším obdobím roku je zpravidla polovina července. Až teprve v září se zde opět vrací příjemné teploty. Počasí Bolzana je velmi rozmanité.

Tak, jak je zde horké léto, tak jsou tu i velmi chladné zimy. Je to dáno především jeho polohou v údolí. V období od prosince do ledna, kdy se zde konají vánoční trhy praskají blízká lyžařská střediska ve švech a město se stává velmi rušným.

bolzano-2
Bolzano je krásné v každém ročním období.

Co se týče srážek, tak Bolzano je městem, kde v různé míře prší v každém měsíci, od častých letních bouřek způsobených vysokou vlhkostí vzduchu až po řídké zimní deště, které ustupují mírným sněhovým srážkám.

V případě, že člověk preferuje spíše písečné pláže a moře, měl by si zajet do Portofina nebo do některého z letovisek na Sicílií. Vyhledávanou destinací je zde malebné městečko Trapani, turisticky oblíbená města jsou také Palermo nebo Syrakusy.

Bolzano – co navštívit

Jako turistická destinace těží Bolzano ze své fantastické vysokohorské polohy a je obklopeno skutečně nádhernými horskými scenériemi. Město má bohatou historii a díky tomu se zde nachází řada úchvatných kostelů a starobylých hradů. Za vidění také stojí již zmíněná jezera Bolzana.

Zdejší krajina navíc přímo vybízí k procházkám, horolezectví a cykloturistice. Celá oblast je pokryta nejrůznějšími cyklotrasami a naučnými stezkami. Lze zde objevovat umělecké a kulturní poklady jako jsou kostely, historické ulice a náměstí, muzea a hrady. Která místa stojí za vidění?

1. Náměstí Walther

Toto je hlavní náměstí v Bolzanu a patří k nejkrásnějším částem města. Nachází se v centru města a na tomto náměstí se nachází několik významných památek a historických budov. V jižním rohu náměstí se nachází majestátní katedrála Duomo di Bolzano a uprostřed náměstí je krásná zdobená kašna.

Katedrála byla původně postavena ve 4. století. Pozoruhodným rysem je nádherná tašková střecha, která má zelený, bílý a žlutý kosočtvercový vzor. Uvnitř se nachází řada barevných kamenných sloupů a dekorativní oltář.

Na náměstí se často konají trhy a proti obchodům bývá postavena řada malých stánků. Kromě úchvatné architektury a historických budov se na náměstí nachází také několik kaváren a restaurací, které přímo vybízí k venkovnímu posezení u dobrého jídla.

bolzano-1
Náměstí Walther je opravdu malebné.

2. Lanovka na Renon

Jak lépe si prohlédnout město a úchvatnou alpskou krajinu než jízdou lanovkou? Lanovka Renon jezdí z centra Bolzana až do horské obce Soprabolzano. Tato lanovka o celkové délce 4 541 m se vznáší nad lesy a úžasnou krajinou a cesta trvá přibližně 11 minut.

Dolní stanice se nachází v nadmořské výšce 274 m n. m., zatímco konečná stanice se tyčí nad zemí ve výšce 1 222 m n. m. Jakmile se člověk ocitne na vrcholu, může se po železnici dostat do dalších vesnic v této hornaté oblasti, včetně Renonu, Costalovary a Collalba.

3. Jihotyrolské archeologické muzeum

Toto muzeum je absolutní nutností při návštěvě Bolzana. Jako hlavní muzeum v tomto italském regionu má toto zařízení fantastické expozice a je zajímavým místem k návštěvě. Nachází se vlevo od historického centra města a je v pěší vzdálenosti od hlavních památek Bolzana.

Hlavní atrakcí tohoto muzea je bezpochyby zmrzlý Fritz – Otzi. Je to 53 00 let stará mrtvola, která byla nalezena zmrzlá v Alpách. Na tento fenomén je zaměřena řada expozic a výstav, které podrobně popisují, jak by tato oblast Alp vypadala před tisíci lety.

4. Přírodní park Puez-Geisler

Oblast, ve které se Bolzano nachází, nabízí nepřeberné množství přírodních parků, které čekají na prozkoumání. Jedním z nich je přírodní park Puez-Geisler. Park se nachází přibližně hodinu jízdy severovýchodně od Bolzana. V roce 1978 byl vyhlášen chráněnou oblastí.

Zahrnuje dvě hlavní hory – Puez a Odle. V celé této skalnaté oblasti je nepřeberné množství turistických a horolezeckých možností a každého, kdo miluje přírodu, tento přírodní park jednoduše nadchne. Pro typické alpské scenérie, krásné horské pastviny a lesy, které objímají svahy, neexistuje lepší místo.

5. Hrad Maretsch

Mnoho aktivit v Bolzanu směřuje ke královské atmosféře a toto centrum pro pořádání akcí a setkání není výjimkou. Jedná se o skutečný hrad, který se nachází nedaleko středu města. Zdi hradu tvoří velké kameny z nedaleké řeky kladené vodorovně ve vrstvách.

K vidění jsou zde zajímavé fresky, například vzácný rohatý Mojžíš. Krásný je také panoramatický výhled z věže. Dnes má hrad Maretsch podobu renesančního zámku. Hrad pochází z počátku 13. století a je obklopen vinicemi.

Bolzano je možná jedním z nejlepších míst v severní Itálii díky generacím zemědělců, kteří se zde starají o vinnou révu a produkují jedno z nejlepších italských vín. Mnoho zdejších vinařství nabízí fascinující sklepy k prohlídce, ochutnávce a nákupu.

Nedaleko od Bolzana se rozprostírá také malé knížectví Lichtenštejnsko, jež je též vyhlášené pro své vinice. Návštěvníci si mohou dát víno v knížecím sklípku, obdivovat hrad Vaduz, kde sídlí královská rodina. Knížectví dále sousedí se Švýcarskem a Rakouskem.

bolzano-4
Hrad Maretsch lze poznat již z dálky díky jeho věžím.

Bolzano – zajímavosti

Bolzano se dá krásně projít pěšky. Ubytování je lepší vybrat v centru města odkud je vše v docházkové vzdálenosti. Město leží na úrovni moře, ale je zároveň obklopeno horami, a tak je vynikajícím místem vhodným pro všechny typy návštěvníků.

Nejlepší způsob, jak vstřebat místní atmosféru je sednout si na některou z pěkných městských teras, objednat si tyrolský talíř Hugo a pozorovat, jak život plyne kolem. Jídlo v této oblasti je velmi odlišné od jídla v jiných částech Itálie.

Mezi tradiční jídla této oblasti patří tagliatelle se zvěřinovým ragú, tyrolské ravioli, tyrolské noky, zvěřina a pstruzi. V mnoha restauracích lze ochutnat dokonalou kombinaci tyrolské kuchyně a středomořských chutí. Spolu s vínem z některého vinařství z okolí je to skvělá volba, jak strávit krásný den v Bolzanu.

Skvělá vína ale i dezerty, jako jsou například sienské ricciarelli, je možné ochutnat v historickém centru italské Sieny, které bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Co navštívitInformaceZajímavosti