Milán, Itálie – co navštívit, památky, cestování

Evropa

Milán, italsky Milano, je jedním z nejpokrokovějších měst Evropy. Je to finanční centrum i mekka designu. Je to krásné město plné kontrastů, kde se nové potkává se starým. Co v Miláně navštívit? Jaké jsou nejlepší památky, které si nesmí nechat ujít žádný cestovatel?


Obsah článku

  • Zajímavosti o Milánu – proč navštívit Milán a čím je fascinující
  • Ubytování Milán – tipy na apartmány i hotely
  • Letiště Milán – jaká má Milán letiště a jak se na ně dostat
  • Letenky Milán – kdo nabízí přímé lety
  • Doprava v Milánu – jak funguje MHD v Miláně
  • Památky Milán – Duomo, Galleria Vittorio Emanuele II, hrad Sforza a další
  • Výlety v okolí Milána – tipy na krásné výlety v okolí města
  • Počasí Milán – kdy je nejlepší doba na návštěvu města

Milán, hlavní město severoitalského regionu Lombardie, je nejbohatším a nejdražším městem pro život v Itálii. Je předním finančním centrem, a díky tomu také jedním z nejbohatších měst v Evropě. Rozloha města je 70 čtverečních mil, tedy 182 km2.

Itálie nabízí mnoho dalších krásných měst, které stojí za návštěvu. Jedním z nich je i Trento.

Milano, Itálie – zajímavosti o městě

Milán, hlavní město Lombardie a jedno z nejvýznamnějších měst v Itálii, je kosmopolitní metropolí plnou zajímavostí a kouzla. Toto módní a finanční centrum nabízí návštěvníkům bohatou historii, umění, kulturu, vynikající kuchyni a módní scénu.

Milán je považován za světové centrum módy a designu. Je domovem největších módních značek, módních přehlídek a veletrhů, jako je třeba slavný Milánský týden módy. Místní obyvatelé se pyšní svým vkusem a elegancí.

Milán je také jedním z hlavních ekonomických center Itálie. Je to sídlo mnoha bank, finančních institucí a společností, což z něj činí důležité obchodní a obchodní centrum.

Milán je domovem několika významných univerzit, včetně University of Milan a Politecnico di Milano. Přítomnost studentů přispívá k mladistvé a energické atmosféře města a zároveň poskytuje bohatou nabídku akademických a kulturních aktivit.

Milán je také centrem inovací a technologií v Itálii. Město podporuje start-upy, technologické inovace a digitální průmysl, což přispívá k jeho modernímu a dynamickému charakteru.

Milán – ubytování

Miláno, kosmopolitní metropole plná elegance a uměleckého ducha, nabízí návštěvníkům rozmanité možnosti ubytování, které odrážejí bohatou kulturní a módní scénu tohoto italského města. Od luxusních boutique hotelů až po útulné apartmány v srdci historické čtvrti. Výběr ubytování v Miláně slibuje nezapomenutelný pobyt pro každého, kdo touží po prozkoumání jedinečné atmosféry a krás této fascinujícího destinace.

Níže je výběr nejlépe hodnocených hotelů:

Milan Center Apartment Studio Porta Romana

  • Tento útulný apartmán se nachází v srdci města, nedaleko od brány Porta Romana, a je navržen tak, aby hostům poskytoval pohodlí a soukromí během jejich milánské dovolené.

Prestige Boutique Aparthotel Montenapoleone

  • Luxusní Boutique Aparthotel poblíž prestižní ulice Montenapoleone, kde je kombinováno pohodlí s elegancí pro nezapomenutelný pobyt.

Via della Spiga

  • Exkluzivní loft v srdci módního čtverce, který přitahuje milovníky moderního designu a nachází se v blízkosti módních butiků.

Ostello Bello

  • Hostel s přátelskou atmosférou a relaxačním prostředím, který je ideální pro cestovatele s omezeným rozpočtem a nachází se v blízkosti centra města.

Miláno zve k objevování svých krás a nabízí různé možnosti ubytování, které jsou navrženy tak, aby vyhověly individuálním preferencím. Ať už je vybrán luxusní apartmán, hotel nebo třeba hostel, každé z těchto ubytovacích zařízení bude přispívat k nezapomenutelnému zážitku ve městě módy a kultury.

milano-7-6997699
Park Sempione je v létě krásně zelený.

Letiště Milán

Italské město Milano má tři hlavní letiště. Z každého z nich se lze dostat do centra města kyvadlovou dopravou. Převážná část z nich jezdí na hlavní vlakové nádraží, známé jako Milano Centrale. Informace o různých způsobech dopravy na letiště a z nich jsou k nalezení na internetu.

Mezinárodní letiště Milano Malpensa, známé pod zkratkou MXP je největší a odbavuje nejvíce dálkových mezinárodních letů. Je to také druhé nejrušnější letiště v Itálii po římském Fiumicinu. Do centra města se lze dostat jak autobusy, tak vlaky.

Letiště Milano Linate, známé pod zkratkou LIN je nejblíže centru města a obsluhuje převážně vnitrostátní lety. Trasa mezi Římem a Milánem je velmi oblíbená. Z Milano Centrale do Linate a zpět jezdí každou půlhodinu autobusy Linate Shuttle.

Letiště Milano Bergamo, známé pod zkratkou BGY, se nachází za Milánem. Toto letiště je frekventovaným uzlem pro lety do jiných míst Evropy a Velké Británie. Letiště má jediný rušný terminál a dopravu do centra Milána zajišťuje pět autobusových dopravců.

Letenky Milán

Přímé lety jsou z Prahy pouze na letiště Malpensa nebo Bergamo. Ceny letenek jsou závislé na spoustě faktorů. Letenky v hlavní sezóně, tedy od jara do podzimu jsou dražší než přes zimu. Také letenky na letiště Malpensa stojí o několik set korun více než letenky na letiště v Bergamu.

Letenky Miláno se dají koupit na lety během celého roku. Z Prahy momentálně provozuje lety několik leteckých společností každý den.

Milán doprava

Miláno je také národním centrem dopravy. Rozsáhlá silniční a železniční síť se rozprostírá směrem k odlehlým oblastem, zejména na severu, a město obsluhuje několik letišť. Milánem procházejí některé z nejvytíženějších tratí národního železničního systému.

Hlavní spoje a transalpské tunely spojují město se zbytkem Itálie a všemi částmi Evropy. Dostat se z Milána do jiných italských měst je velmi jednoduché. Přímým spojem bez přestupů se z Milána dá dostat vlakem do nedalekého města Verona, Brescia nebo Bologna. Milovníci lyžování ocení hodinku cesty do švýcarského lyžařského střediska Lugano.

Výjimkou nejsou ani přímé spoje do vzdálenějších koutů Itálie. Pohodlně se z Milána lze dostat také do Neapole, Bari či Ancony tedy do měst, které se nacházejí na druhém konci Itálie. Silniční síť sbíhající se do Milána přenáší nepřetržitý proud zahraničních i domácích cestujících.

Mezi hlavní dálnice vedoucí do města a z města patří slavná Autostrada del Sole, která protíná páteř dlouhého italského poloostrova. Metropolitní doprava provozuje rozsáhlý systém autobusových, tramvajových a podzemních linek v celém městě.

Miláno památky

Italské Miláno je proslulé nejen svými památkami. Je to také skvělé místo k nakupování. Je jedním z hlavních měst světové módy. Miláno je také druhé největší italské město, což znamená, že je přeplněné a rušné v každém ročním období, přičemž davy turistů vrcholí v horkých letních měsících.

Památky Milána nejsou samozřejmě tak velkolepé jako ty římské, ale rozhodně stojí za návštěvu. Jaké jsou hlavní památky Milána, které si nesmí nechat ujít žádný cestovatel?

1. Duomo di Milano

Milánská katedrála, italsky Duomo di Milano je symbolem města. Katedrála se nachází na náměstí Piazza del Duomo. Náměstí je historickým centrem a nejlepším výchozím bodem pro pobyt v Miláně. Stavba milánské katedrály, která byla zahájena v roce 1386, trvala téměř 500 let.

Katedrála byla dokončena na příkaz Napoleona Bonaparta. Ten se chtěl zde bezpodmínečně nechat korunovat italským králem. Tento architektonický zázrak je třetí největší katedrálou na světě, hned po katedrále svatého Petra v Římě a katedrále v Seville. Velkolepou katedrálu s úchvatnými mozaikami nabízí také město Orvieto.

Zvenčí lze obdivovat její fasádu, celou z dokonale vytesaných kamenů. Díky 2 000 sochám z bílého mramoru a 136 šípům je to celé mimořádně působivé. Při pohledu na ni každý jasně pochopí, proč se jí přezdívá mramorový ježek.

Za návštěvu stojí i interiér s 5 honosnými loděmi a 52 sloupy, z nichž každý představuje jeden týden v roce. K vidění jsou také sarkofágy a hrobky několika arcibiskupů a krucifix, který vytvořil sám mistr Leonardo da Vinci. Vrcholem návštěvy je možnost vyjít na terasu katedrály, odkud je úchvatný výhled.

milano-6
Stavba katedrály je opravdu monumentální.

Skandinávská země, Norsko, město Trondheim se též pyšní velkolepou katedrálou Nidaros. Ta slouží jak pro bohoslužby, tak jako turistická atrakce.

2. La Galleria Vittorio Emanuele II

Hned vedle katedrály, na náměstí Piazza del Duomo se nachází Galleria Vittorio Emanuele II, další z nejzajímavějších milánských památek. Toto místo je velmi fotogenické s nádhernými arkádami a monumentální kopulí ze skla a železa.

Tato galerie je považována za jednu z nejkrásnějších v Evropě. Uvnitř jsou obchody nejznámějších módních návrhářů, včetně Vuittona a Prady, a také mnoho špičkových restaurací. Rozhodně by sem neměl člověk chodit s prázdnou peněženkou.

milano-1
Galleria Vittorio Emanuele II je opravdovým architektonickým skvostem.

3. Hrad Sforza

Po ulici Via Dante se dá z náměstí Piazza del Duomo dostat přímo k hlavnímu vchodu do hradu Sforza, další ikonické památky Milána. Tento velmi působivý hrad se nachází v centru města. Byl postaven v roce 1358 slavným rodem Visconziů na ochranu a obranu města před jeho nepřítelem, Benátkami.

Byl několikrát zničen a přestavěn a proslavil se tím, že v období renesance hostil dílny Leonarda da Vinciho. Dnes se na hradě nachází několik muzeí včetně muzea antického umění s freskami rodiny Sforzů. Rozsáhlé vnitřní nádvoří hradu je přístupné veřejnosti zdarma.

Hned za hradem Sforza se nachází zelené plíce města. Park Sempione je největším veřejným parkem v Miláně a je ideálním místem k malému odpočinku. Při procházce kolem stojí za vidění několik monumentů. Jedním z nich Arco della Pace, milánský triumfální oblouk postavený na oslavu míru.

milano-4
Hrad Sforza se nachází v centru města.

4. Bazilika Sant’Ambrogio

Bazilika je pojmenovaná po patronovi města svatém Ambrožovi. První kostel byl na tomto místě postaven v roce 386. Současná bazilika, jedna z nejstarších ve městě, byla dokončena v roce 1099. Exteriér kostela se dvěma cihlovými věžemi různé výšky a krásným atriem je zcela neobvyklý.

Tato zajímavá památka není mezi turisty příliš známá, ale rozhodně stojí za prohlídku. Uvnitř je možné si prohlédnout sarkofág Stilicona a kryptu, kde se nacházejí ostatky svatého Ambrože, svatého Gervase a svatého Protasa.

milano-2
Bazilika je jedním z nejstarších kostelů ve městě.

5. Kanály Navigli

Čtvrť Navigli, protkaná kanály je nejmalebnější částí Milána. Původně tento systém kanálů spojoval řeku Pád s jezery v regionu. Sloužily k přepravě zboží a zásobování Milána vodou. Používaný systém hrází a zdymadel vymyslel Leonardo da Vinci.

Dnes se dá vydat do čtvrti Navigli pěšky, v klidu se projít podél kanálů a vychutnat si nápoj nebo jídlo na terase některé z restaurací. Nejkouzelnější je to na konci dne, za svitu zapadajícího slunce. Kanály totiž odrážejí večerní světla a v četných barech a restauracích začíná místní život.

milano-5
Pravou italskou atmosféru lze začít ve čtvrti Navigli.

Miláno

Miláno Itálie, neboli také město nacházející se na spojnici dopravních cest v údolí řeky Pád. Milán se nachází na hlavní trase spojující Itálii se zbytkem Evropy. Díky zničení města během bombardování za druhé světové války se Miláno stalo městem mrakodrapů.

Banka UniCredit Tower je nejvyšším mrakodrapem Milána. Je vysoká 231 metrů. Je to vlastně nejvyšší budova v Itálii a osmá nejvyšší budova v Evropské unii. Milano má přibližně 1,3 milionu obyvatel. Cizinci tvoří zhruba 15 % z tohoto počtu. Pro návštěvu jedné z první banky na světě stojí za návštěvu také město Janov.

Po celou první polovinu 20. století dominoval milánskému hospodářství strojírenský průmysl. Výroba automobilů motocyklů, skútrů, letadel, velkých elektrických přístrojů, železničního materiálu a další kovovýroba zaměstnávala téměř polovinu pracovní síly.

K dalším významným výrobním závodům patřil obrovský gumárenský závod společnosti Pirelli, který je významný dodnes. V regionu se stále vyrábí také textil. Od konce druhé světové války se prakticky veškerý průmyslový růst soustředil do okrajových oblastí města.

V samotném městě převažují výroby konfekce a značkové módy. Od počátku 80. let 20. století dosáhl milánský módní průmysl velkého obchodního významu, a ve městě se nacházejí salony některých z nejznámějších světových módních návrhářů – Armani, Versace, Prada nebo Dolce & Gabbana.

Okouzlující značkové salony se soustřeďují kolem velmi elegantního takzvaného zlatého bloku ulic v centru města. Nachází se zde také jedna z nejdražších evropských ulic Via Monte Napoleone a národní burza cenných papírů Borsa Italiana.

Milán – výlety v okolí

Z Milána lze také podniknout jednodenní výlety do okolí. Lago di Como, Lago di Garda a Lago Maggiore jsou jezera vzdálená necelé 2 hodiny jízdy autem nebo vlakem. Jsou vhodným tipem, pokud si chce člověk odpočinout od města.

Město Bergamo leží 60 kilometrů od Milána. Do Bergama se lze pohodlně dostat autobusem z Milano Centrale. Za hodinu jízdy rychlíkem se člověk ocitne ve městě Turín. Turín je hlavním městem regionu Piemont a stojí za návštěvu.

Počasí Miláno

Miláno se nachází v severní Itálii. Město ze severu obklopují hory a ze tří stran řeky. Nachází se ve vlhkém subtropickém podnebí. Vlhký vzduch je v létě doprovázen vysokými teplotami. V zimě se tato vlhkost promítá do chladných, mlhavých dnů a nocí a sníh a sněhové přeháňky nejsou ničím neobvyklým.

Jaro a podzim přinášejí nižší teploty, ale také nejdeštivější měsíce v Miláně. Stejně jako jinde v Itálii je i počasí Milána v důsledku klimatických změn stále nepředvídatelnější. Nejlepší období pro návštěvu Milána je duben až květen nebo září až říjen.

V těchto jarních a podzimních měsících je ve městě hlavní turistická sezóna. Obecně však platí, že výběr nejlepšího období pro návštěvu Milána závisí na tom, co od svého pobytu, kdo očekává. Pro návštěvu pamětihodností je vhodné jaro.

Podzim a zima jsou v Miláně deštivá, chladná a šedivá. Ve městě je ale méně lidí a také jsou výhodnější ceny letenek a ubytování. Výjimkou je zářijový týden módy. To je město vyprodané. Léto v Miláně je skvělé pro festivaly, ale je také velmi horké a přeplněné lidmi.

Ten, kdo si chce spíše odpočinout od ruchu města, může navštívit malebné městečko Portofino, ležící na italském pobřeží. Bílé pláže a tyrkysové moře čekají v sicilských městech Palermo, Trapani a Syrakusy či sardinském Cagliari.

Co navštívitZajímavosti